2016-02-21 17:45:19
Φωτογραφία για Μειώστε 5% τις δαπάνες αντί να βάζετε νέους φόρους
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα δημόσια έσοδα του 2015 δείχνουν ότι πλέον η πραγματική οικονομία δεν ανταποκρίνεται στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις της κυβέρνησης για νέους φόρους.

ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ έσοδα ήταν μειωμένα κατά 610 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2014 ενώ ακόμη και οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ παρέμειναν στάσιμες παρά το γεγονός ότι από τον Ιούλιο τέθηκε σε ισχύ ο αυξημένος συντελεστής 23% αντί του 13% για εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες.

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ κατηγορία φορολογικών εσόδων όπου σημειώθηκε αύξηση ήταν οι μηνιαίες κρατήσεις μισθών και συντάξεων λόγω της φουσκωμένης εισφοράς αλληλεγγύης. Είδαν τα στοιχεία αυτά οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου και βρήκαν τη λύση προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος από τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του 2015: θα αυξήσουν περαιτέρω τα έσοδα από τις κρατήσεις μισθωτών και συνταξιούχων, που είναι η «σίγουρη» πηγή εισπράξεων. Την ίδια ώρα με διάταξη που έχει ψηφισθεί γιατροί και επαγγελματίες που δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ μπορούν να μην κόβουν αποδείξεις χωρίς να φοβούνται την επιβολή προστίμων ενώ παράλληλα η μαύρη εργασία οργιάζει σε υπηρεσίες, τουρισμό και αγροτικό τομέα.


Η ΛΟΓΙΚΗ «λείπουν έσοδα, βάζουμε νέους φόρους» έχει επικρατήσει πλήρως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να τα βάλει με το κρατικοδίαιτο Δημόσιο και τις συντεχνίες των ΔΕΚΟ που έχουν μεταπηδήσει πλέον στην Κουμουνδούρου. Και στο ασφαλιστικό, η ρύθμιση για την αύξηση των εισφορών σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες εντάχθηκε στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου όταν την ίδια ώρα έχει αποφασισθεί η αύξηση των μισθών σε 310.000 δημοσίους υπαλλήλους.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ πλέον ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα αντέξει άλλα βάρη. Οι επιχειρήσεις δεν παράγουν πλέον θέσεις εργασίας ενώ η αύξηση των φόρων και των εισφορών λειτουργεί ως κίνητρο για φοροδιαφυγή και ανασφάλιστη εργασία. Εάν η κυβέρνηση επιμείνει στη διόγκωση του Δημοσίου η χρεοκοπία θα έρθει πιο κοντά και αυτοί που θα βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τραγικό το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2016 δεν προβλέπεται καμία παρέμβαση στις δημόσιες δαπάνες αλλά αντιθέτως το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει πρόσθετους φόρους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ΕΞΙΣΩΣΗ δεν βγαίνει και εάν δεν υπάρξει τώρα λύση, στο τέλος του έτους οι παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν θα είναι και πιο άδικες και πιο επώδυνες. Στο ασφαλιστικό ενώ πέρυσι με μία μέση μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 4%-5% θα είχε εφαρμοσθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τώρα η κυβέρνηση υπό την πίεση της ύφεσης του 2015 θα κληθεί να αποφασίσει πολλαπλάσιες περικοπές.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ η οικονομία χρειάζεται μείωση της φορολογίας και για να υπάρξουν δημοσιονομικά περιθώρια για τέτοιες κινήσεις η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Αντί λοιπόν να μοιράζει αυξήσεις σε ημετέρους χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων το Μέγαρο Μαξίμου να επεξεργασθεί σχέδιο μείωσης δαπανών κατά 5% που ισοδυναμεί με ποσό κοντά στα 2 δισεκατομμύρια. Περιθώρια περικοπών υπάρχουν και σε κρατικές προμήθειες και σε αμυντικούς εξοπλισμούς. Αλλιώς η οικονομία θα κρασάρει και το ψαλίδι θα είναι μεγαλύτερο και για όλους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ