2012-05-10 10:06:02
Φωτογραφία για Στην Κρήτη αναβιώνουν την...ποδηλατάδα που γινόταν πριν 50 χρονια!
Τη δεκαετία του ’50 και του 60 κυρίως ήταν συνηθισμένο γεγονός να βλέπεις…εκατοντάδες ποδήλατα να κινούνται στον Αποστολιανό και τον Καστελιανό Κάμπο! Μαθητές, εργαζόμενοι, ακόμη και…γαμπροί κινούνταν τότε στις εύφορες πεδιάδες της περιοχής με το ποδήλατο που είχε γίνει…θρύλος για τα χωριά του σημερινού δήμου Μίνωα Πεδιάδος. Αυτός ο ποδηλατικός γύρος της εποχής αναβιώνει για δεύτερη χρονιά φέτος-την Κυριακή 13 Μαίου- στην περιοχή με σημείο εκκίνησης τον πολιτιστικό σύλλογο Αποστόλων!

Μαθητές και φαντάρος τη δεκαετία του '50

Η Αρχή έγινε τον προπερισινό Απρίλιο .Η αρχική ιδέα γεννήθηκε το 2010 επί προεδρίας , στο Σύλλογο, του Γιάννη Δαμιανάκη. Τότε είχε τον χαρακτήρα της ποδηλατικής βόλτας.Ξεκίνησε από το κέντρο του χωριού με πορεία προς την Λιμνη του Θραψανού μέσα από τους αγροτικούς δρόμους της Πεδιάδας... μετά εξελίχθηκε σε ποδηλατικό γύρο για όλη την περιοχή, για όλη την Πεδιάδα!


Η συνδιοργάνωση των πολιτιστικών συλλόγων Αποστολιανών , Σαμπά , Ζωφόρων και Θραψανού. με την στήριξη του Δήμου Μινώα Πεδιάδος ...Ξεκίνησε από τους Αποστόλους με πορεία προς Σαμπά , Ζωφόρους , Θραψανό και τερματισμό την Λίμνη του Θραψανού (Λιβάδες).

“Ήταν μια ιδέα για να αναβιώσουμε μια ολόκληρη εποχή. Από μαθητές εμείς, αλλά και οι παλιότεροι πήγαιναν στο Γυμνάσιο με τα ποδήλατα. Γέμιζε ποδήλατα η η περιοχή!’ τονίζει η Μαρία Δαμιανάκη σημερινή γενική διευθύντρια της περιφέρειας Κρήτης που θυμάται καλά το πόσα ποδήλατα βρισκόταν στην Πεδιάδα!

Μαθήτριες στους Αποστόλους πριν 40 χρόνια

‘Όχι πως ήταν εύκολο να έχεις και ποδήλατο, αλλά φυσικά δεν υπήρχε και αυτοκίνητο. Η πόδια ή ποδήλατο!’ τονίζει και επισημαίνει τη συγκίνηση των παλιότερων και τη χαρα των νεώτερων καθώς συμμετέχουν σε αυτό τον ποδηλατικό γύρο.

Εκκίνηση όπως και πέρυσι έξω από τον ΠΣ Αποστολων

Φέτος ο γύρος θα ξεκινήσει τις 11 της Κυριακής με αφετηρία τους Αποστόλους , θα πάει Σαμπά, στοςυ Ζωφόρους, στο Θραψανό και θα καταλήξει στη λιμνη Λειβάδες! Συνδιοργανωτές είναι όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι με την Περιφέρεια Κρήτης , το δήμο Μίνωα Πεδίαδος , ενώ όλοι οι ποδηλάτες θα λάβουν αναμνηστικό μπλουζάκι , καπέλο, νερό,χυμό,κρουασάν!

Οι ποδηλάτες που θα πάρουν μερος πρέπει να ξέρουν ότι χρειάζεται υποχρεωτικά κρανος, ενώ Κάθε συμμετέχων έχει την ευθύνη και οι γονείς με τα παιδιά και τους κηδεμόνες τους. Θα υπάρχουν και ασθενοφόρα και αυτοκίνητα ασφαλείας.

Παιδιά κάθε ηλικίας συμμετείχαν στον περισινό ποδηλατικό γυρο

Για περισσότερες πληροφορίες στην Οργανωτική Επιτροπή:

Λένα Ηγουμενάκη 6982436623 (Π.Σ. Αποστόλων),

Ιωάννης Κεστρίτσαλης 6937004756 (Π.Σ. Σαμπά)

Νίκος Σταυρακαντωνάκης 6988607930

(Π.Σ. Ζωφόρων),

Γιώργος Μαυραντωνάκης 6978332760 (Π.Σ. Θραψανού)
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ