2012-05-09 19:10:21
Φωτογραφία για ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Κλειστή βρίσκει την πόρτα του νεοεκλεγέντος Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όπως μετέδωσε η γαλλική εφημερίδα L' Humanité και επιβεβαίωσε και η Κουμουνδούρου, είχε ζητήσει από τον Γάλλο υποψήφιο πρόεδρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν να μεσολαβήσει για μια συνάντηση των δύο τους. Ωστόσο, η γαλλική προεδρία απάντησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα και με το πρωτόκολλο, δεν δέχεται αρχηγούς κομμάτων.

Ανάλογη απάντηση έδωσε και ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στο υποθετικό ερώτημα τι θα απαντούσε η Άνγκελα Μέρκελ, αν ο Αλέξης Τσίπρας της ζητούσε να συναντηθούν. Όπως επεσήμανε ο κ. Ζάιμπερτ, αφού ξεκαθάρισε πως δεν έχει υποβληθεί κάποιο σχετικό αίτημα, η καγκελάριος της Γερμανίας συναντάται μόνο με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πάντως, η αριστερών αποχρώσεων εφημερίδα αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας, με την ιδιότητα και του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς (ΕΚΑ), ζήτησε και πρόκειται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας και πρόεδρο του ΕΚΑ Πιερ Λοράν, παρουσία του κ. Μελανσόν.


Η ανταπόκριση της L' Humanité από την Αθήνα αναφέρει ότι οι συναντήσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται με το σκεπτικό ότι η πορεία της Αριστεράς όπως αυτή αποτυπώνεται στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας και τις προεδρικές της Γαλλίας έχει τη δυνατότητα να στρέψει την Ευρώπη πέρα από την ασφυκτική λιτότητα σε μια κατεύθυνση με περισσότερο κοινωνικό προσανατολισμό.

L’ Echo: «Ο ανελαστικός και λυρικός κύριος Τσίπρας»

Την ίδια ώρα, εκτενείς αναφορές στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνει την Τετάρτη ο βελγικός Τύπος. Η εφημερίδα L’ Echo σε άρθρο με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας: ο άνθρωπος που θέλει να κάνει κοροϊδευτικές γκριμάτσες στους πιστωτές της Ελλάδας», αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητεί ευθέως τις συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Σαν τον Άρμστρονγκ όταν πάτησε στη Σελήνη, ο αρχηγός της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς αφέθηκε χθες στο μοναδικό λυρισμό των ανδρών που έχουν την αίσθηση ότι δημιουργούν ιστορία», σχολιάζει το άρθρο, παραθέτοντας τα λόγια του κ. Τσίπρα όταν συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: ‘Είναι μια μεγάλη στιγμή για την Αριστερά και μια μεγάλη ευθύνη για μένα’». 

«Η στιγμή αξίζει την προσοχή μας», παρατηρεί η εφημερίδα, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε βουλευτικές εκλογές και την ευθύνη να σχηματίσει κυβέρνηση. «Μια αποστολή σχεδόν ανέφικτη. Και μάλλον θεωρητική, αφού ο άνθρωπος είναι ανελαστικός», παρατηρεί η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «αρνείται να συνεργαστεί με τα κόμματα που στηρίζουν - με κρύα καρδιά - τη θεραπεία λιτότητας. Και δεν αναμένεται να συνεργαστεί με τα κόμματα της άκρας δεξιάς».

Το άρθρο καταλήγει με μια συνοπτική περιγραφή της πορείας του Αλέξη Τσίπρα: ένταξη στις κομμουνιστικές νεολαίες στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, εμφάνιση στην ελληνική πολιτική σκηνή με την τρίτη θέση στη διεκδίκηση της δημαρχίας του Δήμου Αθηναίων το 2006, αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια και είσοδος στη Βουλή το 2009. Το κόμμα του, το πρώτο κόμμα μεταξύ αυτών που αντιτίθενται στη λιτότητα, τετραπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά του από το 2009, καταλήγει.

Σε άλλο άρθρο της η ίδια εφημερίδα γράφει, μάλλον σκωπτικά: «Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή πώλησης της "Κραυγής" του Edvard Munch σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s ξεπέρασε κάθε ρεκόρ. Η κραυγή των Ελλήνων μπορεί να μας κοστίσει πολύ πιο ακριβά. Την Κυριακή (οι Έλληνες) απέρριψαν μαζικά τη λιτότητα. Σε τέτοιο σημείο που έδωσαν το 7% της ψήφου τους σε ένα νεοναζιστικό κόμμα που διακηρύσσει, με ναζιστικό χαιρετισμό, την προστασία της "ελληνικής φυλής". Για τρεις μέρες το μέλλον βρίσκεται στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα: του αρχηγού της ριζοσπαστικής αριστεράς που έλαβε το 16,7% της ψήφου και είναι μεγάλος θαυμαστής του Hugo Chavez. Στα χέρια ενός ανθρώπου που θεωρεί "άκυρες" τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στους θεσμικούς πιστωτές της. Φανταστείτε το κλίμα στις Βρυξέλλες…».

Εξάλλου η εφημερίδα Le Soir δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα, με τίτλο «Ο ισχυρός Τσίπρας στερείται πλειοψηφίας» και υπέρτιτλο «Οι ριζοσπαστικές του θέσεις τον απομονώνουν». 

Η εφημερίδα επισημαίνει τα εξής: «Η πολιτική κρίση συνεχίζεται στην Αθήνα. Οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας απέτυχαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού τη Δευτέρα το βράδυ και είναι τώρα η σειρά του Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά τις εκλογές της Κυριακής, να προσπαθήσει να ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς, γύρω από ένα πρόγραμμα ενάντια στη λιτότητα.

Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που έλαβε το 6% των ψήφων την Κυριακή δήλωσε έτοιμο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά χωρίς τους βουλευτές ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων και με την άρνηση των κομμουνιστών του ΚΚΕ να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε συνασπισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία των 151 εδρών (σε σύνολο 300) στο Κοινοβούλιο. Στις δηλώσεις του χθες, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε την άρνησή του να συνεργαστεί με τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, εκτός και αν απευθύνουν επιστολή προς τις Βρυξέλλες, με την οποία να ακυρώνουν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την πολιτική λιτότητας που είχε επιβληθεί από τους πιστωτές, σε αντάλλαγμα με τα δάνεια προς τη χώρα, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Μία απαίτηση που δεν έγινε δεκτή από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά η οποία συμβολίζει τη ριζοσπαστική θέση του Αλέξη Τσίπρα, του ισχυρού προσώπου της ελληνικής πολιτικής σκηνής».

Με τις εκλογές στην Ελλάδα ασχολείται και η διαδικτυακή πύλη euractiv.com, η οποία σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ελληνική Αριστερά θα κάνει διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης και ζητά να τεθεί τέλος στα προγράμματα λιτότητας», αναφέρει ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, καθώς ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν προηγουμένως στην ακύρωση της δέσμευσης της χώρας έναντι του μνημονίου που έχει υπογραφεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
FREE LIVE LINK ΟΣΦΠ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
FREE LIVE LINK ΟΣΦΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ