2012-05-09 22:26:59
Φωτογραφία για Αμερικανικό ινστιτούτο ασφάλειας λέει ότι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν νέα δραστηριότητα σε ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση
Ένα αμερικανικό ινστιτούτο ασφάλειας ανέφερε ότι φωτογραφίες από έναν πολιτικό δορυφόρο δείχνουν νέα δραστηριότητα σε μια ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση, η οποία δημιουργεί ανησυχίες ότι το ισλαμικό κράτος πραγματοποιεί "εργασίες καθαρισμού" ενός κτιρίου που θέλει να επιθεωρήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Το Ιράν διέψευσε την πληροφορία αυτή, όπως είχε ήδη αποκρούσει ισχυρισμούς σχετικά με το συγκρότημα Παρσίν, όπου η ΙΑΕΑ υποψιάζεται ότι μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί εκεί έρευνα για πυρηνικά όπλα. "Κάνουν αστεία σε βάρος του έθνους μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ραμίν Μεχμανπαράστ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Δεν είναι δυνατόν να "καθαρίσεις" τις πυρηνικές δραστηριότητες, πρόσθεσε. Το Ιράν δεν έχει ακόμη επιτρέψει στην ΙΑΕΑ να επισκεφθεί την εγκατάσταση νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της υπηρεσίας. Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι η Υπηρεσία παρατήρησε πρόσφατα κάποιες "δραστηριότητες" εκεί.Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά δυτικοί διπλωμάτες υποψιάζονται ότι το Ιράν μπορεί να καθαρίζει το χώρο πριν από κάθε επιθεώρηση.Η Τεχεράνη το διαψεύδει αυτό.


 Το Ινστιτούτο για την Επιστήμη και τη Διεθνή Ασφάλεια (ISIS), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον και ειδικεύεται στη μη διάδοση των πυρηνικών, δήλωσε ότι έχει εξασφαλίσει φωτογραφίες από εμπορικούς δορυφόρους από τις 9 Απριλίου που υποστηρίζουν τις ανησυχίες της ΙΑΕΑ .

"Η νέα αυτή δραστηριότητα που εντοπίστηκε από τον δορυφόρο έλαβε χώρα έξω από ένα κτίριο που εικάζεται ότι περιέχει ένα ειδικό θάλαμο εκρήξεων που χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση πειραμάτων σχετικών με τα πυρηνικά όπλα", αναφέρει στην ιστοσελίδα του, σε μια έκθεση της 8ης Μαΐου που περιλαμβάνει και τη δορυφορική φωτογραφία.

Η αποστολή του Ιράν στην ΙΑΕΑ έχει προηγουμένως απορρίψει τους ισχυρισμούς σχετικά με το Παρσίν ως "παιδαριώδεις" και "γελοίους".

Οι εικόνες έδειξαν διάφορα αντικείμενα παρατεταγμένα έξω από το κτίριο και αυτό που φαίνεται να μοιάζει με ένα ρυάκι νερού, δήλωσε το ISIS.

"Τα στοιχεία που ήταν ορατά έξω από το κτίριο θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την απομάκρυνση εξοπλισμού από το κτίριο ή με τον καθαρισμό του", σημείωσε η ίδια πηγή.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ