2012-05-11 17:27:40
Φωτογραφία για Καταγγελία Δραγασάκη -> «Εγχώριες δυνάμεις πίεσαν τον Μπαρόζο να επέμβει»!
Σε πρωτοφανή καταγγελία προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης λέγοντας ότι «εγχώριες δυνάμεις» προετοίμασαν τον πρόεδρο της Κομισιόν Εμανουέλ Μπαρόζο προκειμένου αυτός να απειλήσει ότι η επιστολή Τσίπρα σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Αναλυτικά, ο κ. Δραγασάκης μιλώντας στο «Realfm» ανέφερε: «Εγχώριες δυνάμεις ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Μπαρόζο και τον προετοίμαζαν, μόλις λάβει την επιστολή Τσίπρα, να βγει και να κάνει δηλώσεις ότι...

μετά την επιστολή αυτή η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ».

Πάντως, το έμπειρο στέλεχος της Αριστεράς, που ανήκει στην ψύχραιμη και διαλλακτική ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ότι «στη σκέψη τη δική μας δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς πράξης. Δηλαδή να βγούμε και μονομερώς να πούμε ότι διαγράφουμε το χρέος. Αυτό που θα γίνει είναι μια επαναδιαπραγμάτευση, ένα πλαίσιο διαφορετικό μέσα στο οποίο θα θέσουμε τους δικούς μας στόχους».


Παράλληλα επισήμανε ότι τα μέτρα του Ιουνίου αποτελούν «καταστροφή για την χώρα» καθώς «κάθε περαιτέρω μέτρο που επιδεινώνει την ύφεση, έχει πολλαπλασιαστικά καταστροφικά αποτελέσματα».

Από το Πρώτο Θέμα μέσω farmakoglwssa-kirki

Οι δηλώσεις Μπαρόζο ΝΕΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΩΝ

Σκληρή προειδοποίηση Μπαρόζο προς την Ελλάδα

Θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ η Ελλάδα, εάν δεν μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στις άλλες χώρες της ευρωζώνης, διαμήνυσε σήμερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τονίζοντας ότι όταν ένα μέλος μιας οργάνωσης δεν σέβεται τους συμφωνηθέντες κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από την οργάνωση.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για την ελληνική δημοκρατία και βεβαίως το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά έχω σεβασμό επίσης για τα άλλα 16 κοινοβούλια που ενέκριναν το πρόγραμμα», είπε ο κ. Μπαρόζο σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι SkyTG24.

«Συνεπώς, οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αν δεν γίνουν σεβαστές, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε με μία χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες», πρόσθεσε.

Κληθείς να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης, ο κ. Μπαρόζο απάντησε ότι κανένα μέλος μιας οργάνωσης δεν μπορεί να συνεχίσει αν δεν σεβαστεί τους συμφωνηθέντες κανόνες.

«Κοιτάξτε, αν ένα μέλος ενός κλαμπ, δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, αλλά αν ένα μέλος ενός κλαμπ δε σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από το κλαμπ και αυτό ισχύει για κάθε οργάνωση, θεσμό ή έργο» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κ.κ. Βεστερβέλε και Σόιμπλε

Νωρίτερα, σε ανάλογες προειδοποιήσεις προς τη χώρα μας προχώρησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Έχουμε την πρόθεση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για την καταβολή της βοήθειας. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει», είπε ο κ. Βεστερβέλε, μιλώντας στη γερμανική κάτω βουλή.

Σημείωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί τη διατήρηση ακέραιης της ευρωζώνης, αλλά τόνισε πως εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει εάν θέλει να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

«Το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται στα χέρια της ίδιας της χώρας. Θέλουμε να βοηθήσουμε και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί βοήθεια. Εάν η Ελλάδα απομακρυνθεί από τον συμφωνηθέντα δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η καταβολή των επόμενων δόσεων της βοήθειας δεν θα είναι δυνατή. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, εκτίμησε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μία έξοδο της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

«Τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε πολλά και εγκαταστήσαμε μηχανισμούς προστασίας. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχει μειωθεί. Η Ευρωζώνη στο σύνολό της είναι πιο ανθεκτική» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για μία ακόμη φορά την Ελλάδα να υλοποιήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της.

«Η κρίση έδειξε πως, όταν πρέπει να δράσει γρήγορα, η Ευρώπη μπορεί να το κάνει. Η ιδέα ότι δεν είμαστε ικανοί να αντιδράσουμε βραχυπρόθεσμα μπροστά σε κάτι απρόβλεπτο είναι εσφαλμένη. Εμείς δεν απειλούμε κανέναν. Όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε στους Έλληνες φίλους και εταίρους μας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός που επιλέξαμε μαζί».

Αναφερόμενος στα δύο σχέδια στήριξης της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά κράτη, το ΔΝΤ, αλλά και στη συμμετοχή στο δεύτερο των ιδιωτών πιστωτών πρόσεσε: «Εχουμε ήδη κάνει πολλά. Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι σε αντάλλαγμα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Επίσης, σημείωσε ότι «είναι επικίνδυνο να παραμυθιάζεις τους πολίτες λέγοντάς τους ότι υπάρχει ένας άλλος, πιο απλός δρόμος που θα γιάτρευε την Ελλάδα αποφεύγοντας όλες τις δοκιμασίες. Είναι παράλογο».

Reuters: Οι ξένες τράπεζες ετοιμάζονται για επιστροφή στη δραχμή

Για την έναρξη διαπραγμάτευσης νέου ελληνικού νομίσματος ετοιμάζονται σιωπηρά οι τράπεζες στο εξωτερικό, αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν διαγράψει τη δραχμή από τα συστήματά τους κατά την εισαγωγή του ευρώ και θα είναι έτοιμες με το πάτημα ενός κουμπιού, εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να επαναφέρει δικά της εθνικά χαρτονομίσματα και κέρματα.

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης -η οποία «γέννησε» νομίσματα όπως η εσθονική κορώνα και το τένγκε του Καζακστάν- έως την εισαγωγή του ευρώ, οι τράπεζες απέκτησαν σημαντική εμπειρία, ώστε να προετοιμάσουν τα συστήματά τους για νομισματικές αλλαγές, αναφέρει το Reuters.

Η σιωπηρή προετοιμασία έχει ξεκινήσει από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα το 2009, δήλωσε στο πρακτορείο ο Χάρτμουτ Γκρόσμαν της ICS Risk Advisors, ο οποίος συνεργάζεται με τράπεζες της Wall Street.

«Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στην Ευρώπη καθώς και εδώ, εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο εδώ και κάποιο διάστημα. Υπάρχει πραγματικά σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αν συμβεί αυτό... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι μια νέα ιδέα», συμπλήρωσε ο Γκρόσμαν.

Οι σχετικά απλές τεχνικές πτυχές της προετοιμασίας ωχριούν όμως μπροστά στα νομικά και πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργούσε για τις τράπεζες τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ θα επιβάλει σχεδόν σίγουρα συναλλαγματικούς ελέγχους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν θα ήταν δυνατή η διαπραγμάτευση του νέου νομίσματος.

«Τα τμήματα συναλλάγματος θα μπορούσαν να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα γίνει η έξοδος από το ευρώ», είπε στο Reuters ο Λιούις Ο'Ντόναλντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας Nomura.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν για τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης που χρειάζονται ρευστό για τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ποιο νόμισμα να χρησιμοποιήσουν ανάλογα με τους νόμους που θα επιβάλει Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις στο νόμισμά της.

Από το ΕΘΝΟΣ
Greki-Gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ