2015-08-12 22:52:25
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Ο κατάλληλος άνθρωπος για να το κουβεντιάσουμε είναι ο Υφυπουργός Άμυνας, ο Νίκος Τόσκας, καλημέρα κύριε Υφυπουργέ

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Καλημέρα κυρία Χριστακάκη και καλημέρα στους ακροατές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Να είστε καλά και ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης, φαντάζομαι ότι είστε εδώ Αθήνα, και είστε έτοιμοι για την αυριανή μάχη που θα δοθεί στο κοινοβούλιο και αν θέλετε, φαντάζομαι με συναισθήματα διφορούμενα και με σφιγμένο το στομάχι να υποθέσω, έτσι;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Ακριβώς κυρία Χριστακάκη, βαριά η συμφωνία, σκληρή η συμφωνία, αναγκαία όμως. Αφήνει επίσης παράθυρο ανάπτυξης και αφήνει  περιθώρια στο να πάει μπροστά η χώρα, ο λαός μας..

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Από πού πρoκύπτει αυτό θέλω να μου πείτε, γιατί και στο πρωτοσέλιδο της Αυγής λέει «Παράθυρο ανάπτυξης με βαριά συμφωνία». Αυτό το παράθυρο ανάπτυξης πόθεν προκύπτει; Επειδή θα υπάρχει εκταμίευση 85 δισ. σε βάθος τριετίας, από το πακέτο των 35 δισ. που έχει συνηθίσει να αποκαλείται πακέτο Γιούνκερ, έχουμε την βεβαιότητα ότι θα λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς για την ανάπτυξη;


ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Ακριβώς κυρία Χριστακάκη, από το πακέτο των 35 δισ. που είναι καθαρά αναπτυξιακό, από τα πλεονάσματα που προβλέπονται στην συμφωνία και είναι χαμηλότερα από εκείνα της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου του 14 που απαιτούσε η Τρόικα από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, είναι χαμηλότερα και από το 1% και εξοικονομούνται 20 δις στη νέα πρόταση. Υπάρχουν, επομένως, περιθώρια.

Δεν λέμε ότι ο δρόμος θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ότι θα πάμε σίγουρα στον δρόμο αυτό της επίλυσης των βασικών προβλημάτων. Αν συνδυαστούν τα δύσκολα μέτρα, τα σκληρά που κάποια είναι υφεσιακά με την ανάπτυξη, αλλά και παράλληλα με την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους που ήδη άρχισε και γίνεται συζήτηση ακόμα και στο Γερμανικό περιβάλλον. Είδαμε όλοι τις δηλώσεις του κυρίου Φράτσερ, του επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Βερολίνου που μιλάει για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους εντός του έτους. Δηλαδή έσπασαν με αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση που έγινε από πλευράς του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης κάποια ταμπού, κάποιοι μονόδρομοι που θεωρούσαν ότι μόνο η λιτότητα είναι η λύση,  μόνο μέσα από εκεί μπορούν να κρατηθούν οι οικονομίες της Ευρώπης και ότι άλλο λεγόταν ήταν αιρετικό, παρακινδυνευμένο, Αριστερό ή δεν ξέρω τί άλλο.Βλέπουμε ότι αρχίζουν και μπαίνουν στο προσκήνιο αυτές οι σκέψεις οι αιρετικές,  σαν αναγκαίες για την ανάταξη της Ευρωπαικής οικονομίας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαβάζω σήμερα σε ξένα δημοσιεύματα, σκέφτεται να επανέλθει όταν, εάν και εφόσον και από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων τεθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους , όταν δηλαδή υπάρχει μία διαφορετική διαχείριση. Αυτό αναρωτιέμαι γιατί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόταγμα στην επικοινωνία, διότι όλα τα υπόλοιπα μέτρα πραγματικά θα είναι υπονομευτικά αν δεν λυθεί με ένα τρόπο το ζήτημα του χρέους, αλλιώς θα υπάρχει ανατροφοδότηση του χρέους, του προβλήματος.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Εάν δε συνδυαστούν αυτοί οι τρεις παράγοντες, τα μέτρα με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους, η ανάπτυξη που πρέπει να αρχίσει από αύριο το πρωί, από χθες, συν η συζήτηση που φαίνεται ότι πάει σε καλό δρόμο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η συνισταμένη πιστεύω ότι θα είναι σε καλή, θετική κατεύθυνση.  Και μένει το ερώτημα τί κάνουμε εμείς στα καθημερινά μας, εκεί που ταχθήκαμε ο καθένας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: -Ακούω από πολλά κυβερνητικά στελέχη να επαναλαμβάνουν και να λένε το εξής. Πώς θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία, είναι αυτό που θα δώσει και το στίγμα της επόμενης ημέρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι άλλο πράγμα να το διαχειρίζεται η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και άλλο μια κυβέρνηση που αποτελείται από ανθρώπους έντιμους που δώσανε μια μάχη στην διαπραγμάτευση κτλ. Τελικά είναι θέμα διαχείρησης για να λειανθούν οι γωνίες;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: -Είναι θέμα πολιτικής, κυρία Χριστακάκη, είναι θέμα πολιτικής κατεύθυνσης αλλά και θέμα διαχείρισης και θέμα ανθρώπων, είναι συνδυασμός. Είναι και θέμα πολιτικής κατεύθυνσης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Ωραία, να το πω λοιπόν στο διαταύτα, σε σας. Λέμε ότι είναι θέμα πολιτικής, έτσι; Εσείς λοιπόν είσαστε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μέσα λοιπόν αυτή η συμφωνία μιλάει για περικοπή ένα πολύ μεγάλο ποσό, είναι πολλά τα εκατομμύρια των αμυντικών δαπανών. Ερώτηση: Εγώ λοιπόν και με την κουλτούρα της Αριστεράς που έχω, όταν λέγαμε μείωση των αμυντικών δαπανών στα συνθήματά μας, στα πανό μας, στις πορείες και στις διαδηλώσεις μας, εννούσαμε περικοπή αν θέλετε των δαπανών στα οπλικά συστήματα για να μειωθούν αυτά που λέμε τα χρήματα που δίνονται για τις πολεμικές δαπάνες. Εδώ η αναφορά σε μείωση των αμυντικών δαπανών, τί σημαίνει; Μείωση προσωπικού, μείωση στους μισθούς των μονίμων του στρατού, συρρίκνωση στις πολεμικές αμυντικές βιομηχανίες , υποβάθμιση των αμυντικών δυνάμεων;  Σας αφήνει τη δυνατότητα το κουαρτέτο να αποφασίσετε εσείς πώς θα κάνετε τις περικοπές αυτές στις αμυντικές δαπάνες ή έχουν προκαθορίσει πού θα γίνει αυτό;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν διάφοροι μύθοι και διάφορες συγχύσεις όσον αφορά την άμυνα. Υπήρχε παλιά το μόττο που έλεγε «βούτυρο ή όπλα», υπήρχε παλιά η αντίληψη ότι  άμυνα ίσον εξοπλισμοί. Τώρα έχει γίνει κατανοητό στις μέρες μας ότι άμυνα δεν είναι μόνο εξοπλισμοί, και κακώς κατάντησε άμυνα να είναι μόνο εξοπλισμοί από το '74 και δώθε, με πάρα πολλές δαπάνες οι οποίες δεν βελτίωσαν αναλογικά την πραγματική άμυνα της χώρας μας. Εμείς το θέμα της άμυνας το βλέπουμε κύρια γύρω από τους ανθρώπους, γύρω από την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων και το βλέπουμε στο θέμα των εξοπλισμών όπου αυτό είναι απαραίτητο. Τώρα τί μας έχει ζητηθεί. Μας έχει ζητηθεί η περικοπή 100 εκατ στην διάρκεια του 2015 και 200 εκατ στην διάρκεια του 2016, αφήνοντας όμως περιθώρια μεγάλα στο να διαλέξουμε εμείς από πού.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Οπότε τί επιλέγετε εσείς, τί θαεπιλεξετε;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Αρχικώς, ο σχεδιασμός ο δικός μας έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πιο πριν. Και αν θέλετε, από την πρώτη μέρα που ήρθαμε εδώ σχεδιάζουμε πέρα από συνθήκες κρίσης να κάνουμε εξορθολογισμούς τέτοιους που θα αυξήσουν την αποτελεματικότητα και θα μειώσουν το κόστος εκεί που αυτό θα είναι δυνατόν.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Πρακτικά τί σημαίνει αυτό κύριε Τόσκα; Μπορεί να ανησυχεί κάποιος που είναι στις ένοπλες δυνάμεις ότι θα απολυθεί, θα μειωθούν οι μισθοί του και οι συντάξεις του;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Όχι. Ούτε θα απολυθεί ούτε θα μειωθούν οι μισθοί των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις, γιατί ήδη έχουν μειωθεί γύρω στο 40 – 50 τοις εκατό, επόμενως για κάποιον μια στιγμή βρίσκεται στο ένα νησί και μετά στη Θράκη ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Άρα, η μείωση θα προέλθει από πού;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Ο εξορθολογισμός θα προέλθει από μείωση του υλικού που έχουμε. Και έχουμε πάρα πολύ υλικό, ένα μείγμα πολύ σύγχρονου υλικού και πολύ παλιού. Υπάρχουν αιτήσεις από διάφορες χώρες να τους πουλήσουμε διάφορα πράγματα. Υπάρχει η δυνατότητα να μειωθούν τα 1000 στρατόπεδα που έχουμε στην Ελλάδα και έτσι να μειώσουμε λειτουργικές δαπάνες.  Υπάρχει δυνατότητα να μειώσουμε σπατάλες διότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμη σπατάλες, μπορεί να μειώθηκαν και αυτό να είναι το «επίτευγμα» των προηγούμενων κυβερνήσεων που μείωναν τους μισθούς γιατί αυτή ήταν η εύκολη λύση και δεν προσπαθούσαν να μειώσουν, να κάνουν άλλες δομικές αλλαγές που θα έφερναν καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά θα έπαιρνα λίγο χρόνο παραπάνω.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Ερώτηση: EΛΒΟ. Μιας και έχουμε λοιπόν και την δυνατότητα και την διάθεση να πουλήσουμε σε κάποιους που το θέλουνε. Πολεμική Αμυντική εθνική βιομηχανία. Δύο πράγματα θέλω να πω, ένα “ΕΛΒΟ”, γνωρίζω γιατί είχα κουβεντιάσει και με τον κύριο Ήσυχο από αυτό εδώ το μικρόφωνο ότι βρίσκεται σε μία διαδικασία εκκαθάρισης, αλλά διαβάζω και στο διεθνή τύπο ότι υπάρχουν επιθυμίες και από την πλευρά των Γάλλων και των Γερμανών και των Ισραηλινών να πάρουν την ΕΛΒΟ. Εκεί λοιπόν γιατί καθυστερεί αυτή η διαδικασία της εκκαθάρισης, και αν τελικά θα πάμε σε εκποίηση μετά την εκκαθάριση. Ποιό είναι το σχέδιό σας λοιπόν. Και δεύτερον για την ΕΑΒ, πάλι το αναφέρω γιατί εδώ κάναμε δύο ώρες εκπομπή αφιερωμένη στην Αμυντική Βιομηχανία. Η ΕΑΒ ήταν υποτίθεται η ναυαρχίδα. Και εκεί λοιπόν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία πεντάμηνης καθυστέρησης. Θέλω να μου πείτε λοιπόν το σχέδιο το δικό σας και για την ΕΛΒΟ και για την ΕΑΒ, γιατί αφορά και τους εργαζόμενους, αλλά αφορά και την ίδια την Ελληνική αμυντική βιομηχανία.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, κύρια για την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ, εκεί ανήκουν. Εμείς είμαστε οι καλύτεροι πελάτες, εμείς εμπλεκόμαστε στα διάφορα προγράμματα που παίρνουν και ζουν αυτές οι βιομηχανίες. Ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, είμαστε σε συνεργασία στο πλαίσιο ενιαίας κατεύθυνσης και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Πρώτον, για την ΕΑΒ. Η ΕΑΒ πράγματι ήταν η ναυαρχίδα, έχει πολλά προβλήματα, εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα, λαβωμένη ναυαρχίδα, με απώλειες μεγάλου μέρους του εξειδικευμένου προσωπικού της. Χάνει παραγγελίες καθημερινά που έρχονται ξένες εταιρίες και χώρες και ακόμα και οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις που θέλουν να τους δώσουν παραπάνω δουλειές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν, γιατί χρειάζονται χέρια και χρειάζονται κεφάλαια κίνησης που ως τώρα δεν μπορούσαμε να τα δώσουμε αυτά τα κεφάλαι κίνησης .

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Τί κάνουμε τώρα σε σχέση με την ΕΑΒ;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Αυτές τις μέρες αλλάζει το διοικητικό συμβούλιο, η διοίκηση της ΕΑΒ και προχωράει η ΕΑΒ στην κατεύθυνση που είναι πάρα πολύ εύκολο να προχωρήσει γιατί κατ’αρχάς το 45% της δουλειάς της είναι  από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, επομένως είναι μια εταιρία με σίγουρη πελατεία. Και ζητάνε δουλειές πάρα πολλές χώρες και εταιρείες, από την Airbus μέχρι αραβικές χώρες για να στείλουν τα αεροπλάνα τους για επισκευή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Άρα λέτε άμεση αλλαγή της διοίκησης και ένα πλάνο που θα είναι παραγωγικό.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Σε ό,τι αφορά την ΕΛΒΟ, την οποία έχουμε επισκευθεί και έχουμε δει τις δυνατότητες και τα προβλήματα...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Νομίζω ότι και προσφάτως ήσασταν στη Θεσσαλονίκη

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Ναι, πριν από ένα μήνα περίπου ήμουνα εκεί και συζήτησα με τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν ένα εξαιρετικό κλίμα προσφοράς και μια αγωνία αλλά και θέληση για να προχωρήσει η εταιρία.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Έχουμε βγάλει εδώ τους εργαζομένους άπειρες φορές για την αγωνία τους γιατί λένε ότι ...

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Εχω να το λέω, εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων προσφοράς και αυτοθυσίας σε πολλές περιπτώσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:Τί υπόσχεστε λοιπόν σε αυτούς;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Εμείς θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις κατ’αρχάς μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις σε ότι αφορά αυτούς τους μήνες, αυτούς τους ερχόμενους μήνες έχουμε συνεννοηθεί με τους εργαζόμενους, τους δίνουμε διάφορα προγράμματα, για να επιβιώσουν. Και παράλληλα δεν τους αφήνουμε έτσι όπως καταλαβαίνετε, τους ανθρώπους αυτούς τους εργαζόμενους. Παράλληλα κοιτάζουμε να βρεθούν λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών είτε θα υπάρξει συνεργασία με κάποια ξένη εταιρία είτε θα γίνει αποκλειστικά με δημόσιο έλεγχο, και άρα θα πρέπει να δούμε την πορεία της που και εκεί υπάρχουν πάρα πολλές ελπίδες, μπορεί να γίνει ένα τεράστιο επισκευαστικό κέντρο των ενόπλων δυνάμεων...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Παραμένοντας στα χέρια του δημοσίου, η πρόθεση..

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Αυτή είναι η μία περίπτωση, η μία οψιόν. Η άλλη περίπτωση είναι να συνεργαστεί με κάποια ξένη εταιρία, γιατί ξέρετε υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες παραγγελιών που αρχίζουν από τα ασθενοφόρα και τα απορριματοφόρα του δημοσίου μέχρι τα στρατιωτικά, γιατί ξέρετε αυτές οι εταιρίες δεν παράγουν μόνον στρατιωτικά πράγματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Το ξέρω, το ξέρω, και αυτοκίνητα.. Τώρα, κύριε Τόσκα, επειδή έχουμε 5 λεπτά και για να μην μας πουν ότι δεν κουβεντιάζουμε για ενδεχόμενα ζητήματα τα οποία καίνε. Υπήρχαν τρεις αυτοκτονίες στο στράτευμα τις τελευταίες 15 μέρες. Υπάρχει μια ανακοίνωση από το Δίκτυο Σπάρτακος που λέει ότι αυτό δεν είναι σύμπτωση. Εγώ επειδή έχω κάνει και ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Ψυχιατρικής, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι κάθε αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό γεγονός που δεν είναι μόνο απόρροια μιας πίεσης που ενδεχομένως ασκείται. Παρόλα αυτά και επειδή είχε ειπωθεί από την πλευρά της καινούριας ηγεσίας ότι θα υπήρχε ψυχοκοινωνική μέριμνα- στήριξη γιατί είναι μία δύσκολη περίοδος για έναν έφηβο. Αναρωτιέμαι που αποδίδετε εσείς αυτές τις αυτοκτονίες και τί λέτε στα νέα παιδιά και στους γονείς που θα βρεθούν σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον για το πώς να αντιμετωπίσουν την καινούρια κατάσταση.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Κυρία Χριστακάκη, θα μιλήσω καθαρά. Χθες συζητούσαμε σχεδόν όλη την μέρα με την στρατιωτική ηγεσία για να βρούμε τρόπους, γιατί κατά καιρούς έχουν ληφθεί πάμπολλα μέτρα αλλά όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές τίποτα δεν είναι αρκετό, μπορούμε να βρούμε και άλλα πράγματα. Προσωπικά που έχω καταλήξει: Πέρα από τις περιπτώσεις τις προσωπικές και τα προβλήματα τα προσωπικά του κάθε ανθρώπου που κακώς καταλήγει σε τέτοιες πράξεις, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβληματα που έχουν σχέση με την μεγάλη καταπόνηση του προσωπικού ακριβώς γιατί δεν έχει συμμαζευτεί το σύστημα και όταν έχεις 20 ανθρώπους για να κάνουν 100 δουλειές ενώ μέχρι πριν 10 χρόνια είχες 500...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Η πίεση είναι μεγαλύτερη...

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Δεύτερον, υπάρχει μία αντίληψη που, όσο και αν φανεί περίεργο, ξεκινάει από την εμφυλιοπολεμική περίοδο που προτάσσει την ασφάλεια σε σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, δηλαδή να φυλάμε τα πάντα. Για να πω και τη υπερβολή μου δεν καθόμαστε όλο το βράδυ να φυλάμε έξω από την πόρτα του σπιτιού μας μην μπει κανένας κλέφτης, επομένως θα πρέπει να εξετάσουμε πρώτα την επιχειρησιακή μας ικανότητα, το προσωπικό μας το οποίο δεν μπορεί να καταπονείται υπερβολικά και μετά τα θέματα ασφάλειας, γιατί στο κάτω -κάτω δεν περιμένουμε εχθρό από παντού. Για αυτό σας είπα εμφυλιοπολεμικά, η νοοτροπία του εχθρού από παντού είναι λανθασμένη και ανάγεται σε άλλες εποχές. Επομένως, αυτά τα λάβαμε υπόψιν μας  με την στρατιωτική ηγεσία. Δόθηκαν εντολές από την στρατιωτική ηγεσία ώστε να σταματήσει η ευθυνοφοβία και να μειωθούν εκεί που χρειάζεται, εκεί που δεν επηρρεάζονται πραγματικά τα θέματα ασφαλείας – περιμετρικές σκοπιές για το τίποτα δεν χρειάζονται- δηλαδή να απαλυνθεί το βάρος που πέφτει πάνω ..

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Να μειωθεί. Το λέτε ευθέως, λοιπόν, δεν χρειάζεται να υπάρχουν βάρδιες παντού, και έτσι λοιπόν, ένας 20χρονος, ένας 25χρονος, να πιέζεται πολύ περισσότερο.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Θα μειωθεί το βάρος αυτό και πιστεύουμε θα μειωθούν οι περιπτώσεις ...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Αυτά που καταγγέλλει ο Σπάρτακος, ότι υπάρχουν καψόνια από φαντάρους κτλ, υφίστανται; Διαβάζω καταγγελία του Σπάρτακου που λέει ότι γονιός κατήγγειλε για καψόνι από φαντάρους σε ήδη τραυματισμένο από προηγούμενο καψόνι συνάδελφό του στρατιώτη που υπηρετούσε στην πρώτη μοίρα αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Κοιτάξτε, αυτά αφορούν άλλες εποχές στην γενικότερη έκφανσή τους, πλην όμως μεμονομένα περιστατικά μπορέι να υπάρξουν και εκεί θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς. Την συγκεκριμένη περίπτωση την εξετάζουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε περιστατικά χωρίς να τα εξετάσουμε και αλοίμονο σε αυτόν που θα σκεφτεί να πειράξει υφιστάμενό του!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Αρκεί, κύριε Τόσκα μου, η ΕΔΕ να μην είναι πρόσχημα για την αρχειοθέτηση μιας ιστορίας.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Όχι, ξέρουμε τί γίνεται σε διάφορες περιπτώσεις τέτοιες και εμείς δεν είμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση του κουκουλώματος. Ό,τι υπάρχει και θα το βγάλουμε και θα υπάρξει και συνέχεια για αυτούς που έχουν ευθύνες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Τώρα θα σας ρωτήσω κάτι που το διάβασα και το κράτησα γιατί εγώ κατάγομαι πάνω από τη Θράκη. Διάβασα λοιπόν όταν ήθελα να προετοιμαστώ για την συνέντευξη ότι επισκεφτήκατε Πομακοχώρια πάνω στον Έβρο. Εγώ κατάγομαι από τη Ροδόπη, και μάλιστα έτυχε τώρα που βρισκόμουνα πάνω να διαβάζω το βιβλίο του Πάνου του Κωστόπουλου, του συναδέλφου της Εφημερίδας των Συντακτών που έχει γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο για την κρατική πολιτική απέναντι στους Πομάκους, όπου δεν το έχω ολοκληρώσει, διάβαζα πολλά πράγματα για το ότι συνειδητά επί σειρά ετών κρατήσαν τα Πομακοχώρια σε μια κατάσταση προπολεμική για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, είτε από την πλευρά της Τουρκίας, και στην ουσία τους παραχωρήσαμε. Θέλω, λοιπόν, να μου πείτε το εξής, εσείς γιατί επισκεφτήτατε το Μικρό Δέρειο, τη Ρούσσα, το Μεγάλο Δέρειο που είναι χωριά Πομάκων στον Έβρο, που είδα εκεί. Γιατί και εγώ έχω πάει εκεί, ότι όχι απλά είναι δυσπρόσιτα, δηλαδή είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα του 40.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Κοιτάξτε, αυτοί οι παλιοί διαχωρισμοί ευτυχώς έχουν εκλείψει τα τελευταία χρόνια και δεν υπάρχει διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή ανάλογα με την φυλετική καταγωγή. Ομως αυτό δεν πάυει, οι ορεινές αυτές περιοχές να έχουν τεράστια προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στην κοινωνική περίθαλψη, στην ανάπτυξη την ίδια, αλλά και προβλήματα επιβίωσης σε μερικές περιπτώσεις. Εγώ επισκέφτηκα ακριβώς αυτές τις ορεινές περιοχές. Συνήθως για τα θέματα τα αμυντικά, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα πηγαίναμε στον υπόλοιπο Έβρο, που είναι ο καμπίσιος Έβρος, και καμμιά φορά και εμείς ξεχνάμε να πάμε παραπάνω στους ανθρώπους αυτούς που έχουν και τα περισσότερα προβλήματα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Εκεί τους υποσχεθήκατε ζητήματα, να λύσετε προβλήματα για την οδοποιία και επειδή πρόσφατα διάβασα ότι και ο κύριος Καμμένος έχει ενεργοποιήσει – πώς λέγεται τώρα αυτός ο ...

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Τη ΜΟΜΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Οπου δεν υπάρχουν βέβαια ιδιώτες και σεις λοιπόν σε αυτή τη λογική, ότι θα αξιοποιηθεί η ΜΟΜΑ για να γίνει το οδικό δίκτυο σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές..

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Κοιτάξτε, οι άνθρωποι εκεί έχουν βαρεθεί να πηγαίνουν πολιτικοί να τους τάζουν προεκλογικά, χωρίς ποτέ να υλοποιήσουν τίποτα. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Ήδη 20 αξιωματικοί του Μηχανικού πέρασαν, έλεγξαν τα δρομολόγια, αυτά που τους υποσχεθήκαμε, τα λίγα και 20 Αυγούστου μπαίνουν μπροστά τα μηχανήματα και φτιάχνουν αυτούς τους δρόμους. Κάποια λεφτά για την επισκευή κάποιων σχολείων ήδη δόθηκα αυτή την στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για 20.000, για άλλα 10 χιλιάρικα, αυτά μας ζήτησαν οι άνθρωποι. Είναι ολιγαρκείς οι άνθρωποι εκεί και οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε. Ό,τι τους υποσχεθήκαμε το υλοποιήσαμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Και να το κάνετε, κύριε Τόσκα. Εδώ θα κλείσουμε γιατί είναι και 59, θυμάμαι τις εκμπομπές που είχαν γίνει νομίζω στο Star, στο Αlter από τον κύριο Χαρδαβέλα σε αυτά τα χωριά κτλ, που δείχνει ότι όπου δεν παρεμβαίνει η Ελληνική Πολιτεία, δίνεις χώρο να παρεμβαίνουν οι άλλοι με απίστευτα, δυστυχώς, αποτελέματα. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, γειά σας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Γεια χαρά.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ