2016-03-07 17:26:57
Φωτογραφία για ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ «ΘΡΙΛΕΡ» ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Ενώπιος ενωπίω» Ε.Ε. και Τουρκία στην πλέον καθοριστική στιγμή για τις ευρωπαϊκές προσπάθειες διαχείρισης του προσφυγικού που λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Γερμανία και Ελλάδα προσήλθαν με κοινό μέτωπο απέναντι σε κλειστά σύνορα και τις χώρες του Βίζεγκραντ και προδιαγράφεται «μάχη» κόντρα σε αναφορά για «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» στο τελικό ανακοινωθέν του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ακολουθήσει τη συνάντηση των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συνεργασία με την Τουρκία και όχι μονομερείς ενέργειες είναι το κλειδί βιώσιμης λύσης, επιμένει η Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι αναμένει «δύσκολες διαπραγματεύσεις» που ως όλα δείχνουν θα είναι μαραθώνιες. Το γεύμα των «28» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ξεκίνησε με καθυστέρηση μετά τις 14:30 ώρα Ελλάδος. 

Το πρόγραμμα διαφοροποιείται και ακυρώνεται η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, μετά το γεύμα, του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Αχμέτ Νταβούτογλου
. Μετά το γεύμα ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής των «28» και μετά το τέλος της θα επιστρέψει ο Αχμέτ Νταβούτογλου για το δείπνο, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι πρώτα να παρουσιάσει ο Τούρκος πρωθυπουργός τις θέσεις του, έπειτα να συμφωνήσουν οι «28» σε κοινή θέση και να επιστρέψει στο δείπνο ο Τούρκος πρωθυπουργός για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στόχος της σημερινής Συνόδου, από την ευρωπαϊκή πλευρά είναι να υπάρξει συμφωνία, η οποία να πηγαίνει πέρα από τα όσα συμφώνησε ο Ντόναλντ Τουσκ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι η Τουρκία καλείται να δεχθεί την επανεισδοχή όχι μόνο όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά ενδεχομένως τους μη Σύρους πρόσφυγες ή ακόμα και τους ίδιους τους Σύρους, έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μία διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία. 

Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει αύξηση του ποσού των τριών δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνήσει η Ε.Ε. να της χορηγήσει, χωρίς ακόμη να έχει διατεθεί, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του Νοεμβρίου. Παράλληλα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα ζητήσει περισσότερα ως προς το ξεπάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. (άνοιγμα κεφαλαίων), ενώ θα θέσει εκ νέου το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για τα ταξίδια των Τούρκων στην Ε.Ε. ως αντάλλαγμα για να επιτρέψει η Άγκυρα την επανεισδοχή μη Σύρων μεταναστών στην Τουρκία.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ