2012-05-09 08:37:46
Φωτογραφία για Οι εξελίξεις αναγκάζουν σε στροφή και προς την ανάπτυξη  Συναγερμός στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα
Συνδυασμό δημοσιονομικής εξυγίανσης με «ολίγη» ανάπτυξη ρίχνει στο τραπέζι η Κομισιόν, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί στην Έκτακτη άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις 23 Μαΐου.

Λευκωσία: Προσπάθειες να μην ξεφύγει η κατάσταση του ελέγχου με εμφανή πλέον τον εμβολιασμό της πολιτικής της λιτότητας με στοιχεία ανάπτυξης, καταγράφονται στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ανησυχούν τον πυρήνα των Βρυξελλών και ήδη συγκαλείται εκτάκτως για τις 23 Μαΐου άτυπη Σύνοδος Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν,Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο από τη μια επεσήμανε τα στενά περιθώρια αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής στις χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, αλλά αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία κατέδειξαν την ανάγκη ενός συνδυασμού δημοσιονομικής εξυγίανσης-ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε καλύτερη δημοσιονομική κατάσταση, μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας και να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, στηρίζοντας την ανάπτυξη, κάτι που ενδεχομένως αφορά και στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Παρόμοια τοποθέτηση έκανε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να δεχθεί αποκλίσεις στην εφαρμογή των προγραμμάτων ορισμένων χωρών δίνοντας περισσότερο χρόνο για να πετύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ανησυχούν ιδιαίτερα την Κύπρο, με τον υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή, να δηλώνει ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη και να προσθέτει με νόημα ενόψει νέου πακέτου μέτρων ότι για «να μη διακινδυνέψουμε αυτό που έχουμε σήμερα» πρέπει όλοι να «έχουμε συνείδηση της ευθύνης του τι πρέπει να πράξουμε».

Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ