2015-10-16 15:51:02
Φωτογραφία για Ανδρέας Ξανθός: Οι δανειστές και οι στρεβλώσεις οδηγούν σε μειώσεις τις τιμές των φαρμάκων
Στις στρεβλώσεις που υπήρχαν με τις τιμές των γενοσήμων και τις πιέσεις των δανειστών, αποδίδει ο υπουργός Υγείας την εμμονή με τις αλλαγές στο τιμολογιακό καθεστώς των φαρμάκων.

IATRONET

Στους δανειστές επιρρίπτει ο υπουργός Υγείας την ευθύνη για τις μειώσεις των τιμών στα φάρμακα.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, και ο ίδιος ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, με ορισμένα αντίγραφα σκευάσματα (γενόσημα) να είναι ακριβότερα από τα σκευάσματα που αντιγράφουν (off – patent).

Μιλώντας την Πέμπτη στη Βουλή, ο Ανδρέας Ξανθός ανέδειξε τη συμβολή της εγχώριας φαρμακευτικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη της χώρας, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί μάχη για την προστασία των τιμών και την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η στρατηγική αυτή πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία, στην έρευνα και στη διεύρυνση των διεθνών αγορών στις οποίες η βιομηχανία εξάγει τα προϊόντα της.


Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε αδιέξοδη την πολιτική μείωσης των τιμών ανά σκεύασμα, λέγοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή πιέζουν οι δανειστές.

Απέδωσε τη στάση τους στο ότι το σύστημα εμφάνιζε στρεβλώσεις και υψηλό επίπεδο τιμής των γενοσήμων, οι οποίες ήταν υψηλότερες από εκείνες των “off patent” φαρμάκων.

Τιμή

Ο υπουργός επεσήμανε ότι – με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για την τιμολόγηση των “off patent” - οι τιμές των γενοσήμων θα διατηρούν το 65% της τιμής των πρωτοτύπων (μετά τη λήξη προστασίας) και όχι το 32,5%.

Έκανε λόγο για “πάρτι” με το φάρμακο στη δεκαετία του 2000, το οποίο όπως είπε έχει ονοματεπώνυμο και εκτίναξε τη φαρμακευτική δαπάνη στα 5 δισ. ευρώ.

Θα κάνουμε – είπε – ό,τι μπορούμε στη διαπραγματευτική μάχη, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα επίπεδο τομών, αλλά η μάχη θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη”.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ