2016-03-02 13:24:59
Φωτογραφία για ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΣΙΠΡΑ
Κριτική στη στάση που τηρείται έναντι της Ελλάδας ασκεί εκ νέου ο γερμανικός Τύπος.

«Η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα τεράστιο κέντρο κράτησης δεν μπορεί να είναι λύση», γράφει η Kölner Stadt-Anzeiger και συμπληρώνει: «Όποιος σχεδιάζει κάτι τέτοιο ρισκάρει το να οδηγηθεί η Ελλάδα στο πολιτικό χάος». Στο σχετικό δημοσίευμα προστίθεται: «Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα άμεσα την έμπρακτη βοήθεια της Ε.Ε. και διεθνών οργανώσεων αρωγής για τη στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων, αλλά και την επαναπροώθηση εκείνων των οικονομικών μεταναστών που δεν έχουν πιθανότητες να λάβουν άσυλο. Πρωτίστως όμως η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μία δίκαιη κατανομή εκείνων που έχουν ανάγκη προστασίας».

Η Berliner Zeitung εκτιμά ότι τα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ δεν είναι μια λυπηρή καταστροφή, αλλά γίνονται εκ προθέσεως. «Εάν κλείσουν τα σύνορα, η Ελλάδα θα είναι ''άμεσα έτοιμη'' να αλλάξει στάση. Έτσι το διατύπωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς πριν συγκροτήσει τη συμμαχία του για το σφράγισμα της Βαλκανικής Οδού. Όταν η κατάσταση θα έχει φτάσει στο απροχώρητο, αυτή είναι τουλάχιστον η λογική του, οι Έλληνες θα κάνουν αυτό που εμείς θέλουμε» αναφέρει ο συντάκτης.


Η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει: «(…) στην παρούσα φάση οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα» και εκφράζει την ελπίδα οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν έστω στα βασικά.

«Όταν ο πρωθυπουργός Τσίπρας απειλεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα μπλοκάρει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία, δεν πρόκειται για εκβιασμό αλλά για μια δικαιολογημένη πράξη άμυνας», συμπληρώνει.

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ερχόμενης Δευτέρας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια Σύνοδο για την Ελλάδα», εκτιμά η Die Welt. Διότι η χώρα είναι η επόμενη περίπτωση έκτακτης ανάγκης της Ε.Ε. στο προσφυγικό. «Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει διαμηνύσει ότι ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν με πλοιάρια αυξάνεται συνεχώς. Η ταλαιπωρημένη χώρα του Αλέξη Τσίπρα απειλείται επιπρόσθετα από ανθρωπιστική και πολιτική κρίση. Το σκεπτικό ότι ένα ενδεχόμενο ελληνικό χάος μπορεί να φανεί χρήσιμο για να τρομάξει άλλους πρόσφυγες δεν είναι μόνον κατακριτέο από ηθική σκοπιά αλλά και κοντόφθαλμο. Όποιος γλίτωσε από τον εμφύλιο στη Μέση Ανατολή δεν τρομάζει από τέτοιες εικόνες, ενώ όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί την Ελλάδα ως ευρωπαϊκό κέντρο κράτησης για να έχει την ησυχία του, θα αντιληφθεί ότι δεν θα την βρει. Η Αθήνα χρειάζεται βοήθεια», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναφέρεται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «Νατοϊκή αποστολή σε διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα η αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο εμποδίζει την ταχεία πρόοδο στην προσφυγική κρίση». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι καθυστερεί η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η εφημερίδα σημειώνει: «Τη δεκαετία του 1990 οι δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έφτασαν κοντά σε πόλεμο εξαιτίας διαφιλονικούμενων συνόρων στο Αιγαίο. Από το 2002 οι δυο γειτονικές χώρες αναζητούν λύση στη σύγκρουση. Τη Δευτέρα και την Τρίτη διαπραγματευτές διεξήγαγαν τον 60ό γύρο διαβουλεύσεων. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να προκαλέσει με απρόσεκτες παραχωρήσεις εθνικιστικούς κύκλους».

Αναφερόμενη στη δέσμευση της Τουρκίας να δέχεται την επαναπροώθηση προσφύγων που θα διασώζονται από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά και τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται καν πρόσφυγες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή ασύλου, η Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει: «Η τουρκική κυβέρνηση, που προφανώς αντιλαμβάνεται πλήρως το ρόλο κλειδί που κατέχει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, δεν φαίνεται να επείγεται. Ποντάρει σε περαιτέρω παραχωρήσεις στη Σύνοδο με τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες στις 7 Μαρτίου. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν μειώνονται οι προσφυγικές ροές δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη», επισημαίνει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι κατά τους πρώτους δυο μήνες του έτους διέσχισαν το Αιγαίο περίπου 120.000 άνθρωποι, τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

«Οι πρόσφυγες δεν αποθαρρύνονται από κλειστά σύνορα»

Οι δύσκολες συνθήκες στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ δεν αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες, δηλώνει σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Volksstimme η Άγκελα Μέρκελ: «Όποιος εγκαταλείπει το Χαλέπι για να γλιτώσει από τους βομβαρδισμούς ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους δεν σοκάρεται από τις δυσκολίες στην Ελλάδα», λέει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για μια ακόμα φορά η Άγκελα Μέρκελ ασκεί κριτική στη μονομερή απόφαση της Βιέννης να κλείσει, ντε φάκτο, τα σύνορά της στις ροές προσφύγων. Στη συνέντευξή της τονίζει ότι: «Όποιος κλείνει σύνορα δεν αντιμετωπίζει τα αίτια της προσφυγική κρίσης. Η στάση αυτή εγκυμονεί, μακροπρόθεσμα, κινδύνους για τη γερμανική οικονομία». Σε άλλο σημείο η καγκελάριος υπογραμμίζει: «Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όχι ''λύσεις'' που περιλαμβάνουν αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλούνται άλλες χώρες να επωμιστούν». Αναφερόμενη στην Ελλάδα η καγκελάριος επανέλαβε: «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη χώρα στην τύχη της». Ταυτόχρονα ωστόσο επέκρινε την Αθήνα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2015 χώρους  για τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων. «Όμως αυτό δεν έγινε όπως συμφωνήθηκε», είπε η Α. Μέρκελ.

Φάιμαν: Απευθείας μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία

Από την πλευρά του ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, υπερασπίζεται τις αποφάσεις της κυβέρνησής του και υποδεικνύει στο Βερολίνο να μεταφέρει πρόσφυγες απευθείας στη Γερμανία από την Ελλάδα ή από όμορες χώρες της Συρίας, όπως η Τουρκία ή η Ιορδανία. Ο κ. Φάιμαν προτείνει μάλιστα να δοθούν στους πρόσφυγες σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα. 

«Μια τέτοιου είδους κατανομή προβλέπεται ούτως ή άλλως. Η Αυστρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει κέντρο αναδιανομής προσφύγων. Δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε καθημερινά τη διέλευση σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους ή η Γερμανία να μας ενημερώνει ότι θα δεχθεί σε μια μέρα 2.000, 1.000 ή έναν πρόσφυγα». Ο αυστριακός καγκελάριος προσθέτει ότι η κατανομή των προσφύγων πρέπει να γίνει σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία. «Η Αυστρία δεν μπορεί να είναι ο θάλαμος αναμονής της Γερμανίας», υπογραμμίζει ο Βέρνερ Φάιμαν.

Τουρκικές ενστάσεις στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

H αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης προσκρούει, όπως όλα δείχνουν, στην αντίσταση της Τουρκίας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP επικαλείται διπλωμάτες της νατοϊκής συμμαχίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για δύο κύρια προβλήματα: Πρώτον, η Άγκυρα απορρίπτει το γερμανικό αίτημα να επιτρέψει την παρουσία νατοϊκών πλοίων στα χωρικά της ύδατα και, δεύτερον, εμφανίζεται απρόθυμη να εφαρμόσει τη συμφωνία για την επιστροφή όσων προσφύγων έχουν διασωθεί από νατοϊκές δυνάμεις. 

Σύμφωνα πάντα με νατοϊκούς κύκλους, η αποστολή του ΝΑΤΟ εξαρτάται τώρα από τις διαπραγματεύσεις που ζητά η Άγκυρα με τον Γερμανό επικεφαλής της νατοϊκής αποστολής, ναύαρχο Γεργκ Κλάιν. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό αν η στάση της Τουρκίας οφείλεται απλά σε υπεκφυγές και αναβλητικότητα ή αν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και στρατού, μεταδίδει το AFP. Σε δηλώσεις της πάντως η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζει ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ θα φέρει περισσότερη διαφάνεια σε όσα κάνει η τουρκική πλευρά στη διαχείριση του προσφυγικού.

ΑΜΠΕ/D.Welle

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ