2015-11-26 13:47:05
Φωτογραφία για Τι κάνει το BMW Group για τους πρόσφυγες;
Με το προσφυγικό να αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί πλέον όλες τις ευρωπαϊκές χώρες... οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αμέτοχες.

Στην περίπτωση του BMW Group, έχουμε μία πρωτοβουλία που τιτλοφορείται «WORK HERE!» και σκοπό έχει την κατανόηση από πλευράς προσφύγων, τόσο της Γερμανίας όσο και του λειτουργικού μοντέλου της. Πρόκειται για πρόγραμμα πρακτικής εργασίας εννέα εβδομάδων που θα βοηθήσει πρόσφυγες με τα απαιτούμενα προσόντα στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας του Μονάχου (Federal Employment Agency Munich) και το Jobcenter Munich.

Το project ξεκίνησε με 40 πρόσφυγες στην περιοχή του Μονάχου ενώ θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία δραστηριοτήτων της BMW το 2016. Το BMW Group επεκτείνει επίσης το εξάμηνο πρόγραμμα απόκτησης βασικών προσόντων για μηχανικούς παραγωγής. Επιπλέον, 20 θέσεις στο Μόναχο θα προσφέρονται σε πρόσφυγες ηλικίας κάτω των 25 από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ ο αριθμός θέσεων θα αυξηθεί σε άλλες τοποθεσίες του BMW Group. Στόχος είναι η συμμετοχή περίπου 500 προσφύγων σε προγράμματα πρακτικής εργασιακής εκπαίδευσης και απόκτησης βασικών προσόντων.


Πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης «WORK HERE!» του BMW Group παρέχει κατάρτιση που θα δώσει στους πρόσφυγες καλύτερες προοπτικές στη Γερμανία και θα τους βοηθήσει να ξεκινήσουν μία νέα ζωή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο φάσεις πρακτικής: Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του προσανατολισμού τριών εβδομάδων και της επακόλουθης πρακτικής εκπαίδευσης έξι εβδομάδων, οι συμμετέχοντες έχουν ως δασκάλους τους εργαζόμενους του BMW Group. Σε ένα εξάωρο ημερήσιο πρόγραμμα, οι πρόσφυγες μαθαίνουν τις διαδικασίες των εργασιών σε διαφορετικά τμήματα, όπως εξέλιξη, πωλήσεις και μάρκετινγκ, ανθρώπινοι πόροι, χρηματοοικονομικά, παραγωγή και πληροφορική. Αυτό υποστηρίζεται από ένα ημερήσιο πρόγραμμα εκμάθησης της Γερμανικής γλώσσας και ειδικά διαμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου διδάσκονται σημαντικά διαπολιτισμικά και κοινωνικά θέματα. Στους συμμετέχοντες παρέχεται επίσης η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων υπολογιστή. Στο τέλος των εννέα εβδομάδων, κάθε συμμετέχων λαμβάνει ένα πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει τις γνώσεις που έχει αποκτήσει.

Η Milagros Caiña-Andree, Μέλος Δ. Σ. της BMW AG, υπεύθυνη Ανθρωπίνων Πόρων δήλωσε σχετικά: «Είναι απόλυτα φυσικό να βοηθάμε στην ένταξη ατόμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να έρθουν εδώ. Άνθρωποι από περισσότερες από 100 διαφορετικές χώρες συνεργάζονται με επιτυχία καθημερινά στο BMW Group μόνο στη Γερμανία. Για εμάς η ένταξη ατόμων από διαφορετικές κουλτούρες είναι κάτι που κάνουμε καθημερινά και είναι σημαντικό θέμα που προωθούμε εντός και εκτός της εταιρίας. Το ίδιο ισχύει και για την άψογη γενική και επαγγελματική εκπαίδευση που είναι από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας μας. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μπορούμε να αξιοποιούμε αρκετά από τα βασικά μας πλεονεκτήματα για να προσφέρουμε στο κόσμο καλύτερες προοπτικές».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου Εργαζομένων της BMW AG, Manfred Schoch εξήγησε: «Η συνεργασία και η ίση αντιμετώπιση ανάμεσα σε διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες είναι κάτι αυτονόητο για τους εργαζομένους. Χαίρομαι που πολλοί από αυτούς θεωρούν εύλογη και φυσική την παροχή βοήθειας. Είμαι περήφανος που τόσο πολλοί εργαζόμενοι έχουν αναλάβει να παίξουν το ρόλο του δασκάλου και επιπλέον της δουλειάς τους βοηθούν στη δημιουργία προοπτικών για όσους τα έχασαν όλα και εγκατέλειψαν στα σπίτια τους».

Πρωτοβουλίες του BMW Group με μια ματιά

Το BMW Group εμπλέκεται σε μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών για την προώθηση της διαπολιτισμικής ανταλλαγής και ένταξης στην καθημερινή εργασιακή πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, η πρωτοβουλία «Joblinge» σε Πανγερμανικό επίπεδο που λανσαρίστηκε από το Eberhard von Kuenheim Foundation του BMW Group και τοThe Boston Consulting Group το 2007 βοηθά τους άνεργους νέους να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Η εταιρία έχει απαντήσει στις πρόσφατες εξελίξεις επεκτείνοντας το πρόγραμμα σε νεαρούς πρόσφυγες από τον Ιανουάριο του 2016. Από το Φεβρουάριο του 2015, το μονοετές πρόγραμμα «Lifetalk» προσφέρει σε νεαρά άτομα του Μονάχου με μεταναστευτικό παρελθόν μία πλατφόρμα για ανταλλαγή και εκμάθηση σημαντικών κοινωνικών δεξιοτήτων. Μέσα από επισκέψεις στην εταιρία, νεαρά άτομα παίρνουν μία πρώτη γεύση από την καθημερινή εργασιακή πραγματικότητα στο BMW Group. Το Βραβείο Intercultural Innovation Award της εταιρίας έχει συμβάλλει επίσης στην διαπολιτισμική ένταξη σε διεθνές επίπεδο από το 2011: Μαζί με τη Συμμαχία των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών – UN Alliance of Civilisations (UNAOC), το BMW Group τιμά τις καινοτόμες πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο που προάγουν τη διαπολιτισμική κατανόηση.

Το BMW Group απασχολεί πάνω από 121.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων 86.000 στη Γερμανία. Άτομα από 108 χώρες συνεργάζονται σε καθημερινή βάση μόνο στις Γερμανικές εγκαταστάσεις της εταιρίας. Η διαπολιτισμική κατανόηση και η κοινωνική ένταξη επομένως είναι από τις βασικές ικανότητες του BMW Group. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ