2012-05-11 21:02:56
Φωτογραφία για JPMorgan:Ζημία 2 δισ.$ ο Καρχαρίας του Λονδίνου
Έκανε ένα λαθάκι και η JPMorgan και της κόστισε 2 δις δολάρια. Αύτη η ίδια με το δομημένο ομόλογο που βγάζει και ανακοινώσεις για το αν θα χρεοκοπήσουμε... Και οι καρχαρίες καμιά φορά σπάνε τα δόντια τους.

JPMorgan:Ζημία 2 δισ.$ ο "Καρχαρίας του Λονδίνου"

Η ζημιά 2 δισ. δολ. λόγω αποτυχημένης στρατηγικής hedging στην JPMorgan Chase προκαλεί σεισμό στις χρηματοπιστωτικές μετοχές ανά τον πλανήτη και πλήττει θανάσιμα την φήμη της μεγαλύτερης τράπεζας βάση ενεργητικών στις ΗΠΑ, όπως και του CEO της, Jamie Dimon.

H JPMorgan Chase ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ζημία 2 δισ. δολ. από trading πιστωτικών παραγώγων, την οποία ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon απέδωσε σε «λάθη, προχειρότητες και κακές επιλογές». Προειδοποίησε μάλιστα ότι η κατάσταση «μπορεί να επιδεινωθεί» και η ζημιά να αυξηθεί κατά 1 δισ. δολ. επιπλέον.

Η σοκαριστική αποκάλυψη που έγινε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street οδηγεί σε βουτιά 7% τη μετοχή της JPMorgan Chase στις ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις, ενώ και ο υπόλοιπος αμερικανικός τραπεζικός κλάδος εμφανίζει σημαντικές απώλειες. Το ζήτημα επιτείνει εν τω μεταξύ, τα επιχειρήματα όσων ζητούν αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες για τον τραπεζικό κλάδο.


Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε πως οι ζημίες αφορούν ένα συγκεκριμένο γραφείο από συγκεκριμένο τμήμα του investment banking, που δημιουργήθηκε για να επενδύονται οι πλεονάζουσες καταθέσεις και έχει δεχθεί έντονη κριτική καθώς ορισμένα hedge funds έχουν καταγγείλει ότι προχωρά σε σημαντικές κινήσεις proprietary trading.

Τις τεράστιες ζημίες αποκάλυψε ο κ. Dimon σε αιφνιδιαστικό conference call που έκανε χθες μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Wall Street. Είπε ότι η ζημία προήλθε από συναλλαγές του γραφείου του διευθύνοντος επενδυτικού συμβούλου, όπου ένας μόνος του trader, που έχει το παρατσούκλι «Καρχαρίας του Λονδίνου» (απόδοση του αγγλικού “London Whale”) άνοιξε θέσεις … Λεβιάθαν σε credit-default swaps.

Ο κ. Dimon, που τον Απρίλιο είχε χαρακτηρίσει το άνοιγμα του trader στην αγορά «σταγόνα στον ωκεανό» χθές μίλησε για «τερατώδες» σφάλμα και προειδοποίησε ότι οι ζημίες θα βαθύνουν στο τρέχον τρίμηνο αλλά και στην συνέχεια.

Ο εν λόγω trader, Bruno Iksil, έχει κερδίσει το παρατσούκλι ο «Καρχαρίας του Λονδίνου» τους τελευταίους μήνες, καθώς πούλησε τεράστια ποσά credit-default swaps σε hedge funds, σε μια στρατηγική που δεν του βγήκε καθόλου καλά τις τελευταίες εβδομάδες.

Επισημαίνεται ότι το proprietary trading -συναλλαγές προς όφελος της ίδιας της τράπεζας- βάσει της επικείμενης επιβολής του κανόνα Volker απαγορεύεται στις ΗΠΑ. Αναλυτές σημειώνουν ότι με τις εξελίξεις στην JPMorgan Chase οι εποπτικές αρχές θα κληθούν να επιβάλουν τάχιστα, και μάλιστα σε ευρύτερη βάση, τον νόμο Volker.

Το πρακτορείο Bloomberg, επικαλείται μαρτυρίες πέντε στελεχών της JP Morgan και αναφέρει ότι υπό την καθοδήγηση του κ. Dimon το συγκεκριμένο τμήμα κλήθηκε να προχωρήσει σε πιο επικίνδυνα επενδυτικά στοιχήματα με κεφάλαια της ίδιας της τράπεζας.

Ο ίδιος ο Dimon συμπλήρωσε: «Εκ των υστέρων, φαίνεται πως η νέα στρατηγική ήταν εσφαλμένη, πολύπλοκη, με φτωχή αξιολόγηση, φτωχή εφαρμογή και φτωχή παρακολούθηση».

Σταύρος
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ