2012-05-10 03:02:02
Φωτογραφία για Δεν έρχεται η τρόικα τον Μάιο
Τα πάνω – κάτω φαίνεται ότι έχουν έρθει στις Βρυξέλλες με τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» ματαίωσε τελικά την προγραμματισμένη επίσκεψη της στη χώρα μας. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η τρόικα θα πρέπει να περιμένει πρώτα τις «δημοκρατικές εξελίξεις».

Την ίδια στιγμή η επόμενη δόση των 5,2 δισ. ευρώ θα καταβληθεί κανονικά στη χώρα μας στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί επειδή είχε ήδη εγκριθεί» από τους δανειστές, δήλωσε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ

Ωστόσο πέραν της ημερομηνίας αυτής, επικρατεί αβεβαιότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου προειδοποίησε πως δεν θα καταβληθούν χρήματα αν δεν σχηματιστεί μια κυβέρνηση.


«Πρέπει να πούμε τώρα στον ελληνικό λαό ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, πως καμιά χώρα της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει έστω κι ένα μικρό κομμάτι αυτών των 130 δισεκ. ευρώ που έχουμε θέσει στη διάθεση των Ελλήνων αν δεν υπάρχει κυβέρνηση που να λειτουργεί, η οποία να σέβεται τους κανόνες που έχουν τεθεί και να διαχειρίζεται τα χρήματα που καταβάλλονται» είπε ο Ζαν Άσελμπορν στη διάρκεια συνεδρίου στις Βρυξέλλες.

Το θέμα πρόκειται να είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Βέβαια ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη σύνοδο, δηλαδή αν θα μεταβεί υπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης ή ο υπουργός Οικονομικών μίας νέας κυβέρνησης.

Στους πολιτικούς αρχηγούς το «μπαλάκι» για το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ

Εντός των προσεχών ημερών θα έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση προεγγραφής με την οποία θα γίνει η διαδικασία προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Σε ότι αφορά την απόφαση για το ομόλογο των 435 εκατομμυρίων που λήγει στις 15 Μαΐου και δεν έχει ενταχθεί στο PSI, ο Φίλιππος Σαχινίδης είπε στον ΣΚΑΙ ότι πρέπει να ληφθεί απόφαση από τους αρχηγούς. «Θα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, έτσι ώστε να ξέρουμε ποια είναι η άποψη, που υπάρχει αυτή τη στιγμή, διότι δεν θα μπορούσα να πάρω οποιαδήποτε πρωτοβουλία και να δεσμεύσω τις επόμενες κυβερνήσεις χωρίς να έχω την άποψη που θα εκφράσουν οι αρχηγοί των κομμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα προκειμένου να αποφασίσουν οι πολίτες εάν επιθυμούν ή όχι την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνει ο Γερμανός αναλυτής Χέριμπερτ Ντίτερ του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWR), με άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit.

«Είναι απολύτως ασαφές, ποιες είναι οι προτιμήσεις της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά τη μελλοντική της εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Ντίτερ και εξηγεί ότι «από τη μια πλευρά τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων υπερψήφισαν κόμματα τα οποία απορρίπτουν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε και από την άλλη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα του λαού θέλουν να παραμείνει η χώρα εντός ΕΕ». Ο ίδιος εντοπίζει σε αυτό το σημείο αντίφαση, η οποία πρέπει να διευκρινιστεί.

«Οι δύο στόχοι δεν είναι ταυτόχρονα επιτεύξιμοι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέλος μιας λέσχης τους κανόνες της οποίας περιφρονεί διαρκώς. Γι' αυτό τώρα είναι απαραίτητες, όχι νέες εκλογές, αλλά ένα δημοψήφισμα» καταλήγει.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ