2012-05-10 20:48:22
Φωτογραφία για Ποια θα είναι η στάση του Ολάντ απέναντι στο Ιράν;
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, η ιρανική εφημερίδα Tehran Emrooz έγραψε μια μέρα ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει μια νίκη του Φρανσουά Ολάντ».Το σχόλιο αυτό δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα που διευθύνει ο δήμαρχος της Τεχεράνης, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του θρησκευτικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Η Γαλλία του Σαρκοζί ήταν μια ισχυρή φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον του Ιράν», τονιζόταν στο σχόλιο αυτό. «Μια νίκη του Ολάντ θα οδηγήσει σε χαλάρωση της στάσης του Παρισιού απέναντι στη χώρα μας».

Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πράγματι ο άνθρωπος που οδήγησε την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαίου, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Και η Γαλλία επί της διακυβέρνησής του ήταν πάντα αντίθετη με την πολιτική αναμονής του προέδρου Ομπάμα στο θέμα των ιρανικών πυρηνικών όπλων.

Η Γαλλία του Σαρκοζί πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί μια ισραηλινή επίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είναι οι αυστηρές κυρώσεις, η προσεκτική διπλωματία και η εφαρμογή των περιορισμών που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον των πυρηνικών φιλοδοξιών των μουλάδων.


Τι γίνεται όμως με τον Ολάντ; Θα αλλάξει πράγματι επί της προεδρίας του η στάση της Γαλλίας απέναντι στο Ιράν, όπως ήλπιζε εκείνος ο σχολιογράφος;

Στις 23 Μαΐου, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μαζί με τη Γερμανία θα συναντηθούν με το Ιράν στη Βαγδάτη. Και η Γαλλία αναμένεται να προσφέρει στο Ιράν το δικαίωμα να διατηρήσει το ουράνιο που έχει εμπλουτιστεί σε ποσοστό 3,5% ή 5%. Η κυβέρνηση Ομπάμα λέγεται μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσει αυτή την πρόταση ως όπλο για να κλείσει μια συμφωνία με την Τεχεράνη.

Όπως γράφει ο John Vinocur στο σημερινό φύλλο της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, κανείς δεν περιμένει ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας το δικαίωμα να επιθεωρούν οποιαδήποτε εγκατάσταση θέλουν. Επιπλέον, επί της θητείας του Σαρκοζί, οι Γάλλοι έχουν πει ότι οι 5 τόνοι εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 3,5% που έχουν αποθηκεύσει οι Ιρανοί είναι αδύνατον να ελεγχθούν.

Ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριαν, που φαίνεται ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Αμύνης, είπε πριν από ένα μήνα σε μια ομάδα δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον ότι μια σοσιαλιστική προεδρία δεν θα συνοδευτεί από μια αλλαγή πολιτικής απέναντι στο Ιράν.

Ο αρθρογράφος των Νιου Γιορκ Τάιμς, όμως, μίλησε αυτή την εβδομάδα με κάποιον που είχε μόλις μιλήσει με τον Ολάντ για το Ιράν. Κι εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι πιο κοντά στη γραμμή του Ομπάμα παρά σ' εκείνη του Σαρκοζί.

Το μέλλον του Ομπάμα ενδέχεται να εξαρτηθεί από το Ιράν, αφού οι αμερικανικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο, ενώ ο Ολάντ δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ο τελευταίος προτιμά βέβαια τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο από ένα Ρεπουμπλικανό.

Η όποια στροφή δεν επιβεβαιώθηκε πάντως στη συνέντευξη που έδωσε ο Ολάντ στον Ζαν-Μαρί Κολομπανί για λογαριασμό της ιστοσελίδας slate.fr. Εκεί, ο σοσιαλιστής πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει καμιά διαφωνία με τη σκληρή γραμμή του Σαρκοζί για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ότι οι κυρώσεις πρέπει να εφαρμοστούν για όσο διάστημα χρειαστεί.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι είναι ακόμη δυνατόν να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος μέσω διαπραγματεύσεων».

http://presscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ