2012-05-10 18:06:03
Φωτογραφία για Έδιωξαν τους άστεγους από την παλιά Ηλεκτρική στα Χανιά
Στην απομάκρυνση αστέγων που είχαν βρει καταφύγιο στο εγκαταλελειμμένο κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής προχώρησε η δημοτική αρχή Χανίων χωρίς ωστόσο να... έχει προβλεφθεί διάδοχη λύση για την προσωρινή φιλοξενία τους. Την ίδια ώρα με ανακοίνωση του το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας ξενώνα αστέγων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ώρα που δεκάδες άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν υπο άθλιες συνθήκες στους δρόμους, αρκετά δημόσια κτίρια στα Χανιά παραμένουν αναξιοποίητα με το Κοινωνικό Στέκι να καλεί τους αρμοδίους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσης του για τη δημιουργία της δομής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά:

"Στην απομάκρυνση των αστέγων από χώρο της παλιάς ηλεκτρικής προχώρησε η Δημοτική Αρχή από την Δευτέρα 7-5-2012. Στο χώρο αυτό είχαν βρει καταφύγιο αρκετοί άστεγοι, κύρια μετανάστες μετά την από 10-1-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αφορούσε στη φιλοξενία αστέγων μετά το τραγικό συμβάν του θανάτου αστέγου στις 7-1-12 και για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.


Είναι γεγονός ότι σήμερα δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης γεγονός είναι ότι ο χώρος δεν ήταν και ο πλέον κατάλληλος για τη φιλοξενία ανθρώπων, αφού δεν εξασφάλιζε ελάχιστες προϋποθέσεις για την υγιεινή τους. Ωστόσο το πρόβλημα των αστέγων παραμένει, αφού όσοι φιλοξενούνταν στο χώρο αυτό, βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο και προστέθηκαν σε όλους αυτούς που ήδη διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στην πόλη μας, σε τρώγλες, εγκαταλειμμένα σπίτια, γιαπιά κλπ.

Το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λόγω έλλειψης ξενώνα αστέγων στην πόλη, είχε ζητήσει την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, που θα λειτουργούσε σε μόνιμη βάση και με όλες τις αναγκαίες υποδομές, τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Ενός χώρου που θα ήταν άξιος του πολιτισμού μας και θα ανταποκρινόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για το θέμα του ξενώνα αστέγων το δημοτικό συμβούλιο στις 24-1-2012 αποφάσισε τη δημιουργία του στο πρώην Ψυχιατρείο. Αν και έχουμε ενστάσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου λόγω απόστασης από την πόλη, πολύ φοβόμαστε ότι του χρόνου το χειμώνα θα έχουμε πάλι την ίδια συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και το πιθανότερο με μεγαλύτερη ένταση, αφού η οικονομική κρίση σπρώχνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το πρόβλημα δεν αφορά βεβαίως μόνο στους μετανάστες αλλά ολόκληρο τον πληθυσμό.

Τη στιγμή που πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν στο δρόμο, πολλά δημόσια κτίρια στην πόλη παραμένουν άχρηστα και ανεκμετάλλευτα όπως το κτίριο της αιμοδοσίας στο πρώην νοσοκομείο Χανίων. Αυτό υπογραμμίζει τις αντιφάσεις, αλλά και την αδικία που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος. Και δυστυχώς η αδικία δεν σταματάει εδώ, αφού αυτοί που ευθύνονται για την σημερινή οικονομική κατάσταση, λένε ότι για την κρίση φταίνε οι ξένοι, στήνοντας σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπινων ψυχών, σύγχρονα Νταχάου.

Το Στέκι, θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους μετανάστες ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους, να μετακινούνται ελεύθερα στους τόπους προορισμού που επιθυμούν. Θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται σε κάθε πολίτη που γίνεται στόχος ρατσιστικής βίας όπως το τελευταίο επεισόδιο με την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών. Θα συνεχίσει να καταγγέλλει κάθε ενέργεια που οδηγεί στον εκφασισμό της δημόσιας ζωής."

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ