2016-02-26 01:46:14
Φωτογραφία για Στα Τουρκικά παράλια περιμένουν 3 εκατομμύρια άτομα για να περάσουν στην Ελλάδα
Ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες, η... δημιουργία δομών και μια μόνιμη μεταναστευτική πολιτική είναι οι άξονες που πρέπει να βασιστεί η χώρα για το μεταναστευτικό θέμα.

Αυτά υποστήριξε, μιλώντας στο KarditsaLive.Net, ο πρόεδρος του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Δίωξης Λαθρομεταναστών ν. Καρδίτσας και αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας κ. Παναγιώτης Σβερώνης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Δείτε βίντεο με τμήματα της συνέντευξης του Κου Σβερώνη στοKarditsaLive.Net:

Συγκεκριμένα τόνισε ότι πλέον επιτρέπεται η διέλευση προς την υπόλοιπη Ευρώπη μόνο προσφύγων με διαβατήριο, ανθρώπων δηλαδή που υποχρεωθήκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολεμικών συγκρούσεων, όπου αυτές κι αν οφείλονταν. Αυτοί προέρχονται κυρίως από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Γι’ αυτούς πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας, στα οποία θα μπορούν να παραμένουν για το διάστημα των ημερών που απαιτείται προκειμένου να γίνει η προώθηση τους στις Ευρωπαϊκές χώρες που θα τους υποδεχθούν.


Το πρόβλημα όμως, συνέχισε, δεν είναι οι πρόσφυγες αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί από άλλες χώρες και η Ελλάδα με την πολιτική των εντελώς ανοικτών συνόρων, χωρίς καμία αποτρεπτική κίνηση, πολλαπλασίασε τον αριθμό αυτών που ήρθαν και αυτών που επιθυμούν να έρθουν. Μιλώντας με αριθμούς μας είπε ότι το 2015 μπήκαν στη χώρα 1 εκ άτομα και μόνο το 10% αυτών είχε διαβατήριο.

Προχωρώντας υπογράμμισε πως για τους οικονομικούς μετανάστες θα πρέπει να υπάρχουν κλειστές δομές στις οποίες θα τοποθετούνται, να εξετάζονται το πολύ σε ένα εξάμηνο οι αιτήσεις τους για πολιτικό άσυλο και όχι σε πέντε χρόνια όπως γίνεται τώρα(στην καλύτερη των περιπτώσεων) και να εφόσον δεν τους δοθεί και υπερβαίνουν τον αριθμό, που θα καθορίζεται ότι η χώρα μπορεί να συντηρήσει, να επιστρέφουν στη χώρα τους.

Εδώ αναφέρθηκε και σε πρόγραμμα της Ε.Ε. που σε όσους επιστρέφουν δίδονται 300 ευρώ και αεροπορικό εισιτήριο. Και συμπλήρωσε ότι οι κλειστές δομές λειτουργούν και αποτρεπτικά καθώς οι περισσότεροι δεν μένουν τους 18 μήνες που επιτρέπει το ΣτΕ και επιστρέφουν εθελοντικά στην πατρίδα τους μετά το πρώτο εξάμηνο.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση άνοιξε τις πύλες αυτών των κλειστών δομών που υπήρχαν (Αμυγδαλέζα κ.λ.π.) και τώρα τις επαναλειτουργεί αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος. Επίσης δεν χρησιμοποίησε τα κέντρα που είχαν δημιουργηθεί σε Σάμο, Χίο Μυτιλήνη και Κω και τώρα ζητά εθελοντές από την Αστυνομία και δεν πάει κανένας.

Επιτακτική η αλλαγή και η σταθερότητα της μεταναστευτικής πολιτικής

Στη συνέχεια ο κ. Σβερώνης εξέφρασε την άποψη ότι μπροστά στην πίεση των εξελίξεων η κυβέρνηση μοιάζει διατεθειμένη να αλλάξει την πολιτική της στον τομέα αυτό και τόνισε ότι αυτό μάλλον θα γίνει μετά την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Πρέπει όμως, τόνισε, να είναι μια πολιτική σταθερή που δεν θα αλλάζει όποτε αλλάζει η κυβέρνηση και δεν θα δημιουργηθεί συνθήκες επιδείνωσης του προβλήματος. Και θα πρέπει πρόσθεσε, να εμπεριέχει και ελέγχους τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

Εδώ εξέφρασε την διαμαρτυρία του για το ότι κατηγορήθηκαν άνδρες του λιμενικού ότι ρίχνουν στην θάλασσα λαθρομετανάστες. Ούτε οι Έλληνες λιμενικοί, ούτε οι αστυνομικοί του τμήματος μεταναστών σκοτώνουν κανέναν, είπε. Αντίθετα κάνουν υπεύθυνα τη δουλειά τους και βοηθούν και ηθικά και υλικά, ακόμα και από το υστέρημά τους τους ανθρώπους που ζητούν καταφύγιο στη χώρα μας.

Στα Τουρκικά παράλια περιμένουν 3 εκ. άτομα

Ακολούθως μας μετέφερε την πληροφορία πως στα Τουρκικά παράλια περιμένουν 3 εκ. άτομα με πληρωμένα εισιτήρια στους εμπόρους ψυχών να περάσουν στη χώρα μας. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα θα χειροτερέψει κατά πολύ.

Οι δουλέμποροι από τη στιγμή που παίρνουν τα λεφτά τους δεν τους ενδιαφέρουν ούτε οι καιρικές συνθήκες ούτε οι κίνδυνοι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Τους φορτώνουν με το ζόρι, σημείωσε, στις βάρκες με 7 μποφόρ κι αδιαφορούν αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.

Μέσα στο 2015, είπε, πνίγηκαν 400 άτομα και όσοι φτάνουν εγκλωβίζονται και σύντομα θα υπάρχουν πάρα πολλοί και το πρόβλημα θα είναι μη διαχειρίσιμο.

Συζητούν κλείσιμο των τμημάτων Δίωξης λαθρομεταναστών στη Θεσσαλία

Εν τω μεταξύ μέσα σε όλο αυτό το κλίμα συζητούν και κλείσιμο των τμημάτων Δίωξης λαθρομεταναστών στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τον κ. Σβερώνη έχει πέσει τέτοια πρόταση στο τραπέζι αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα την αποσύρουν.

Κι αυτό και γιατί απαραίτητο είναι το τμήμα και γιατί υποχρεώνονται να αποδυναμώσουν την Αστυνομία προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που προκύπτουν από το μεταναστευτικό κύμα.

Στο Ν. Μοναστήρι το 50% της δύναμης της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά το 50% και πλέον της δύναμης της Αστυνομικής Δ/νσης Καρδίτσας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νέο Μοναστήρι, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες φύλαξης στον υπόλοιπο νομό, ενώ άλλοι 11 αστυνομικοί της Καρδίτσας είναι αποσπασμένοι σε Έβρο, Λέρο, Κω και Ειδομένη για να καλυφθούν ανάγκες που δημιουργεί το μεταναστευτικό. Και εννοείται, συμπλήρωσε ότι έρχονται καθημερινά κι άλλοι εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όπως οι 1500 που κινούνται με τα πόδια και κάποια στιγμή θα φθάσουν και αυτοί.

Την ίδια ώρα από τα 50 άτομα που είχε το τμήμα Δίωξης λαθρομεταναστών στην Καρδίτσα (που έχει μετονομαστεί όπως και όλα τα άλλα σε Τμήμα Δίωξης Παράτυπης Μετανάστευσης) τα μισά είναι σε ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ κυρίως και έχουν μείνει τα άλλα μισά να ασχολούνται αποκλειστικά με το μεταναστευτικό.

Κι εδώ υπογράμμισε πως είναι πλέον επιβεβλημένη όχι η κατάργηση των τμημάτων αλλά η ενίσχυσή τους με προσωπικό ώστε και να καλυφθούν οι ανάγκες και να απεγκλωβισθεί το προσωπικό των Αστυνομικών Δ/νσεων.
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ