2012-05-10 22:17:52
Φωτογραφία για Αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και την Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) ανέρχεται συνολικά σε 76.094, ενώ πέρυσι ήταν 74.440, δηλ. υπάρχει αύξηση κατά 2,22%. Πρακτικά, ωστόσο, ο αριθμός διατηρείται περίπου ίδιος με πέρυσι, δεδομένου ότι αυξάνονται οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, φέτος, ο αριθμός των εισακτέων κρίθηκε ότι δεν πρέπει να μειωθεί, ώστε να ανακουφισθεί σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης η ελληνική οικογένεια, στέλνοντας τα παιδιά της στα δημόσια ΑΕΙ. Για τον ίδιο λόγο, ελήφθη μέριμνα περαιτέρω ενίσχυσης οικογενειών με πρόσθετες ανάγκες, αίροντας περιορισμούς όσον αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στις ειδικές κατηγορίες (πολυτεκνίας, τριτεκνίας, κοινωνικών κριτηρίων κ.ά.).

Επίσης, προβλέπεται αναδρομική ισχύς των νέων διευρυμένων κριτηρίων για τους αποφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 2011, οι οποίοι πληρούν ή πληρούσαν τα νέα αυτά κριτήρια κατά την αποφοίτησή τους την περασμένη χρονιά. Για τους υποψηφίους αυτούς προβλέπονται ειδικές θέσεις 3% επιπλέον του συνολικού αριθμού θέσεων εισακτέων.


Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την υπαγωγή και στην κατηγορία των παλαιών αποφοίτων που διεκδικούν το 10% των συνολικών θέσεων, τόσο στη γενική όσο και στην ειδική σειρά.

Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων έχει βασιστεί στις εξής παραμέτρους:

Α) Στον αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για το ακαδημαϊκό έτος 2011- 2012.

Β) Στον μέσο ετήσιο αριθμό εισακτέων και εισαχθέντων για μία πενταετία τουλάχιστον.

Γ) Στις προτάσεις των Ιδρυμάτων, όπου αυτές υπήρχαν. Στις προτάσεις αυτές οφείλονται επιμέρους μειώσεις σε τμήματα ΤΕΙ.

Στον προαναφερόμενο αριθμό εισακτέων προστίθενται και οι θέσεις εισακτέων που θα ανακοινώσουν με δική τους ευθύνη οι ακόλουθες σχολές:

1. Οι στρατιωτικές σχολές.

2. Οι σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

3. Οι σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

4. Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου (ΑΣΤΕΡ).

5. Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγ. Νικολάου (ΑΣΤΕΑΝ).

Ο προαναφερόμενος συνολικός αριθμός των 76.094 θέσεων αφορά το 90% των θέσεων των πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, τους μαθητές της Γ΄ τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και Επαγγελματικού Λυκείου, ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν 87.491 περίπου εν δυνάμει υποψήφιοι, δηλαδή όσοι από τους 72.035 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου Γενικού Λυκείου, ΓΕΛ, και τους 375 μαθητές της Γ΄ τάξης ημερήσιου ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) θα υποβάλλουν τελικά μηχανογραφικό δελτίο, καθώς και οι 15.081 απόφοιτοι προηγούμενων ετών που υπολογίζεται ότι θα λάβουν μέρος στις φετινές εξετάσεις.

Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, αφορά υποψήφιους που δεν συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις το έτος 2012 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) τα έτη 2010 ή 2011. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Τα ανωτέρω ποσοστά θέσεων αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 12.000 με 15.000 υποψήφιοι. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης αφορά υποψηφίους ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Το ποσοστό αυτό θα διεκδικήσουν περίπου 21.141 εν δυνάμει υποψήφιοι ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄).

Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης αφορά υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Α΄) που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.

Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Β΄) που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ΄ τάξης των Λυκείων αυτών.

Ακόμη, ο αριθμός των επιπλέον θέσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) αντιστοιχεί στο 15,9% του φετινού συνολικού αριθμού των εισακτέων έναντι του 10,8% του αντίστοιχου αριθμού πέρυσι. Η διαφορά προκύπτει από την αύξηση του αριθμού των ειδικών θέσεων φέτος.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ