2015-08-29 06:16:20
Φωτογραφία για Στο «στόχαστρο» της Εφορίας τα χρηματικά ποσά που βρίσκονται «κάτω από το στρώμα»
Γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για τα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ που σήκωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια από τις τράπεζες οι φορολογούμενοι και τα έβαλαν σε θυρίδες ή κάτω από το στρώμα.

Εως τον Νοέμβριο οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το TAXIS όλα τα στοιχεία για την περιουσία τους, τα οποία έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν στοιχεία, τα οποία δεν γνωρίζει η Εφορία, όπως -για παράδειγμα- μετρητά στο σπίτι ή ακίνητα στο εξωτερικό, προκειμένου να οικοδομηθεί το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Μετά την έναρξη λειτουργίας του οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσία του φορολογουμένου θα πρέπει να δικαιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις του.

Πριν από τη δήλωση μετρητών και ακινήτων που δεν δικαιολογούνται θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους μέσα από μια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης να δηλώσουν αυτή την περιουσία καταβάλλοντας φόρο, ο οποίος πάντως δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη
. Για όσους δεν δηλώσουν την περιουσία τους και αυτή εντοπιστεί από το υπουργείο Οικονομιών, θα επιβάλλονται τόσο υψηλά πρόστιμα, που θα προσεγγίζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που απεκρύβη. Για τα μετρητά που βρίσκονται στο σπίτι θα υπάρξει ένα μικρό όριο κάτω από το οποίο δεν θα είναι υποχρεωτική η δήλωσή τους, χωρίς όμως ο κ. Αλεξιάδης να προσδιορίσει ποιο θα είναι αυτό το όριο. Είπε πάντως ότι δεν μπορεί κάποιος να έχει 50.000 ευρώ στο σπίτι του και να μην τα δηλώνει, καθώς τέτοιο ποσό δεν δικαιολογεί την κάλυψη καθημερινών αναγκών.

Επίσης, σημείωσε ότι «δεν θα γίνουν υπερβολές με την υποχρεωτική δήλωση κοσμημάτων ή πινάκων ζωγραφικής», διευκρίνισε όμως ότι «αν ένας φορολογούμενος έχει στο σπίτι του έναν πίνακα 800.000 ευρώ, προφανώς θα πρέπει να τον δηλώσει». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι γίνονται μελέτες προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις ώστε να κάνουν χρήση των πιστωτικών καρτών, όπως π.χ. να «χτίζεται» το αφορολόγητο μέσω πιστωτικής κάρτας ή οι ιατρικές δαπάνες να αποδεικνύονται μέσω πιστωτικής κάρτας. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι διασταύρωση μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας δεκαετίας, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά αδήλωτα ποσά και σύντομα θα σταλούν τα σχετικά ειδοποιητήρια με τον... λογαριασμό.

Πηγή: espressonews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ