2015-06-18 12:52:02
Φωτογραφία για ΜΕΡΚΕΛ: ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ - Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΘΑΝΗ
Τσακαλώτος: Θα ρωτήσουμε το λαό εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε σήμερα, Πέμπτη, ενώπιον της Bundestag ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη και πως μια συμφωνία είναι ακόμη πιθανή. Σημείωσε, ωστόσο ότι η μπάλα είναι στα ελληνικά χέρια. Εν μέσω αυξανόμενης αντίδρασης Γερμανών βουλευτών για τη στάση της Αθήνας και εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει πως «οι προσπάθειες της Γερμανίας έχουν ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ώστε οι άνθρωποι στην Ελλάδα να διατηρήσουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος», όπως στην Ιρλανδία, την Κύπρο κλπ. Η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν σε καλό δρόμο, αλλά αυτός δεν ολοκληρώθηκε καθώς αναβλήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις.

«Παραμένω πεπεισμένη ότι, όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει δρόμος. Εάν οι πολιτικά υπεύθυνοι στην Ελλάδα επιδείξουν αυτή την πολιτική βούληση, τότε μια συμφωνία με τους τρεις θεσμούς είναι ακόμη εφικτή
. Αυτή θα ήταν η απαραίτητη βάση για τις μετέπειτα αποφάσεις στο Εurogroup και στην γερμανική Βουλή», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη πηγαίνει χέρι-χέρι με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες προσπάθειες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν ήταν ορατό στην ομιλία της κανένα περιθώριο για υποχωρήσεις προς την Ελλάδα.

SPD: Κριτική για τους χειρισμούς της Αθήνας

«Είναι δώδεκα παρά πέντε», προειδοποίησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά τόνισε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι «μια συμφωνία είναι ακόμη εφικτή».

«Θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω συνεχών οικονομικών ενέσεων» τόνισε ο κ. Όπερμαν και εξέφρασε την λύπη του για το ότι «τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον χρόνο τους πρωτίστως για συνεντεύξεις και διαλέξεις». Διαμαρτυρήθηκε, δε, για το γεγονός ότι «το ΔΝΤ παρουσιάζεται συχνά ως εγκληματική οργάνωση».

Die Linke: Λανθασμένη η πολιτική για την Ελλάδα

«Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που δεν αφήσαμε τις ελληνικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν. Θα μπορούσαμε τότε να είχαμε αποζημιώσει τους καταθέτες και οι τραπεζίτες... θα είχαν ατυχήσει» δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς, Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι μιλώντας στην γερμανική Βουλή και τόνισε ότι χρειαζόμαστε για την Ελλάδα ένα σχέδιο ανοικοδόμησης. «Θέτετε σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του και μαζί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» δήλωσε ο κ. Γκίζι απευθυνόμενος στην Αγκελα Μέρκελ και, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ότι κληρονόμησε το «χάος» από τους σοσιαλδημοκράτες και τους συντηρητικούς προκατόχους της, αλλά τελευταία αποπλήρωσε ήδη επτά δισεκατομμύρια χρέους. 

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη για εξοικονόμηση, όχι όμως εκεί όπου θα το θέλατε» πρόσθεσε και χαρακτήρισε «λανθασμένη» την πολιτική της καγκελαρίου για την Ελλάδα. «Στην Ελλάδα υπάρχει κατάρρευση του συστήματος υγείας και τεράστια αύξηση της ανεργίας. Αυτό είναι προ πάντων αποτέλεσμα της πολιτικής της τρόικας, άρα των δανειστών», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, ο ίδιος σημείωσε ότι το 64ο έτος ισχύει μόνο για τον Δημόσιο Τομέα, ενώ ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο μέσος όρος ηλικίας για σύνταξη σε Γερμανία και Ελλάδα βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, βουλευτές της Αριστεράς ύψωσαν πλακάτ με το σύνθημα «Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», γεγονός το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ. 

Τσακαλώτος: Θα ρωτήσουμε το λαό εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Στο λαό θα απευθυνθεί η κυβέρνηση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα Πέμπτη στο ραδιόφωνο του BBC ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ελλάδος στις συζητήσεις με τους πιστωτές δήλωσε πως μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο του ευρώ. «Εάν η Ελλάδα εξέλθει, το ευρώ θα μπορούσε θα καταρρεύσει» είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι η διάλυση του ευρώ θα μας επιστρέψει στις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, τους εθνικισμούς, και το είδος της πολιτικής που είχαμε στη δεκαετία του 1930», ανέφερε.

Κατά τον ίδιο, οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψη το οικονομικά εφικτό. «Έχουμε βρεθεί σε συμβιβαστική διάθεση, έχουμε προτείνει ιδέες, ενώ οι θεσμοί παρουσίασαν ένα έγγραφο που ήταν πολύ κοντά στην αρχική συμφωνία», είπε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ελλάδας ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως αν δεν υπάρξει ένα οικονομικά εφικτό σχέδιο που δεν θα συνεχίζει την ύφεση και την παγίδα του χρέους η κυβέρνηση θα πάει στον ελληνικό λαό. «Δεν έχουμε εντολή να εγκαταλείψουμε το ευρώ και αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό ενδεχόμενο. Θα συμβουλευτούμε τον ελληνικό λαό γιατί η εντολή μας ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία εντός του ευρώ, διότι είμαστε υπέρ του ευρώ και υπέρ της Ευρώπης», είπε.

Επίσης, την εκτίμηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο για τη δική τους πλευρά συγκριτικά με την Ελλάδα έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. «Αν δεν υπάρξει συμφωνία και μας αναγκάσουν να πούμε το μεγάλο όχι, οι συνέπειες γι' αυτούς θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα» είπε στο Mega.

Στην περίπτωση του «μεγάλου όχι» ο κ. Στρατούλης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ξεκρέμαστο τον ελληνικό λαό, την οικονομία και την κοινωνία. «Είναι σαφές ότι έχουμε φροντίσει να έχουμε όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε η Ελλάδα, αν αντιμετωπίσει κάποιες λίγες δυσκολίες για κάποιους λίγους μήνες να έχει τη δυνατότητα από εκεί και πέρα να ξαναμπεί σε δρόμους ανάπτυξης και ελπίδας». Εμφανίστηκε, πάντως, καθησυχαστικός για μισθούς και συντάξεις, τονίζοντας ότι υπάρχουν τα χρήματα για την πληρωμή τους.

Για τις δόσεις στο ΔΝΤ, ο κ. Στρατούλης εκτίμησε ότι «ακόμη κι αν δεν έχει ή δεν μπορεί η χώρα να πληρώσει το 1,6 δισ. του Ιούνη, γιατί θα δώσει προτεραιότητα σε μισθούς, συντάξεις, υγεία και παιδεία, οι ίδιοι θα έρθουν να πουν ότι δεν είναι πιστωτικό γεγονός». Ερωτηθείς ακόμη σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης γιατί δεν υπάρχει περίπτωση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της οποίας είμαι μέλος να φέρει μια συμφωνία την οποία δεν θα αντέχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο πρώτος που δεν θα το αντέχει θα είναι ο πρωθυπουργός. Επομένως δεν τίθεται θέμα ούτε πτώσης ούτε ηρωικής εξόδου ούτε απώλειας της δεδηλωμένης» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας υπερέβη τα όρια. «Εμείς σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας αλλά πρέπει να σέβεται και την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας και ο ίδιος ο διοικητής της» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να κάνεις μια εκτίμηση που ουσιαστικά σιγοντάρει τα επιχειρήματα των δανειστών».

Εν τω μεταξύ, να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ της προέδρου της Βουλής και της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Η ένταση με την ΤτΕ, πρέπει να πέσει.Η Κυβέρνηση κυβερνά, η Βουλή νομοθετεί, η ΤτΕ εγγυάται την σταθερότητα των τραπεζών.Έκαστος εφ ω ετάχθη» έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στο Twitter.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ