2016-03-04 13:07:10
Φωτογραφία για Αποσπάσματα συνέντευξης του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στον Τ/Σ ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σήμερα Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, στον ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη:

«Καθημερινά και ανάλογα με τις ώρες της ημέρας αλλάζει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών. Χθες ήταν σε όλη την επικράτεια 31.842. Το 90% περίπου είναι πρόσφυγες στο βαθμό που συμπεριλαμβάνουμε και τους Αφγανούς. Από αυτούς 6.857 ήταν στα νησιά. Έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να ταυτοποιούμε τους πάντες και πολύ σύντομα. Μας ενδιαφέρει πόσοι θα έρθουν στην ηπειρωτική χώρα και πως διαμορφώνουμε χώρους φιλοξενίας. Αυτό το κάνουν πολύ καλά οι Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν διαθέσει ανενεργά στρατόπεδα τα οποία διαμορφώνονται σε κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας. Προσωρινής φιλοξενίας.

Μας ενδιαφέρει αυτοί που έρχονται από τα νησιά, πού θα πάνε, πώς θα πάνε και, βεβαίως, η σίτιση τους και η ιατρική τους μέριμνα. Συγχρόνως μας ενδιαφέρει και η προετοιμασία των διαδικασιών της μετεγκατάστασής τους. Αυτό αφορά την προσωρινή, προσωρινότατη εγκατάστασή προσφύγων στη χώρα που είναι διαφορετική σε χρόνους στα νησιά και διαφορετική στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κομβική μέρα για μας αυτή τη στιγμή είναι η 7η Μαρτίου και οι αποφάσεις που θα πάρει η σύνοδος της ΕΕ.


Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχει πάρει η ΕΕ περί μετεγκατάστασης, και η Ελλάδα θα έχει ένα μικρό αριθμό που προκύπτει από ένα αλγεβρικό τύπο, περίπου το 2%, αλλά μετράνε και άλλοι παράγοντες. Αν, για παράδειγμα, ο απόλυτος αριθμός των προσφύγων στην Ευρώπη είναι ένα εκατομμύριο, τότε το αντίστοιχο για τη χώρα μας είναι λιγότεροι από 20 χιλιάδες.

Αυτή τη δουλειά την έχει αναλάβει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό κάνει μια προετοιμασία. Με εξαίρεση την περιοχή της Θράκης θα νοικιάσει χώρους για αυτές τις περιπτώσεις όταν θα έρθουν. Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη και η διαδικασία αυτά θα πάει προς το τέλος.

Εμείς επιθυμούμε ένα κομμάτι της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης να γίνεται κατευθείαν μέσω της Τουρκίας και συγχρόνως να υλοποιηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες της ΕΕ για τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προσφύγων προς τις άλλες χώρες. Αυτή η μετεγκατάσταση δεν είναι μόνο με τα πόδια ή οδικώς αλλά πρέπει να μπορούν να φεύγουν και με αεροπλάνο, καθώς και με όλους τους δυνατούς, νόμιμους και ασφαλείς τρόπους. Συγχρόνως, να διαμορφωθεί ένας ασφαλής διάδρομος και μέσω του βαλκανικού δρόμου. Χρειάζεται όμως να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι τι αποφάσεις θα πάρει η ΕΕ, σε σχέση όχι μόνο με πολιτική πίεση αλλά και άλλου είδους πιέσεις, προς χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν, το θεωρούμε απαράδεκτο, να παίρνεται μια απόφαση στη προηγούμενη σύνοδο των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών και μετά, μια σύσκεψη πέντε αστυνομικών διευθυντών χωρών των Βαλκανίων και της Αυστρίας, να ακυρώνει αυτή την απόφαση. Είναι σαν να μην υπάρχει απόφαση.

Να δούμε πρώτα τις αποφάσεις, τα μέτρα που θα παρθούν. Εμείς έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα, απέναντι στον ανθρωπισμό, απέναντι στις ανάγκες της ίδιας της Ευρώπης αλλά και της περιοχής μας να κάνουμε το καθήκον μας. Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία με καθημερινότατη δράση κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν. Αντιμετωπίζουν αυτή τη δεύτερη φάση, γιατί στην πρώτη φάση η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις της με τα 5 κέντρα πρώτης υποδοχής και τα δύο κέντρα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης. Αυτή τη φάση την αντιμετωπίσαμε διαμορφώνοντας σε μια βδομάδα άλλες 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας. Το προσωρινής είναι η θέση της Ελλάδας. Θα επαναξιολογήσουμε την όλη κατάσταση μετά τις αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μοσχαράκι νουά με πατατάκια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μοσχαράκι νουά με πατατάκια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ