2012-05-12 08:59:16
Φωτογραφία για Ελεύθερη πτώση για το Χρηματιστήριο της Ισπανίας
Η ισπανική κυβέρνηση επανέλαβε χθες τις δεσμεύσεις που έχει κάνει σε ό,τι αφορά το έλλειμμα τα οικονομικά έτη 2012 και 2013, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των νέων εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Η Επιτροπή εκτίμησε ότι ο ισπανικός προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενή ελλείμματα φέτος και το νέο έτος.

"Οι προβλέψεις (της Επιτροπής) δεν συνυπολογίζουν τα αποτελέσματα των μέτρων" που έχει πάρει η κυβέρνηση, "η οποία δεν βλέπει εναλλακτική λύση" πέραν του να εφαρμόσει τη δημοσιονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει. "φέτος έχουμε στόχο για δημόσιο έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ, ενώ του χρόνου θα συρρικνωθεί στο 3%", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την μεταρρύθμιση για τις ισπανικές τράπεζες, που είναι εκτεθειμένες μετά την ένρηξη της "φούσκας" των ακινήτων.


Οι τράπεζες καλούνται να διαγράψουν από τον ισολογισμό τους η κάθε μία τα πιθανώς προβληματικά δάνεια για ακίνητα και τις συναφείς απαιτήσεις τους αλλά και να εγγυηθούν νέο μετοχικό κεφάλαιο, από κοινού, ύψους 30 δισ. ευρώ.

Καλούνται, συγχρόνως, αυτές οι τράπεζες να συμβουλευθούν επενδυτικούς οίκους, όσον αφορά τα ίδια ακίνητα, σε μια κίνηση επαναπροσδιορισμού "σε ρεαλιστική, όμως, βάση", της αξίας τους.

Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης αντέδρασε αρνητικά. Ο δείκτης Ibex-35 έχανε στην διάρκεια της συνεδρίασης το 3,49% της αξίας του πέφτοντας στις 6.800 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο μετά το 2003. Χρηματιστηριακές πηγές έκαναν λόγο μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο για "μαύρη εβδομάδα" του ισπανικού χρηματιστηρίου.

Τον Φεβρουάριο, είχε ζητηθεί απ τις διοικήσεις των ίδιων τραπεζών, από κοινού, να ανακεφαλαιοποιηθούν με σχεδόν 54 δισ. ευρώ, που θα αποτελούν νέο κεφάλαιο.

Στόχος της μεταρρύθμισης στον τραπεζικό τομέα, της τέταρτης εντός μιας τριετίας, είναι να προστατευθούν από την κρίση στην αγορά των ακινήτων οι τραπεζικοί ισολογισμοί.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αποσαφηνίζει ότι, εάν δανείσει στις τράπεζες που έχουν προβλήματα ρευστότητας χρήμα των φορολογούμενων, "το επιτόκιο θα είναι 10%".

"Δεν θα πρόκειται για κρατική επιχορήγηση, δεδομένου του υψηλού επιτοκίου", υπογράμμισε ο δε Γκίνδος.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ