2012-05-09 17:05:17
Φωτογραφία για Ούτε ψύλλος στον κόρφο του...
ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΑΙΤΗΜΑ - ΕΝΟΣ ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΗΣΙΜΟΥ

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να γίνει ... Φρανσουά Ολάντ. «Η καγκελάριος υποδέχεται μόνο πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών» δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ απαντώντας στο ερώτημα, αν η κ.Μέρκελ θα ήταν διατεθειμένη να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το φόντο του ερωτήματος ήταν η είδηση, ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει αίτημα για συνάντηση στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας. Από όσο ξέρει πάντως, πρόσθεσε, η καγκελαρία δεν έχει παραλάβει παρόμοιο αίτημα.

Ανώτατος διπλωμάτης στη γερμανική κυβέρνηση τόνιζε πάντως, ότι δεν θεωρεί αδιανόητη μια συνάντηση Ολάντ-Τσίπρα - όσο τουλάχιστον ο τελευταίος δεν έχει πάρει το χρίσμα του πρωθυπουργού.

«Φανταστείτε τι τεράστιες πολιτικές συνέπειες θα είχε μια τέτοια συνάντηση για όλη την Ευρώπη, αφού θα έμπαινε σφήνα στις γαλλογερμανικές σχέσεις» πρόσθεσε. «Δεν θά'θελα να είμαι ούτε ψύλλος στον κόρφο του, αν ο Ολάντ έκανε κάτι τέτοιο».


Η στάση απέναντι στον κ.Τσιπρα και προς τους υπόλοιπους έλληνες πολιτικούς αρχηγούς, είπε ο ίδιος, θα καθοριστεί στα τέλη Μαίου σε κατ΄ιδίαν συνομιλία της γερμανίδας καγκελάριου με το γάλλο πρόεδρο στο περιθώριο της συνάντησης των αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μέχρι τότε μην περιμένετε πολλά» πρόσθεσε. «Δηλώσεις θα γίνουν ύστερα από τέτοια προσυνεννόηση και αφού θα έχει ξεκαθαρίσει επαρκώς το σκηνικό στην Ελλάδα».

****

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την Τετάρτη οποιαδήποτε σκέψη για χαλάρωση των δημοσιονομικών προγραμμάτων προσαρμογής στις υπερχρεωμένες χώρες της ΅Ευρωζώνης.

«Συμφωνούμε ότι, ειδικά στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να τηρούνται τα προγράμματα και οι κανόνες έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ευρωζώνη», είπε μετά από συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας.

Εν τω μεταξύ, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) εξέφρασε την Τετάρτη την ανησυχία του για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, λέγοντας ότι όσο συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο, αποκλείεται να γίνουν ξένες επενδύσεις στη χώρα.

Οι ξένες επιχειρήσεις δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα «από αλτρουισμό», αλλά μόνο εάν υπάρξει σταθερότητα, είπε ο πρόεδρος του BDI Χανς Πέτερ-Κάιτελ, σε συνέντευξη Τύπου.

«Αλλά (αυτήν τη στιγμή) δεν μπορούμε να πούμε σε καμία επιχείρηση τι είδους συνθήκες τις περιμένουν εκεί» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Γερμανών βιομηχάνων, εφόσον η χώρα δεν δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία, το ζήτημα των επενδύσεων θα παραμένει μετέωρο.

Σχετικά με το επαπειλούμενο πολιτικό κενό στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν ξέρω που θα βγάλει αυτή η κατάσταση και ανησυχώ πολύ».

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απυήθυνε έκκληση προς τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Γερμανίας να εγκρίνουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τον ESM, πριν την έναρξη της θερινής περιόδου.

Η καγκελαρία επιθυμεί η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν η Βουλή κλείσει για τις θερινές διακοπές, στις 29 Ιουνίου.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι τρεις προοπτικές…
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι τρεις προοπτικές…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ