2015-08-16 16:02:26
Φωτογραφία για Συντάξεις: Τέλος οι πρόωρες - αύξηση ορίων έως και 17 χρόνια -  Νέα μείωση από το Σεπτέμβριο
Το κουαρτέτο πιέζει ασφυκτικά στα θέματα του Ασφαλιστικού. Ζητούν να κοπούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις και να πάνε όλοι στα 67 .

Οι δανειστές ζητούν άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή των αλλαγών για τις πρόωρες συντάξεις.

Περικοπή των πρόωρων συντάξεων χωρίς μεταβατικό στάδιο.

Τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές για το ασφαλιστικό, φέρνουν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6,5 έως 17 χρόνια για τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Από την εφαρμογή του μέτρου γλιτώνουν όσοι πρόλαβαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015, όλοι οι υπόλοιποι πάνε στα 62 για πρόωρη και στα 67 για πλήρη σύνταξη, με αρκετές όμως περικοπές.

Οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα το όριο να πάει στα 40 έτη εργασίας και σε ότι αφορά στο ηλικιακό κριτήριο αυτό να τεθεί στα 62 έτη για την πρόωρη σύνταξη και στα 67 έτη για την πλήρη.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι 50άρηδες και οι μητέρες ανηλίκων που μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη 50 ετών.


Εάν ισχύσει πλήρως η πρόταση των θεσμών ασφαλισμένος που γίνεται 50 ετών το 2016 θα εργαστεί 8 χρόνια περισσότερο για να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58 του το 2024. Εάν όμως συμπληρώνει τα 50 έτη το 2017, τα χρόνια εργασίας που θα πρέπει να συμπληρώσει για να βγει σε πρόωρη σύνταξη ανεβαίνουν στα 9,5 χρόνια.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για εκείνους που κλείνουν τα 50 το 2019 καθώς θα δουλέψουν 12,5 χρόνια επιπλέον και θα πάρουν πρόωρη σύνταξη το 2031.

Νέες μειώσεις από το Σεπτέμβριο

Ωστόσο, νέο σοκ αναμένει τους συνταξιούχους, καθώς τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση της εισφοράς για την περίθαλψη από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις, με την καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε σήμερα με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγουσα", η παρακράτηση θα είναι αναδρομική από τον Ιούλιο, με τα σχετικά ποσά να παρακρατούνται στο σύνολό τους από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, που καταβάλλεται τέλη Αυγούστου.

Το ποσοστό 6% της εισφοράς υπολογίζεται επί του αρχικού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή στα αρχικά ποσά του 2009 πριν τις περικοπές των μνημονίων.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σε μια κύρια σύνταξη 1.000 ευρώ (ποσό 2009), με την αύξηση της εισφοράς από το 4% σε 6%, η παρακράτηση θα πάει από τα 40 στα 60 ευρώ, δηλάδή ο συνταξιούχος θα χάσει επιπλέον 20 ευρώ το μήνα. Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη που θα λάβει τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη κατά 60 ευρώ, λόγω της τρίμηνης παρακράτησης (3 μήνες Χ 20 ευρώ = 60 ευρώ).

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ακόμη ότι σχετικά με τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις του Ιουλίου αλλά και του Αυγούστου του τρέχοντος έτους, τα ποσά τις εισφοράς που προκύπτουν ως διαφορά θα παρακρατηθούν από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου που καταβάλλεται τέλη Αυγούστου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ