2016-03-03 09:38:53
Φωτογραφία για Ο Τσίπρας ελπίζει στη στήριξη της Μέρκελ...
Στη στήριξη που φαίνεται διατεθειμένη να παράσχει στην Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ, δείχνει να στηρίζεται πλέον ολοκληρωτικά η ελληνική κυβέρνηση για να διαχειριστεί τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει με το προσφυγικό, αλλά και με το ελληνικό πρόγραμμα, η αξιολόγηση του οποίου έχει βαλτώσει.

Τα μηνύματα που στέλνει εσχάτως το Βερολίνο είναι ιδιαιτέρως θετικά και ενθαρρυντικά, ιδίως σε σχέση με την άτεγκτη στάση που κρατούσε η γερμανική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα για τα ανοιχτά θέματα του οικονομικού προγράμματος.

Πλέον γίνεται ανοιχτά συζήτηση, που χαρακτηρίζεται από πλήθος δημόσιων δηλώσεων για χαλάρωση των πιέσεων ως προς τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ κάποιοι μιλούν ευθέως για ευελιξία στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Όλα αυτά παράλληλα με τις διαβεβαιώσεις της ίδιας της κυρίας Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσδοκά ότι με την έκτακτη  σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα  και αμέσως μετά θα υπάρξει αλλαγή κλίματος, ιδίως στο θέμα της αξιολόγησης. Επικαλείται μάλιστα τις τελευταίες ημέρες διαρκώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εκτιμώντας ότι γίνεται πλέον αντιληπτό πως δεν μπορούν οι εταίροι να φορτώσουν όλα τα βάρη στην Ελλάδα.

Τόσο η Αθήνα, όσο και το Βερολίνο φροντίζουν να διευκρινίζουν ότι το προσφυγικό και η αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος είναι δύο ξεχωριστά πράγματα, ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς διαμηνύεται ότι ούτε η Ευρώπη, ούτε πολύ περισσότερο η Ελλάδα μπορούν να σηκώσουν δύο κρίσεις ταυτόχρονα.

 Άρα, ειδικά ως προς το οικονομικό πρόγραμμα, η Ευρώπη οφείλει να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και να μην έχει εμμονές σε ακραίες θέσεις ή απαιτήσεις, που μπορούν να ναρκοθετήσουν τις προσπάθειες και στα δύο μέτωπα.

Αποτέλεσμα αυτού του κλίματος από το Βερολίνο είναι τα συνεχή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που κάνουν λόγο για σχέδια ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος και έχουν φουντώσει τη συζήτηση για διαφωνίες ανάμεσα στους εταίρους και το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει στην πιο ακραία εκδοχή, έως και ανατροπή προς το χειρότερο της συμφωνίας του καλοκαιριού.

Η Αθήνα αναμένει μεταξύ των άλλων χαλάρωση στην πίεση για μείωση των συντάξεων και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη, μέσω ευρωπαϊκών πόρων, ακόμη και δημοσιονομική χαλάρωση σε επόμενη φάση, όταν τεθεί θέμα λήψης νέων μέτρων.

Για το Μέγαρο Μαξίμου έμμεση προϋπόθεση για την διασφάλιση μίας γερμανικής στήριξης θα μπορούσε να αποτελέσει η ομόθυμη στάση του ελληνικού πολιτικού κόσμου, έστω στο προσφυγικό. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός επιμένει προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως μέσω της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι της αντιπολίτευσης σε άλλα μέτωπα.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ