2012-05-10 15:56:35
Φωτογραφία για Το μήνυμα των εκλογών
γράφει ο Vassilis Viliardos

Το μήνυμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: Σε γενικές γραμμές, (α) απελευθέρωση από τα νύχια του ΔΝΤ (65%), (β) συνδυασμός της πολιτικής λιτότητας, χωρίς νέα μέτρα, με ανάπτυξη, (γ) παραμονή στην Ευρωζώνη (σχεδόν 90%), (δ) συνεργασία τουλάχιστον τριών κομμάτων στην κυβέρνηση, (ε) κάθαρση και τιμωρία όλων αυτών που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Παράλληλα, η πτώση των ποσοστών του δικομματισμού, από σχεδόν 80% κάτω από το 35% αποτελεί μία δυναμική κοινοβουλευτική επανάσταση - μοναδική στην Ιστορία, σε μία ανεπτυγμένη, δυτική χώρα.

Η σύσταση μίας κυβέρνησης συνεργασίας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία, η οποία προφανώς θα διαρκέσει - ενώ πιθανότατα θα συνοδευθεί από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Η σημερινή έλλειψη κυβέρνησης δεν είναι ότι καλύτερο για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η συντέλεια του κόσμου - αφού υπάρχουν και άλλες χώρες, πολύ περισσότερο χρεωμένες από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο (με κριτήριο το συνολικό χρέος), οι οποίες δεν έχουν για πολλούς μήνες κυβέρνηση.


Υπάρχουν φυσικά σημαντικότατα θέματα, τα οποία απαιτούν άμεσες αποφάσεις - όπως το κουπόνι του ομολόγου αξίας 20 δις γεν (4,5%), για το οποίο έχουμε προθεσμία 30 ημερών, το ομόλογο αγγλικού δικαίου, ύψους 463 εκ. €, το οποίο λήγει στις 15. Μαΐου (συνολικά οφείλονται 7 δις € σε ομόλογα αγγλικού δικαίου, ενώ το σημαντικότερο εδώ δεν είναι η πληρωμή των 463 εκ. €, αφού υπάρχει πρόβλεψη, αλλά η αποδοχή της χωρίς διαγραφή - μία πολύ δύσκολη απόφαση, επειδή η μη πληρωμή τους στο 100% θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, σε συνδυασμό με δικαστικές διεκδικήσεις των κατόχων τους, ενώ η πληρωμή θα δημιουργούσε προβλήματα με αυτούς που υποχρεώθηκαν σε διαγραφή από το PSI), καθώς επίσης η λήψη των επομένων δόσεων του διακρατικού δανείου.

Ίσως οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ ότι, τα νέα ομόλογα, τα οποία εκδόθηκαν σε αντικατάσταση των παλαιοτέρων στα πλαίσια του PSI, λήξης το 2023, διαπραγματεύονται με απόδοση 23,1% - δηλαδή, στο 77% της αξίας τους, γεγονός που σημαίνει ότι, προεξοφλείται μία επόμενη διαγραφή από τις αγορές. Για σύγκριση, το γερμανικό δεκαετές ομόλογο έχει απόδοση 1,56%.

Ο συμπαθέστατος τώρα πολιτικός, ο οποίος φέρεται να έκανε τις δηλώσεις περί "δέσμευσης καταθέσεων", δεν έχει προφανώς κατανοήσει ότι, η θέση του είναι πλέον εντελώς διαφορετική και ότι κάποια ΜΜΕ κάνουν αυτό ακριβώς, για το οποίο διαμαρτυρήθηκε - παραποιούν και (παρ)ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις δηλώσεις. Ένα κόμμα, στη νέα του θέση, πρέπει να μιλάει ελάχιστα και με απόλυτη "φειδώ" - πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα δεν αντέχει καινούργιους ερασιτέχνες στην Πολιτική, όσο συμπαθητικοί και αν είναι.

Με δεδομένο δε ότι τα διλήμματα, οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία και οι επιθέσεις εκ μέρους των τοκογλύφων (πόσο μάλλον εάν θεωρήσει κανείς αυθαίρετα ότι, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Γερμανία ή η Κομισιόν, είναι υπάλληλοι τους) θα ενταθούν σε μεγάλο βαθμό, οι Έλληνες Πολίτες και τα κόμματα τους οφείλουν να είναι προσεκτικοί μεν, αλλά αποφασισμένοι για όλα - υποχρεωμένοι να σεβαστούν και να υπερασπίσουν την κοινή βούληση, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές.

Άλλωστε η κατάσταση στην Ευρωζώνη εντείνεται καθημερινά - με την Ισπανία και την Ιταλία να έχουν ήδη πάρει τη σκυτάλη από την Ελλάδα, ενώ η έκθεση του ΔΝΤ για τη γερμανική οικονομία αφήνει πολλά κενά, κυρίως λόγω της πολύ επικίνδυνης εξάρτησης της από τις υπόλοιπες χώρες.

Παράλληλα, εκκρεμεί το δημοψήφισμα στην υπερχρεωμένη Ιρλανδία, σε σχέση με το δημοσιονομικό σύμφωνο που θέλει να επιβάλλει η Γερμανία, καθώς επίσης η νέα πολιτική γραμμή της Γαλλίας - ενώ η Πορτογαλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία κλπ. δεν αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα.

Απαιτείται λοιπόν υπομονή και ψυχραιμία από όλους τους Έλληνες - καθώς επίσης αυτοσυγκράτηση και καμία απολύτως αναφορά σε φανταστικά σενάρια περί μονομερούς "αποβολής" από το κοινό νόμισμα, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τις συνθήκες.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ