2016-02-11 14:17:17
Φωτογραφία για Κύπρος: Ξεσπαθώνουν τα κόμματα εναντίον των απαιτήσεων της Τουρκίας
Πολιτικές Αντιδράσεις προκάλεσαν οι τελευταίες εξελίξεις στο... κυπριακό και συγκεκριμένα οι προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ΔΗΣΥ μέσω του Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως δεν θα γίνει αποδεκτή λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου και ότι υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και γραμμές σε όλα τα ζωτικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό στις οποίες θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διαμηνύει πως αν οι απαιτήσεις της Τουρκίας είναι τέτοιες όπως παρουσιάζονται τότε δεν θα υπάρξει λύση του Κυπριακού. Επίσης όπως θεωρεί πως ο διχασμός είναι ότι χειρότερο αυτή την στιγμή και καλεί τον κυπριακό λαό να παραμείνει ενωμένος και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να συναισθανθούν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου. Ανέφερε επίσης πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στον κυπριακό λαό όσο και αν ενοχλούνται κάποιοι.


Το Δημοκρατικό Κόμμα από την πλευρά του θεωρεί πως η κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία, πρέπει να προβληματίσει τον κ. Αναστασιάδη και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που υποστηρίζουν την τακτική των μονόπλευρων υποχωρήσεων της πλευράς μας. Τονίζει επίσης πως αυτή η τακτική, είναι εκείνη που έχει αποθρασύνει τον κ. Ερντογάν και έχει αποενοχοποιήσει την Τουρκία.Τέλος καλεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ νακαταλάβουν ότι η τακτική τους είναι λανθασμένη, καθώς οι γενναιόδωρες προσφορές και οι μονομερείς υποχωρήσεις οδηγούν σε μονιμοποίηση των υποχωρήσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς, αποενοχοποιούν την Τουρκία και αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ η Τουρκία διεκδικεί όχι μόνο την αναβίωση αλλά και την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και προτρέπει να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας και να μην καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις στο τι συμβαίνει γύρω μας αφού θεωρεί πως στόχος της Τουρκίας είναι η επανάκτηση της Κύπρου μέσα από διζωνική.

Στο Kίνημα Οικολόγων παρομοιάζουν τις δηλώσεις των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων ηγετών με πολιτικό Μπαρμπαρός και προτρέπουν σε αλλαγή στρατηγικής επιμένοντας στην άποψη τους για επανατοποθέτηση του Κυπριακού.

Στην σχετική ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών χαρακτηρίζει την τουρκική στάση αμετακίνητη και αδιάλλακτη αλλά και καταπέλτη κάθε επιχειρήματος για θετική στάση. Τέλος ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και όσους με τις ενέργειες και τις δηλώσεις τους πιστώνουν με καλή θέληση την Τουρκία, να αφυπνιστούν και να συνειδητοποιήσουν ότι καθίστανται συνένοχοι στα όσα θα ακολουθήσουν σε ένα ενδεχόμενο νέο αδιέξοδο ή δημοψήφισμα για λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Το Κίνημα Αλληλεγγύη κατηγορεί τον Ερντογάν για οραματισμό σχεδίου χειρότερο από το Ανάν.

Το Κίνημα επισημαίνει, παράλληλα, τον κίνδυνο εθνικού διχασμού, από τη μη αντίληψη των πραγματικοτήτων και από την καλλιέργεια υπέρμετρης αισιοδοξίας, όσον αφορά τις προθέσεις και δυνατότητες του Μουσταφά Ακιντζί αλλά και της Τουρκίας.

Τέλος ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου αναφέρε σήμερα πως οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου θρυμματίζουν κάθε προοπτική θετικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων. Η προτροπή για μη επιστροφή της Μόρφου και η νομιμοποίηση των εποίκων, συνιστούν ευθεία υπονόμευση των διεξαγόμενων διαπραγματεύσεων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ