2016-03-10 18:34:12
Φωτογραφία για ΝΤΡΑΓΚΙ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2017 ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 τουλάχιστον, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις γενναίες αποφάσεις της ΕΚΤ για τόνωση της οικονομίας και του πληθωρισμού. «Αποφασίσαμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων για να διευκολύνουμε την ανάκαμψη και να τονώσουμε τον πληθωρισμό» είπε. Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, και αύξησε τις μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ προκειμένου να τονώσει την οικονομία της Ευρωζώνης. «Το πακέτο αυτό θα εκμεταλλευτεί τις συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών εργαλείων της νομισματικής πολιτικής και έχει σχεδιαστεί για την περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών, την τόνωση του δανεισμού και την ενίσχυση έτσι της ορμής της οικονομικής ανάκαμψης και της επιτάχυνσης της επιστροφής του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2%», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. «Με αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο αποφάσεων νομισματικής πολιτικής παρέχουμε σημαντική νομισματική τόνωση για να εξουδετερώσουμε τους αυξημένους κινδύνους στους στόχους της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.


Ο Ντράγκι επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζοντας πως η ΕΚΤ βλέπει αυξημένα ρίσκα για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. «Θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσουμε τον στόχο του 2%» είπε ο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί «μια ισχυρή και σταθερή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη». Ενδεικτική είναι και η μείωση των προβλέψεων της ΕΚΤ σε σχέση με αυτές του Ιανουαρίου για ανάπτυξη και πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια για μείωση επιτοκίων

«Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, πολύ χαμηλά και για μακρά χρονική περίοδο, αρκετά πέρα από τον ορίζοντα των αγορών μας», ανέφερε ο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως δεν προβλέπει ότι θα είναι αναγκαία νέα μείωση των επιτοκίων, αλλά διευκρίνισε πως τα νέα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν την κατάσταση. «Το ΔΣ περιμένει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, ξεπερνώντας τον ορίζοντα των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ», σημείωσε ο Ντράγκι διευκρινίζοντας ότι «αν και σήμερα, δεν περιμένουμε να είναι αναγκαία μια νέα μείωση των επιτοκίων, αυτό δεν σημαίνει ότι νέα δεδομένα δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση και το outlook». Σημείωσε εξάλλου, ότι: «Η εμπειρία μας από τα αρνητικά επιτόκια είναι πολύ θετική όσον αφορά τα αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία», προσθέτοντας πάντως ότι «η ΕΚΤ γνωρίζει και τις επιπλοκές που έχουν τα αρνητικά επιτόκια στο τραπεζικό σύστημα».

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στις τράπεζες, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως η κερδοφορία των τραπεζών δεν δέχεται πλήγμα από τα αρνητικά επιτόκια. Ερωτώμενος γιατί η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε ένα κλιμακωτό σύστημα επιτοκίων καταθέσεων, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα δεν ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει κατώτατο όριο στο πού μπορεί να φτάσουν τα επιτόκια.

Αυξημένα τα ρίσκα για πληθωρισμό και ανάπτυξη

«Η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη συνεχίζει να είναι υποτονική λόγω των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες αγορές, των ευμετάβλητων χρηματοοικονομικών αγορών, των αναγκαίων προσαρμογών στους ισολογισμούς σειράς κλάδων και του χαμηλού ρυθμού εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ντράγκι, που παρουσίασε τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, που είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ προβλέπει ρυθμό 1,4% του ΑΕΠ το 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,7%. Το 2017 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,7%, αντί για 1,9% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2018 η ανάπτυξη θα τρέξει με 1,8%. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε πως οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης επηρεάζονται αρνητικά από την υποτονική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.

Ενδεικτικό των χαμηλών πληθωριστικών προσδοκιών είναι και η μεγάλη μείωση των προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Η κεντρική Ευρωτράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 0,1% φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1%. Μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό το 2017 στο 1,3% από 1,6% προηγουμένως. Η κεντρική τράπεζα βλέπει τώρα τον πληθωρισμό να ανέρχεται στο 1,6% το 2018. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί προσεκτικά τις τιμές και τους μισθούς και θα είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενες δευτερογενείς επιπτώσεις. 

Όσον αφορά στα προγράμματα LTRO, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως είναι δυνατό η χρηματοδότηση που θα πάρουν οι τράπεζες μέσω των δράσεων αυτών να χρεωθεί με αρνητικά επιτόκια (έως και -0,4%, που είναι το επιτόκιο που επιβάλλει στις καταθέσεις τραπεζών η ΕΚΤ). Οι τράπεζες που δανείζουν την πραγματική οικονομία θα μπορούν να πάρουν περισσότερα χρήματα από αυτές που επικεντρώνονται σε άλλες δραστηριότητες. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στα LTRO γιατί η ανάκαμψη είναι πολύ χαμηλή στην Ευρωζώνη, τόνισε. Περιμένουμε ότι θα προσφέρουν ευνοϊκούς όρους στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, ενώ παράλληλα προσφέρουν «σιγουριά», δεδομένου ότι είναι 4ετούς διάρκειας σε μια περίοδο που έρχονται μεγάλες λήξεις ομολόγων.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ