2015-08-02 20:26:10
Φωτογραφία για Κύπρος: Αποφασίζουν τη Δευτέρα για απεργίες οι κτηνίατροι
Κανονικά θα δουλέψουν τα σφαγεία αύριο στην παρουσία κυβερνητικών κτηνιάτρων και η αποχή τους από υπερωριακή απασχόληση, με αποτέλεσμα να μείνει μετέωρο το πρόγραμμα σφαγής ζώων, θα ξεκαθαρίσει στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη.

Ο υπουργός Γεωργίας, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, τόνισε ότι έδωσε ρητές οδηγίες όπως τη Δευτέρα εργαστούν κανονικά οι κυβερνητικοί κτηνίατροι στα σφαγεία. Τόνισε ότι «οι κτηνίατροι θα δουλέψουν, ασχέτως αν συμφωνούν ή όχι με τους όρους και τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται. Σημείωσε ότι προσκάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους σε διάλογο τη Δευτέρα στο γραφείο του, σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ο κ. Κουγιάλης επεσήμανε ότι τα προβλήματα λύονται με διάλογο και όχι με απεργίες και αυθαίρετες ενέργειες, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί το κράτος να παραλύσει επειδή κάποιοι δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους.


Υποστήριξε επίσης ότι το Υπουργείο Γεωργίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνίατρους για κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στα σφαγεία. Κυρίως οι ιδιοκτήτες σφαγείων ζητούν όπως ανατεθούν σε ιδιώτες κτηνίατρους οι υπηρεσίες στα σφαγεία, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας, το κόστος της οποίας θα καλύπτεται πλήρως από τα κτηνιατρικά τέλη που πληρώνουν τα σφαγεία. Σε περίπτωση που τα σημερινά τέλη δεν θα είναι αρκετά, αυτά να αυξάνονται ανάλογα. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί με επιτυχία το σύστημα επιθεωρήσεων στα σφαγεία στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι επηρεαζόμενοι απ' την πλευρά τους διεμήνυσαν ότι τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν αναστέλλονται μόνο για τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις τους θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των διαβουλεύσεων που θα έχουν αύριο στο υπουργικό γραφείο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί.

Ο Τάσος Τσίγκης, εκπρόσωπος των ιδιωτικών σφαγείων, σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε και δεν θα προκύψουν ελλείψεις από κυπριακό κρέας στην αγορά λίγες ημέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

«Ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο, επιβάλλεται τα σφαγεία να εργαστούν περισσότερες ώρες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Οι ιδιοκτήτες σφαγείων πρότειναν να εργαστούν με ιδιώτες κτηνιάτρους», τόνισε. Σημειώνεται ότι η απόφαση για επ' αόριστον απεργία λήφθηκε σε σύσκεψη στη Χοιροκοιτία, την οποία διοργάνωσαν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σφαγείων, οι έμποροι κρεάτων και οι κτηνοτρόφοι. Αποφάσισαν να μην επιτρέπουν να οδηγούνται ζώα προς σφαγή, από την ερχόμενη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των κτηνιάτρων να μην εργάζονται υπερωριακώς.

Οι γραμμές σφαγής διά νόμου λειτουργούν μόνο στην παρουσία επίσημων ανεξάρτητων κτηνιατρικών λειτουργών, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για τις επιθεωρήσεις των ζώων και των κρεάτων. Όλο το κόστος των επιθεωρητών καλύπτεται από τα κτηνιατρικά τέλη που πληρώνουν τα σφαγεία επί καθημερινής βάσης στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Κίνδυνος να μείνουμε χωρίς φρέσκο κυπριακό κρέας

Τα σύννεφα πάνω από σφαγεία, με αποκορύφωμα το σημερινό αδιέξοδο, άρχισαν να εμφανίζονται εδώ και αρκετούς μήνες, μετά την απόφαση της Κλαδικής Επιτροπής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να απέχει από υπερωριακή απασχόληση στα σφαγεία, λόγω των μη επαρκών οικονομικών κινήτρων. Χωρίς υπερωριακή απασχόληση, τα σφαγεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς για φρέσκο κρέας κατά την περίοδο των εορτών, τις σφαγές της Δευτέρας, για τις εβδομαδιαίες ανάγκες φρέσκου κρέατος, και τις βδομάδες κατά τις οποίες μία μέρα είναι δημόσια αργία. Η Κλαδική διαμαρτύρεται για τη μείωση της ωριαίας αντιμισθίας στην υπερωριακή απασχόληση και για τον σκοπό αυτό τα σφαγεία καλύπτονταν υπερωριακά μόνο τη Δευτέρα. Τώρα έχουν αποφασίσει να μην καλύπτουν καθόλου τα σφαγεία εκτός ωρών λειτουργίας. Η μη κάλυψη των αναγκών της αγοράς με κυπριακό φρέσκο κρέας θα αυξήσει τις εισαγωγές κρεάτων, θα αυξήσει την εκροή πολύτιμου συναλλάγματος, θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο την κυπριακή κτηνοτροφία και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανεργία του τόπου, επιδεινώνοντας τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ