2015-07-20 18:37:49
Φωτογραφία για ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΟΥΝ ΒΕΛΓΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Στίγκλιτς: Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα προάγγελος όσων θα συμβούν και αλλού

Επιδείνωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα από την αρχή της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα παρατηρούν 26 Βέλγοι επιστήμονες όπως αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και την υπουργό Υγείας Μαγκί Ντε Μπλοκ. Οι επιστήμονες, ως επί το πλείστον καθηγητές της Ιατρικής, αναφέρονται στην κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και επισημαίνουν ότι εξαιτίας της επιδείνωσης παρατηρείται ανεπαρκής ιατρική κάλυψη, καθώς επίσης, βρέφη που γεννιούνται ελλιποβαρή, αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης, όπως και των θετικών διαγνώσεων AIDS.

Αναλυτικότερα, οι Βέλγοι επιστήμονες ζητούν από την πολιτική ηγεσία της χώρας τους να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε οι ευρωπαϊκές συμφωνίες βοήθειας για την Ελλάδα να θεμελιώνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας. «Η οικονομική κρίση και η πολιτική λιτότητας μετέτρεψαν την Ελλάδα στο άρρωστο παιδί της Ευρώπης
. Το περασμένο έτος, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωνε ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν διέθετε πλέον ιατρική κάλυψη. Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι ακόμη και τώρα οι ευάλωτες ομάδες είναι εκείνες που πρώτες βάλλονται από τα μέτρα περικοπών και λιτότητας» αναφέρουν στην επιστολή τους, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της 12ης Ιουλίου δεν εγγυάται ότι θα διατηρηθούν σε ισχύ τα μέτρα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση ενάντια στην κρίση.

Καταλήγοντας στην επιστολή αναφέρουν: «Ζητάμε από την κυβέρνηση του Βελγίου να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των μελλοντικών ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, έτσι ώστε να αποκλειστεί η Υγεία από τους τομείς περιστολής δαπανών. Στις διαπραγματεύσεις για ένα νέο κοινωνικό πακέτο με την Ελλάδα, το Βέλγιο μπορεί να εισηγηθεί υπέρ ενός συστήματος προστασίας, το οποίο να δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να θωρακίσει το σύστημα Υγείας με μέσα που θα του επιτρέψουν να παρουσιάσει θετικούς δείκτες υγείας. Σας ζητάμε μία συνάντηση, ώστε να συζητήσουμε γι’ αυτά τα θέματα, σε ένα επιστημονικό και δεοντολογικό πνεύμα».

Επίσης, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς αναφέρει ότι «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια και μάχη για να εφαρμόζονται οικονομικές πολιτικές που θα δώσουν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου, απέναντι σε κανόνες που θα διευρύνουν τις αδικίες».

Μιλώντας, κατά την έναρξη του 16ου Συμποσίου της Σύμης που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στην Κέρκυρα, όπου είναι επίτιμος καλεσμένος, πρόσθεσε ότι «σήμερα, το πεδίο μάχης, το πεδίο μάχης των ιδεών και της οικονομικής δύναμης, είναι εδώ στην Ελλάδα. Δυστυχώς, το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, είναι ο προάγγελος του τι θα συμβεί και αλλού».

«Δυστυχώς, εσείς οι Έλληνες έχετε να κάνετε με την τρόικα. Και η τρόικα έχει σχεδιάσει το τρίτο μνημόνιο ώστε να αυξάνει την ανισότητα και να στρέφεται κατά των φτωχών», τόνισε ο κ. Στίγκλιτς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά».

«Δίνουμε την ίδια μάχη και στις ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι όταν ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, είχε πει τότε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία τους να πάρουν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. «Ήταν η ευκαιρία να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι τράπεζες δεν θα εμπλέκονται σε εκμετάλλευση, χειραγώγηση της αγοράς, καταχρηστικές πρακτικές στις πιστωτικές κάρτες, όλα αυτά τα οποία έκαναν μέχρι τότε. Αλλά ο κ. Ομπάμα είπε ''όχι''. Πρέπει να σώσουμε τις Τράπεζες να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι και στο παρελθόν. Και μαντέψτε τι έχουμε δει τα πέντε χρόνια από τότε. Περισσότερη χειραγώγηση της αγοράς, περισσότερες καταχρηστικές πρακτικές. Κάθε μέρα ανοίγεις τους Financial Times ή κάθε άλλη εφημερίδα και διαβάζεις για ένα νέο μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο» τόνισε ο κ. Στίγκλιτς.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστήριξε επίσης, ότι αυτή την περίοδο, διεξάγεται μία μεγάλη μάχη αλλαγής των κανόνων που διέπουν την οικονομική πρακτική και την επικρατούσα οικονομική θεωρία.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ