2015-08-09 21:21:08
Φωτογραφία για Μετά από 14 χρόνια αναβίωσαν εκδηλώσεις στην Τρίπολη για την Μάχη της Γράνας [video]
Μετά από 14 χρόνια και με πρωτοβουλία πέντε πολιτιστικών συλλόγων, της Καρυάς Αργολίδας, της Σκοπής, Νεστάνης, Λουκά και Μηλιάς Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 9 Αυγούστου, στο χώρο του Μνημείου (στον ίδιο χώρο δόθηκε και η Μάχη της Μαντινείας το 362πΧ) στη Σκοπή (Μύτικας), λίγο έξω από την Τρίπολη, εκδηλώσεις για την Μάχη της Γράνας. Μία νικηφόρα μάχη που δόθηκε στις 10 Αυγούστου του 1821 με πρωτεργάτες τον Θοδωρή Κολοκοτρώνη και τον Γιαννάκο Δαγρέ.

Μία μάχη που η σημασία της δεν συμβαδίζει με την προβολή της (που είναι μικρή), παρόλο που αποτέλεσε τον προάγγελο της Άλωσης της Τριπολιτσάς, στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Μία μάχη που δεν είχε τόσο πολύ να κάνει με το στρατιωτικό κομμάτι όσο με την στρατηγική και το σχέδιο των πρωτεργάτων της και σίγουρα αποτελεί παράδειγμα και για εμάς σήμερα, που βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο με πολλά προβλήματα ως Χώρα και το σχέδιο είναι αναγκαίο, όπως και η ανάμνηση ότι οι πρόγονοί μας ήταν ήρωες και δεν δείλιασαν ούτε μία στιγμή μπροστά σε ισχυρότερο εχθρό.


Η εκδήλωση ακολούθησε το τυπικό αντίστοιχων εκδηλώσεων, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμούς, που είχαν και ειδήσεις τόσο για την καθιέρωση πλέον της εκδήλωσης, την ονοματοδοσία ενός δρόμου της Τρίπολης, σε δρόμο Γιαννάκου Δαγρέ αλλά και την υλοποίηση του δρόμου που θα ενώσει την Νεστάνη με την Καρυά. Έργο που έχει φθάσει στη δημοπράτησή του για το κομμάτι της Αρκαδίας.

Ακολούθησαν τραγούδια και χοροί από Νεστανιώτες και Καρυώτες ενώ η εκδήλωση έκλεισε με κεράσματα από τους Συλλόγους των χωριών που διοργάνωσαν την τιμητική αυτή εκδήλωση για τους ήρωες της μάχης της Γράνας.

Να αναφέρουμε πως στην εκδήλωση παρούσες ήταν και απόγονοι του Καπετάν Γιαννάκου Δαγρέ από το Σικάγο.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την εκδήλωση.

Στο πρώτο βίντεο (επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, πανηγυρικός από τον Τάσο Κεχαγιά, χαιρετισμοί μεταξύ άλλων από τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Β.Γιαννακούρα, το Δήμαρχο Τρίπολης Δ. Παυλή, την απόγονο του καπετάν Γιαννάκου Δαγρέ, την πολιτευτή Εύη Τατούλη και προέδρους των πολιτιστικών συλλόγων των χωριών και βέβαια τα αναμνηστικά δώρα από το Σύλλογο Καρυών).
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ