2015-10-13 23:59:46
Φωτογραφία για Δήλωση του Βουλευτή Δημήτρη Καμμένου για την επέτειο του θανάτου του Παύλου Μελά
110 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του πρωτεργάτη του Μακεδονικού αγώνα Παύλου Μελά... από τα πυρά τουρκικού αποσπάσματος που πολιόρκησε το χωρίο Στάτιστα, το οποίο μετονομάστηκε μετέπειτα Παύλος Μελάς προς τιμήν του.

Ο Μακεδονομάχος είχε αναλάβει την εμψύχωση του απογοητευμένου ελληνικού πληθυσμού της Μακεδονίας αλλά και την αντίδραση στη δράση των Βουλγάρων κομιτατζήδων χτίζοντας ουσιαστικά το Μακεδονικό Αγώνα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Αυγούστου 1904 ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη. Λίγο μετά στις 12 Οκτωβρίου κατευθύνθηκε με την ομάδα του στα Στάτιστα όπου βρισκόταν ο βασικός του αντίπαλος, ο Βούλγαρος Μήτρος Βλάχου ο οποίος και ειδοποίησε το τουρκικό στρατό ότι ήταν εκεί. Μια μέρα μετά ο Παύλος Μελάς βρίσκεται νεκρός.


Ο Βουλευτής Δημήτρης Καμμένος δήλωσε:

«Η ηρωική του στάση και ο πατριωτισμός του Παύλου Μελά προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση μέχρι και σήμερα αν αναλογιστεί κανείς πως προερχόταν από μια αριστοκρατική οικογένεια την οποία και εγκατέλειψε για να γίνει αντάρτης και να αφοσιωθεί στο Μακεδονικό Αγώνα για τον οποίο έμελλε να δώσει μέχρι και την ίδια του τη ζωή. Ο Παύλος Μελάς, θεωρείται σύμβολο για το Μακεδονικό Αγώνα αφού η θυσία του σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913. Όπως είπε ο Ίων Δραγούμης , "Ο θάνατός του συσπείρωσε τον Ελληνισμό της Μακεδονίας, αφύπνισε την υπόλοιπη Ελλάδα και "...με τη σπίθα που άναψε στον καθένα, πολλοί που ήταν τυφλοί ως τότε, είδαν".»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ