2016-03-03 00:06:05
Φωτογραφία για Υπ. Υγείας: Υπό στενή παρακολούθηση η φαρμακευτική δαπάνη στα δημόσια νοσοκομεία
Γράφει: Μαρία Γλένη 

Health Report.gr

Οι συνεχιζόμενες υπερβάσεις στην φαρμακευτική δαπάνη όπως είναι γνωστό έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των θεσμών, καθώς κάθε χρόνο τίθεται εκτός ελέγχου.

Σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας να »νοικοκυρέψει τα ανοικοκύρευτα» προχώρησε στη συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης και την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).

Αντικείμενο της Επιτροπής η οποία αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα είναι η παρακολούθηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης σε μηνιαία βάση, ο εντοπισμός των ενδεχόμενων προβλημάτων και δυσλειτουργιών, η προώθηση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τα νοσοκομειακά φάρμακα καθώς και η διατύπωση προτάσεων για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Στο τέλος κάθε μήνα, η Επιτροπή θα παραδίδει το πόρισμά της στον υπουργό Υγείας.


Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ένας μηχανισμός επιτήρησης και ελέγχου τόσο της ζήτησης νοσοκομειακών φαρμάκων όσο και της διακύμανσης της δαπάνης, με στόχο να διασφαλιστεί η επάρκεια των αναγκαίων φαρμάκων (ειδικά των ακριβών σκευασμάτων (ΦΥΚ)) και η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν την αναγκαιότητα του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back).

Τα μέλη

Πρόεδρός της ορίστηκε ο Θεόδωρος Κοματάς, προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, με αναπληρωτή τον Μαυροειδή Χριστοφιλόπουλο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού.

Μέλη της επιτροπής είναι η Παναγιώτα Λίτσα (προϊσταμένη τμήματος Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ), με αναπληρώτρια την Χαρίκλεια Κανή (προϊσταμένη Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ), ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Ηλίας Γιαννόγλου, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Ψυχογιό (προϊστάμενος Τεκμηρίωσης Οικονομικών Στοιχείων του ΕΟΠΥΥ).

Μετέχουν, επίσης, ο Στέργιος Ποραβός (σύμβουλος του υπουργού Υγείας), με αναπληρώτρια την Αγγελική Παπαθανασίου (σύμβουλος του υπουργού Υγείας) και η Δέσποινα Μακριδάκη (πρόεδρος ΠΕΦΝΙ), με αναπληρώτρια την Αθανασία Κοντομίχου (διευθύντρια φαρμακοποιός στο Κρατικό Νίκαιας).
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ