2016-03-04 14:15:14
Φωτογραφία για Süddeutsche Zeitung: Αλλαγή ρόλων στη σχέση Ελλάδας-Γερμανίας...
«Αλλαγή ρόλων» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στηνSüddeutsche Zeitung , το οποίο αναφέρεται κυρίως στις σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας με αφορμή το ευρώ και το προσφυγικό. «Στην περίπτωση της Αθήνας από το καλοκαίρι άλλαξαν κάποιοι ρόλοι. Τον Ιούλιο ήταν κυρίως η Ελλάδα που εξαρτιόταν από τη Γερμανία. Τώρα τον χειμώνα, η κυβέρνηση στο Βερολίνο υπολογίζει ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού (μαζί με την Τουρκία) την Ελλάδα.

Η Αθήνα φαίνεται να είναι ο πιο στενός εταίρος της Άγκελα Μέρκελ. Και έτσι δεν ξαφνιάζει το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδεικνύει μια νέα μετριοπάθεια απέναντι στην Ελλάδα. Ξαφνικά δεν γίνεται πια λόγος για Grexit. Αντίθετα, το Βερολίνο θέλει να κάνει ένα βήμα προς την Αθήνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα γράφει: «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ δίνει τον τόνο, προειδοποιώντας τους οικονομικούς μετανάστες για το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν και οι αρμόδιοι Γερμανοί πολιτικοί συχνότερα. Μόνο έτσι θα εξαφανιστούν οι φαντασιώσεις για την Γερμανία, που κυρίως οι διακινητές διέδωσαν».


Στο ταξίδι του Ντόναλντ Τουσκ αναφέρεται και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: «Το ταξίδι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την Βιέννη, τα Βαλκάνια και την Αθήνα μέχρι την Άγκυρα έδωσε τα πρώτα δείγματα για το τι αναμένεται να συμβεί: τα εμπόδια στον βαλκανικό δρόμο θα πρέπει να αρθούν, το Αιγαίο θα είναι το εμπόδιο. Οι οικονομικοί μετανάστες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες με χρήματα της Ε.Ε. θα παραμένουν στην Ελλάδα και μετά σιγά-σιγά θα πηγαίνουν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Οι χώρες που δεν θέλουν, θα συνεισφέρουν οικονομικά σε ένα ταμείο.Το μειονέκτημα ενός τέτοιου πακέτου για την μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος είναι ότι αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό¨.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ