2016-03-02 13:30:35
Φωτογραφία για Η Κομισιόν θα δώσει 700 εκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες αλλά...
Το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εγκρίνει σήμερα Τετάρτη (02.02.2016) το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα κι άλλες βαλκανικές χώρες για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. Τα χρήματα δεν θα δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά σε ΜΚΟ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Το ύψος της βοήθειας για φέτος θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και σε ορίζοντα τριετίας δεν αποκλείεται να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ, με τους πόρους να προέρχονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Τα χρήματα που θα εγκρίνει η Κομισιόν θα διατεθούν σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως ο Ερυθρός Σταυρός αλλά και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μέλη των οποίων βρίσκονται επί τόπου και φροντίζουν τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα έχει ζητήσει βοήθεια ύψους 480 εκατ. ευρώ κυρίως σε κουβέρτες, ασθενοφόρα αλλά και την αποστολή προσωπικού.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα πρόταση για αλλαγή του νομικού πλαισίου της ΕΕ έτσι ώστε να είναι δυνατή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και σε χώρες εντός ΕΕ. Την πρόταση θα παρουσιάσει ο Κύπριος επίτροπος και αρμόδιος για την υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ Χρήστος Στυλιανίδης.


Η εν λόγω υπηρεσία -η οποία μέχρι σήμερα αφορούσε παροχή βοήθειας μόνο σε τρίτες χώρες- έχει προϋπολογισμό 6,6 δισ. μέχρι το 2020, ενώ κάθε χρόνο υπολογίζονται οι τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης.

Στόχος του εγχειρήματος "Euro Echo" είναι να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή μεγάλης οικονομικής βοήθειας από τον ήδη υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ σε χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανθρωπιστικές προκλήσεις στις εν λόγω χώρες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ