2012-05-12 07:19:41
Φωτογραφία για Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Σικάγο
Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 20 - 21 Μάη στο Σικάγο, έρχεται να επαναβεβαιώσει το ρόλο του ως «σιδερένιας γροθιάς» του ιμπεριαλιστικού συστήματος και ταυτόχρονα ως πεδίου διευθέτησης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Η σύναξη επί αμερικανικού εδάφους των ηγετών των 28 κρατών - μελών της παγκόσμιας ιμπεριαλιστικής συμμαχίας και συνολικά 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, γίνεται, όπως ομολογείται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, «για να συζητήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή». Και μόνο αυτή η αναφορά, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ έχει απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, δείχνει ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει αναγορεύσει ζωτικό της χώρο ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Η συγκεκριμένη σύνοδος, αναφέρεται, αποσκοπεί στην υλοποίηση «των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας τον Νοέμβριο του 2010». Στη Λισαβόνα, μέσω της διακήρυξης του «νέου στρατηγικού του δόγματος», τέθηκαν τα πλαίσια σε επίπεδο δόγματος και σε επίπεδο δομών του, για τον παγκόσμιο ρόλο του ΝΑΤΟ, μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία, πολιτικοποίησης του ΝΑΤΟ και στρατιωτικοποίησης των διεθνών σχέσεων. 


 

Το ΝΑΤΟικό δόγμα περί «ασύμμετρων» κινδύνων, που επικαιροποιήθηκε στη Λισαβόνα, περιλαμβάνει μη στρατιωτικές - μη πολεμικές «απειλές», που μπορούν να αξιοποιηθούν σαν πρόσχημα για επέμβαση και στο εσωτερικό χωρών, όπως η «τρομοκρατία», η εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, ο κυβερνοπόλεμος, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή κ.λπ.

 

Οι στοχεύσεις αυτές συμπυκνώνονται στη στρατηγική της αποκαλούμενης «έξυπνης άμυνας» (smart defence). Στη βάση της στρατηγικής της «έξυπνης άμυνας», η δομή του ΝΑΤΟ γίνεται πιο «σφιχτή» και διαμορφώνονται οι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ενοποίηση όχι μόνο του ΝΑΤΟικού χώρου, αλλά και των δυνάμεων των χωρών - μελών, ακόμα και με κοινές υποδομές. Για το σκοπό αυτό, ο Α. Ράσμουσεν έχει ζητήσει από «τα έθνη να επικεντρώσουν τους πόρους στη συνεργασία για πολυεθνικά έργα». Συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι και το θέμα της μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ, του, κατά τον ίδιο, «εξορθολογισμού των φορέων και του ΝΑΤΟ» και της «ενοποιημένης στρατιωτικής δομής διοίκησης». Τελικός στόχος είναι η «συμμαχία να γίνει πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και αποδοτική», δηλαδή πιο ευκίνητη και φονική στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της.

 

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική εμπλοκή είναι συνεχής και διαρκώς εντεινόμενη. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο πέρασε από τη Βουλή με ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο «Συντονιστικό Κέντρο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» (NSCC), όπου είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή σε «ειδικές επιχειρήσεις» και εντός των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπέδωση της ιμπεριαλιστικής «τάξης και ασφάλειας», με καταστολή των λαϊκών κινημάτων. Ο λαός καλείται σε εγρήγορση. Η πάλη του για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχουν για κοινό παρονομαστή το τσάκισμα της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

http://www1.rizospastis.gr/

Το Ισραήλ δεν θα συμμετέχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο και οι Τούρκοι πανηγυρίζουν

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ δεν θα κληθεί να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Μαίου στο Σικάγο και η Τουρκία πανηγυρίζει. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Α.Φ.Ράσμουσεν δήλωσε ότι ο λόγος που δεν καλείται είναι επειδή δεν συμμετέχει στις κύριες αποστολές του ΝΑΤΟ.Οι Τούρκοι βέβαια υποστηρίζουν ότι αιτία είναι η επίθεση των ισραηλινών στο Μάβι Μάρμαρα.

http://www.onalert.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ