2015-09-13 22:36:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Στα €20,6 εκατ. η έκπτωση στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας
Στα €20,6 εκατ. υπολογίζεται να ανέλθει το ποσό από την έκπτωση 17,5%, στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, αν οι φορολογούμενοι επιλέξουν να τον καταβάλουν μέσω Διαδικτύου ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το συνολικό ποσό που ανακοίνωσε το Τμήμα Φορολογίας υπολογίζεται στα €117,4 εκατ.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την έκπτωση, δίνοντας στενό χρονικό περιθώριο στα κόμματα να το εξετάσουν, μόλις μερικές ημέρες, με το αίτημα όπως αυτό αχθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, την προσεχή Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου.

Η εξέταση του εν λόγω νομοσχεδίου προγραμματίζεται να αρχίσει αύριο Δευτέρα, σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, στην οποία κλήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, μετατίθεται η προθεσμία καταβολής του φόρου ακινήτων από τις 30 Σεπτεμβρίου στις 30 Νοεμβρίου και συνακόλουθα μετατίθεται και η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης του φόρου με έκπτωσης μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση της έκπτωσης από 10% στο 15% με το ποσοστό να φτάνει ως και το 17,5% αν εξοφληθεί διαδικτυακά ή μέσω τραπεζών.


Στο μεταξύ, ικανοποίηση διατυπώνει το ΚΕΒΕ ως προς την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στο 15% για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα αποπληρώσουν έγκαιρα το φόρο ακίνητης περιουσίας.

«Με την απόφαση αυτή δημιουργείται και πάλι ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, για να καταβάλουν έγκαιρα τους φόρους τους, επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι και διευκολύνεται η εισπραξιμότητα των φόρων ενισχύοντας τα δημόσια ταμεία», αναφέρει το Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του, καλώντας τη Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο, ώστε να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Επίσης, το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει μέχρι την 31η Οκτωβρίου την προθεσμία ισχύος της έκπτωσης.

Σε ένα συναφές ζήτημα, το Τμήμα Κτηματολογίου έχει αναρτήσει, εδώ και μερικές ημέρες, το έντυπο αίτησης μεταβίβασης ακινήτου επ’ ονόματι του αγοραστή, σύμφωνα με τον νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων, που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή. Πρόκειται για ένα εντελώς απλό έντυπο το οποίο ο αιτητής καλείται να συμπληρώσει με τα στοιχεία του και το πωλητήριο έγγραφο του ακινήτου.
Πηγή  Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-0
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-0
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ