2015-11-15 16:29:07
Φωτογραφία για Fincantieri: Ακόμη ένα OPV για το Ναυτικό… της Ιταλίας
Την παραγγελία του Ναυτικού της Ιταλίας για ένα ακόμη περιπολικό ανοικτής θαλάσσης πολλαπλών αποστολών PPA (Pattugliatori Polivalenti d’Altura) που αυξάνει τον συνολικό αριθμό των πλοίων του τύπου από έξι σε επτά, ανακοίνωσαν ο ιταλικός όμιλος Finmeccanica και τα ναυπηγεία Fincantieri, που ως κοινοπραξία έχουν αναλάβει τη ναυπήγηση τους.

Τη σχετική σύμβαση ανέθεσε στην κοινοπραξία ο ευρωπαϊκός οργανισμός διαχείρισης κοινών αμυντικών προγραμμάτων OCCAR (Organisation Conjointe de Coopération en matière d’ARmement). Υπενθυμίζεται ότι η αρχική σύμβαση που αφορούσε έξι PPA και είχε ανατεθεί τον Μάιο του 2015 περιελάμβανε τέσσερα δικαιώματα προαίρεσης.

Η προμήθεια του έβδομου πλοίο αποτελούσε ένα από αυτά τα δικαιώματα προαίρεσης, αλλά σύμφωνα με την κοινοπραξία θα ναυπηγηθεί την ίδια χρονική περίοδο με τα έξι αρχικά. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό η παράδοση των PPA στο Ναυτικό της Ιταλίας προγραμματίζεται για τα έτη 2021, 2022, 2023, 2024 (δύο μονάδες), 2025 και 2026.


Η ναυπήγηση των πλοίων θα χρηματοδοτηθεί από πρόγραμμα ύψους 5,4 δις ευρώ (εξ αυτών θα ανατεθούν στη Fincantieri συμβάσεις ύψους 3,6 δις ευρώ και στη Finmeccanica ύψους 1,8 δις ευρώ) που επίσης περιλαμβάνει ένα νέο πλοίο λογιστικής υποστήριξης και ένα νέο αποβατικό ελικοπτεροφόρο (LHD).

Επίσης, η σύμβαση προβλέπει ότι η Fincantieri, που θα εκτελεί και καθήκοντα συνδέσμου με το Ναυτικό της Ιταλίας, θα παρέχει υποστήριξη κύκλου ζωής για τα πρώτα 10 χρόνια, μέσω της παροχής υπηρεσιών λογιστικής υποστήριξης (σχολεία εκπαίδευσης, ανταλλακτικά, τεχνική βιβλιογραφία) κατά τη ναυπήγηση των πλοίων αλλά και υποστήριξης τους (κυρίως συντήρηση) μετά την εισαγωγή τους σε υπηρεσία.

Η Fincantieri στο πλαίσιο του προγράμματος μέσω της μονάδας της Marine Systems and Components Unit θα προμηθεύσει αξονικά συστήματα, πηδαλιουχίες και προπέλες. Αντίστοιχα η Finmeccanica θα προμηθεύσει διάφορα συστήματα συμπεριλαμβανομένων και του πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ τεσσάρων σταθερών κεραιών (μέσω της θυγατρικής της Selex), ναυτικά πυροβόλα (της επίσης θυγατρικής της Oto Melara), σόναρ (WASS), συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (Elettronica) και βλήματα κατασκευής της κοινοπραξίας MBDA.

Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό τα πλοία θα εξοπλιστούν με διαφορετικές εκδόσεις συστήματος μάχης, με την πιο «ελαφρά» για αποστολές ναυτικής περιπολίας και την πλήρη για ολοκληρωμένες ναυτικές επιχειρήσεις. Επίσης, το PPA έχει σχεδιαστεί με τη δυνατότητα να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις ελαστικής λέμβου σταθερής γάστρας (RHIB) μήκους 11 μέτρων με την καθέλκυση / ανέλκυση της να μπορεί να γίνει είτε από πλευρικούς γερανούς είτε από πρυμναίο καταπέλτη.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ενώ τον Μάιο το PPA αναφέρονταν ως μήκους 129 μέτρων και ταχύτητας ανώτερης των 31 κόμβων στην ανακοίνωση για το έβδομο πλοίο το μήκος αναφέρεται στα 132,5 μέτρα και η ταχύτητα ανώτερη των 33 κόμβων, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη αλλαγής της σχεδίασης.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ