2015-09-02 14:18:49
Φωτογραφία για SZ: ΤΟ ΝΩΡΙΤΕΡΟ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει και στο τρίτο πρόγραμμα δανειακής στήριξης της Ελλάδας εκφράζει σε ανάλυση στις οικονομικές της σελίδες η Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ παραμένει». Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «Όλα συνηγορούν υπέρ του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και στο τρίτο πακέτο βοήθειας, με την προϋπόθεση ότι οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου δεν θα καταστήσουν την Ελλάδα εντελώς μη κυβερνήσιμη».

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να έχει επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και να μπορέσει να συμμετάσχει το Ταμείο», λέει ένας ειδικός με γνώση των συζητήσεων στις επιτροπές του ΔΝΤ. Και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι υπολογίζει στη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ύψους 86 δις ευρώ πρόγραμμα με 16 δις», είπε.

Πάντως, η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η απόφαση για συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ θα ληφθεί το νωρίτερο στο τέλος Νοεμβρίου
. «Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογήσουν τότε τις μεταρρυθμιστικές προόδους που θα έχουν επιτευχθεί. Αυτή η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε κανονικά να γίνει ήδη τον Οκτώβριο, ωστόσο αφότου ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, όλες οι αποφάσεις ''πάγωσαν''», υπογραμμίζει η SZ.

Από την άλλη πλευρά, πεπεισμένος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι άλλοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διάσωση της χώρας, εμφανίστηκε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιενς Σπαν. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Σπαν υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την ευκαιρία να γίνει «ένας πολύ ισχυρός ηγέτης για μεταρρυθμίσεις», σε περίπτωση που επανεκλεγεί αυτόν τον μήνα, αν και, όπως είπε, μια αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνεχίζει να είναι απαραίτητη και «δεν θα είναι εύκολη».

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή δέσμευση από το ΔΝΤ ότι θέλουν να παραμείνουν στο σχήμα, καθώς και με οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει και πάλι να διαπραγματευτούμε την ελάφρυνση χρέους», ανέφερε ο Σπαν, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι θα βρεθεί μια λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για παράδειγμα μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων.

Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι προκάτοχοί της και να προωθήσει την αναμόρφωση της οικονομίας, είπε ο Σπαν, που είναι μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ. «Μετά από τρεις εβδομάδες κλειστών τραπεζών στην Ελλάδα, όλοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Handelsblatt: Ο αποτυχημένος επαναστάτης ανεβάζει ρυθμούς

Εν τω μεταξύ, ο γερμανικός Τύπος εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Ελλάδα, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το προεκλογικό πολιτικό τοπίο, τη δυναμική των κομμάτων και τις διαθέσεις των ψηφοφόρων.

«Ο αποτυχημένος επαναστάτης ανεβάζει ρυθμούς», σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση με αφορμή το άνοιγμα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού. «Ο Αλέξης Τσίπρας εισέρχεται στην προεκλογική μάχη και θέλει να κάνει τους Έλληνες να ξεχάσουν τους επτά χαοτικούς μήνες της διακυβέρνησής του. Ο κόκκινος επαναστάτης ξεθώριασε αρκετά, ωστόσο αυτό δεν μειώνει τις πιθανότητές του», αναφέρει χαρακτηριστικά  η εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Όπως παρατηρεί ο αρθρογράφος, «Ο Τσίπρας παραμένει για πολλούς Έλληνες ο συμπαθής νέος που τουλάχιστον προσπάθησε να παλέψει με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Είναι κατά πολύ δημοφιλέστερος του βασικού του αντιπάλου, του προσωρινού προέδρου της Ν.Δ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ωστόσο, το πολιτικό κόστος της υπογραφής στο τρίτο πρόγραμμα λιτότητας είναι υψηλό. Το ένα τέταρτο του κόμματος αποχώρησε».

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt αναφέρεται στο ισχνό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Όπως επισημαίνει, «Ο πρώην πρωθυπουργός προηγείται μεν ακόμη στις δημοσκοπήσεις των ανταγωνιστών του από τη Ν.Δ. Μόνο που το προβάδισμα μίκρυνε πολύ. Η ριζοσπαστική αριστερά προηγείται μόλις κατά 2%, το πολύ 3%. Αυτό δεν είναι προβάδισμα πάνω στο οποίο θα μπορούσε να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει πως «Ο Τσίπρας έκανε τη μεταβολή. Τώρα έρχεται η εκδίκηση. Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του».

«Το ερώτημα τώρα είναι με ποιον θέλει να σχηματίσει συνασπισμό», γράφει ο αναλυτής της Die Welt, υπογραμμίζοντας ότι: «Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει στις εκλογές, δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνος. Μάλλον μία νίκη δεν αρκεί ούτε καν για δικομματικό συνασπισμό, εκτιμούν Έλληνες παρατηρητές. Η χώρα χρειάζεται προφανώς έναν τρικομματικό συνασπισμό».

Η Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρεται στις ευρείες ανακατατάξεις του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, εστιάζοντας κυρίως στον ευρύ κατακερματισμό της αριστεράς και ειδικότερα του ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα του Βερολίνου επιγράφει το δημοσίευμά της με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Η νέα ασάφεια της ελληνικής αριστεράς». «Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου δημιουργούνται νέοι συνασπισμοί, την ώρα που παλαιοί καταρρέουν. Έτσι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας και επισήμως την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα την υποψηφιότητά της ως ανεξάρτητη με τη Λαϊκή Ενότητα, που αποσχίσθηκε εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η εφημερίδα.

Deutsche Welle

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ