2015-09-07 10:27:01
Φωτογραφία για Στα χέρια του τροϊκανού Καρόνε οι αποφάσεις για τα φάρμακα!
Όλο το παρασκήνιο και οι αντιρρήσεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Health Report.gr

Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν το άνοιγμα της κάλπης, «παίζεται» η υπόθεση με τηνφαρμακευτική πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Μια πολιτική που τελικώς θα αποσαφηνίσει τι θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς και οιφαρμακευτικές εταιρείες ως έκπτωση, ενώ θα ξεκαθαρίσει τις τιμές αλλά και τον τρόπο συνταγογράφησης των φαρμάκων.

Και μπορεί ο τέως υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής να εξέδωσε άρον άρον λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών δύο υπουργικές αποφάσεις για τα φάρμακα προκειμένου να …προλάβει, αυτές όμως δεν ετέθησαν σε εφαρμογή αφού κόπηκαν από το Μαξίμου αλλά και από τους δανειστές (διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Μπλόκο στην υπουργική απόφαση Κουρουμπλή για τα φάρμακα από Ευρώπη και Μαξίμου! Όλο το παρασκήνιο»).

Όμως εκεί φαίνεται πως ξεκίνησαν και τα …δύσκολα. Και αυτό διότι πλέον η υπόθεση φάρμακα βρίσκεται καθαρά στα χέρια του τροϊκανού Τζουζέπε Καρόνε, όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που επί σειρά ετών έκανε τις πιο αυστηρές παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις στα θέματα της Υγείας.


Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι τα τελευταία 24ωρα ο σκληρός τροικανός πιέζει ασφυκτικά ακόμη και την υπηρεσιακή κυβέρνηση να λύσει εδώ και τώρα το ζήτημα των φαρμάκων και ειδικά εκείνο το τμήμα που σχετίζεται με τα προαπαιτούμενα.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr πως ο σκληρός δανειστές εμφανίζεται ιδιαιτέρως εκνευρισμένος με τους χειρισμούς Κουρουμπλή και μιλά για φάουλ αφού άλλα του ζητήθηκαν και άλλα προώθησε τελικά.

Τα προεκλογικά «φάλτσα» Κουρουμπλή

Οι δύο αποφάσεις της τελευταίας στιγμής που υπέγραψε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εστάλησαν προς…έγκριση στον Καρόνε ο οποίος βέβαια εμφανίζεται έκπληκτος με τα όσα παρέλαβε. Λένε μάλιστα στο HealthReport.gr όσοι συνομιλούν μαζί του ότι ο τροϊκανός δεν βρήκε σχεδόν τίποτε ορθό στις κινήσεις της απερχόμενης κυβέρνησης καθώς όπως λέει: «άλλα συμφωνήσαμε μαζί και άλλα έκαναν».

Ειδικότερα οι δανειστές είχαν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση και τον τέως υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα προαπαιτούμενα. Δηλαδή να εκδοθεί εγκύκλιος που να επιβάλει συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία και να γίνει ανατιμολόγηση των φαρμάκων με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμφανιζόταν να συμφωνεί με τους δανειστές, όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, αφού άλλωστε υπέγραψε το 3ο μνημόνιο, κανένα από τα δύο δεν υλοποιήθηκε.

Μπλόκο και στην ανατιμολόγηση

Ούτε η εγκύκλιος για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία εξεδόθη, για την οποία είχε συμφωνήσει τελικά ο Π.Κουρουμπλής, ούτε και η ανατιμολόγηση έγινε.

Αντ’ αυτού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε στον εκπρόσωπο των δανειστών δύο αποφάσεις του Π.Κουρουμπλή της τελευταίας στιγμής: αυτή τηςανατιμολόγησης και αυτή του rebate.

Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν πως η απόφαση για την ανατιμολόγηση δεν ικανοποίησε τον Τζουζέπε Καρόνε γι αυτό και έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας ο οποίος και θα πρέπει αν προλάβει χρονικά, να προωθήσει τις όποιες αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων αλλά με βάση τις οδηγίες του τροϊκανού και σύμφωνα με όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Από την άλλη ο Π.Κουρουμπλής είχε αποστείλει στον Καρόνε και την απόφασή του για τα rebate, τις υποχρεωτικές δηλαδή εκπτώσεις που πρέπει να κάνουν οιφαρμακευτικές εταιρείες. Απόφαση όμως θεωρήθηκε άσχετη με τα προαπαιτούμενα και τα ζητούμενα πλέον από τον τροϊκανό Καρόνε.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ