2012-05-11 19:55:29
Φωτογραφία για Economist: «Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης»
Ο Αχιλλέας πληγωμένος στην πτέρνα του, αλλά γονατιστός μπροστά στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, κοσμεί το τελευταίο τεύχος του Economist, σε μια σύνθεση το Jon Berkeley. «Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης», τιτλοφορείται το τεύχος, που προειδοποιεί ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχουν μόνο ένα μήνα στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν την Ευρώπη και να την προστατεύσουν από τις παρενέργειες της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Το βρετανικό περιοδικό, που στο εξώφυλλο του αμέσως προηγούμενου τεύχους του εμφάνιζε τον Ολάντ να βγαίνει από το εκλογικό παραβάν και ρωτούσε τους αναγνώστες του «πόσο επικίνδυνος είναι αλήθεια;», αναλύει στο κύριο άρθρο του τις αναντιστοιχίες λόγων και προθέσεων των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Economist στο άρθρο του αναφέρει ότι ο Ολάντ έχει δίκιο να πιστεύει ότι η Ευρώπη χρειάζεται αναπτυξιακά μέτρα και θεωρεί ότι η Μέρκελ θα δεχόταν με ευχαρίστηση να συμπεριλάβει στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, ασχέτως αν δεν το παραδέχεται. Όπως επίσης θεωρεί το περιοδικό ότι η Μέρκελ αναγνωρίζει ότι η οικονομία της χρειάζεται λίγο περισσότερο πληθωρισμό και μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης.


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μισή αλήθεια είναι ότι οι Βορειοευρωπαίοι δεν της δείχνουν την εμπιστοσύνη, ούτε της δίνουν πιστώσεις, παρά τις θυσίες που έχει κάνει. Διότι είναι φανερό ότι η χώρα δεν πρόκειται ουδέποτε να καταφέρει να πληρώσει τα χρέη της. «Αυτό σημαίνει ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι η καλύτερη λύση;», αναρωτιέται το περιοδικό. Και απαντά: «Ίσως, αλλά κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε χάος, καταστροφή των καταθέσεων, ενώ πιθανότατα σύντομα τα οφέλη από την υποτίμηση του νομίσματος και την ανταγωνιστική ώθηση που θα λάβει η χώρα να εξανεμιστούν πολύ σύντομα, όπως συνέβη στις άλλες χώρες».

Αλλά και η υπόλοιπη Ευρώπη πιθανώς να είναι καλύτερα με την Ελλάδα στους κόλπους της, εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες και εξ αιτίας της ελλιπούς προετοιμασίας που έχει γίνει για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας. «Η Ελλάδα συμφέρει να μείνει στο ευρώ, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Η έξοδός της μπορεί να αποδειχθεί αναπόφευκτη. Η Μέρκελ και ο Ολάντ έχουν μόνο ένα μήνα για να προετοιμαστούν για κάτι τέτοιο. Έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για να κάνουν», καταλήγει ο Economist.

prionokordela
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ