2012-05-12 07:59:05
Φωτογραφία για Προσφυγή του Συνδέσμου Φωτοβολταικών στο ΣΤΕ
Εναντίον απόφασης του υφυπουργού ΠΕΚΑ για την Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης. Θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο ο ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στρέφεται κατά της υπ’ αρ. Δ5-ΗΛ/Γ/Φ1/749 απόφασης ζητώντας την ακύρωση της.

Σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, με την εφαρμογή αυτής της Αποφάσεως θα επιβαρυνθεί κατά τρόπο υπέρμετρο ο ήδη ελλειμματικός ειδικός λογαριασμός για τις ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκατοντάδων παραγωγών ΑΠΕ.

Ακόμη θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων - πρώην Τέλος ΑΠΕ) επιβαρύνοντας περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Με την εν λόγω Απόφαση, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, υποβιβάζεται σημαντικά το επίπεδο των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να δύναται να χαρακτηριστεί μια μονάδα ως ΣΗΘΥΑ(Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), η ισχύς των οποίων θα απορροφάται κατά προτεραιότητα και η παραγόμενη ενέργειά τους θα αμείβεται με εγγυημένη τιμή (FIT).


Ο ΣΠΕΦ ζητάει την ακύρωση της Απόφασης, με την προσφυγή στο ΣτΕ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του, «προασπίζοντας τόσο τη βιωσιμότητα του κλάδου των Φωτοβολταϊκών όσο και τα συμφέροντα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Σύνδεσμος είχε αντιδράσει έντονα το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία (Άρθρο 197 του Ν.4001/2011) με την οποία δόθηκε προτεραιότητα κατά την κατανομή του Φορτίου σε μονάδες ΣΗΘΥΑ, ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος και την τιμολόγησή τους με εγγυημένη τιμή παρ’ ότι η λειτουργία τους στηρίζεται στην χρήσηορυκτών καυσίμων (εισαγόμενου φυσικού αερίου).
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ