2016-03-14 18:39:45
Φωτογραφία για ΜΕΡΚΕΛ: ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ
Το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου δεν είναι μια «βιώσιμη» λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία παραδέχθηκε ωστόσο ότι η χώρα της έχει ωφεληθεί.

«Σχετικά με τον Βαλκανικό Διάδρομο, ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, ωφελείται από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι καταφθάνουν στη χώρα και αυτό επίσης συνδέεται με το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας - πΓΔΜ» επισήμανε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Διευκρίνισε όμως ότι: «Αυτή η λύση δεν είναι βιώσιμη, το βλέπουμε καθημερινά στις εικόνες που έρχονται από την Ελλάδα». «Δεν μίλησα ποτέ κατά της εφαρμογής μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Μίλησα υπέρ της επιβολής συνοριακών ελέγχων, καλύτερης καταγραφής, απελάσεων, χορήγησης ασύλου», σημείωσε, απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε για το αν είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα σε εθνικό επίπεδο παρά σε ευρωπαϊκό.


Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις συζητήσεις με την Τουρκία με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε: «Πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει» εν όψει της κρίσιμης Συνόδου της 17ης- 18ης Μαρτίου.

Εξάλλου η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει λευκή επιταγή στην Τουρκία. «Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις χωρίς καμία εξαίρεση» διαβεβαίωσε η κ. Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει ''Ναι'' που θα ειπωθεί αυτόματα για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., το οποίο θα συνδέεται με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων» της Ε.Ε., υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κομισιόν: Νόμιμη η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Απολύτως νόμιμη είναι η συμφωνία επί της αρχής που επετεύχθη στις 7 Μαρτίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για «προ-σύμφωνο» το οποίο εγγυάται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Επανέλαβε επίσης τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία επί της αρχής της περασμένης Δευτέρας ως «νομικά εφικτή και καλή επιλογή», η οποία όμως χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το πώς συγκεκριμένα θα οργανωθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων. Οι λεπτομέρειες αυτού του ζητήματος θα καθοριστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Μαρτίου, είχε πει ο κ. Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο της «καταρχήν συμφωνίας», είναι η ύπαρξη κατάλληλων διοικητικών δομών και γρήγορων και αποτελεσματικών νομικών διαδικασιών. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να οργανώσουν ένα αποτελεσματικό σύστημα γρήγορων νομικών διαδικασιών, ενδεχομένως επί τόπου στα νησιά.

Επιπλέον υλική βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Επίσης, επιπλέον υλική βοήθεια από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα λάβει αυτήν την εβδομάδα η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις 3 Δεκεμβρίου και από τότε 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και η Νορβηγία έχουν αποστείλει βοήθεια, προσφέροντας πάνω από 87.000 αντικείμενα, όπως κουβέρτες, ιατροφαρμακευτικό υλικό, σκηνές, κρεβάτια και στρώματα. 

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Ολλανδία παρέδωσε 12 μίνι βαν και 90 γεννήτριες, το Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 1.000 σκηνές και η Γαλλία τέσσερα κοντέινερ υγιεινής, 12 κοντέινερ στέγασης και 5.000 μπιτόνια. Όπως ανακοινώθηκε, μόλις σήμερα το Λουξεμβούργο έκανε μια επιπλέον προσφορά βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων 30 γεννήτριων, 750 στρωμάτων κρεβατιών, 300 καθισμάτων, 1.000 μπετονιών, 5.000 μαξιλαριών και 500 κουκετών. Αυτή την εβδομάδα η Αυστρία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία και η Σουηδία αναμένεται να αποστείλουν πρόσθετη βοήθεια.

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ανάγκη από άμεση υλική υποστήριξη, και η τελευταία αύξηση των προσφορών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε σχετικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ευχαριστώντας «τις 14 χώρες για την μέχρι τώρα υποστήριξή τους» και κάνοντας έκκληση «για περαιτέρω προσφορές βοήθειας» καθώς είναι «απολύτως αναγκαία».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ