2012-05-13 23:33:04
Φωτογραφία για Εκλογές 2012 - Τι αποκομίσαμε
"Περιμένοντας να καταλαγιάσει το εκλογικό ‘’τσουνάμι’’ και όντας πιο ήρεμος μετά από τρείς ημέρες νοιώθω την ανάγκη να γράψω κάποιες σκέψεις που γυρίζουν στο μυαλό μου…"

Η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντεύτηκα για το ύφος του κειμένου, αλλά όπως αναφέρουμε και στο σημείωμα του ιστολογίου θα λέμε τα πράγματα όπως τα νιώθουμε και όχι όπως βολεύουν την πλειοψηφία.

Νομίζω ότι είδαμε αρκετά τραγελαφικά γεγονότα και ακούσαμε αρκετές αμπελοφιλοσοφίες τις τελευταίες ημέρες

.Θα ξεκινήσω με τα κόμματα που έμειναν οριακά εκτός βουλής, επισημαίνοντας αρχικά επιγραμματικά και αναλύοντας παρακάτω εκτενέστερα, ότι πλήρωσαν την πολιτική της κωλοτούμπας (ΛΑΟΣ), του πρότερου ανέντιμου βίου (ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ) και του πολιτικού οπορτουνισμού (ΔΗ.ΣΥ.).

Το ΛΑΟΣ από την ίδρυση του έδειξε ένα πατριωτικό, παραδοσιακό δεξιό προσωπείο το οποίο σιγά σιγά τίναζε από πάνω του προσπαθώντας να ψηφοθηρίσει σε όλα τα μέτωπα
. Οι θέσεις του μέρα με τη μέρα ‘’μαλάκωναν’’ προσπαθώντας σταδιακά να αποβάλλει τη ‘’ρετσινιά’’ του ακροδεξιού και του εθνικιστή, που οι ίδιοι μανιωδώς προωθούσαν όταν μιλούσαν για αλύτρωτες πατρίδες, για εθνική επέκταση στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, για τη Μεγάλη Ιδέα κλπ. Μιλούσαν στον κόσμο για εθνική κυριαρχία και στη συνέχεια ψήφιζαν το εθνοκτόνο μνημόνιο,με τον πρόεδρο του κόμματος να παραδέχεται σαν άλλος Χρυσοχοίδης,ότι δεν διάβασε το μνημόνιο γιατί τον ένοιαζε να σώσει τη χώρα άμεσα! Τα δυο πρωτοκλασάτα στελέχη του,που τόσο προωθούσε για τον πατριωτικό λόγο τους, ξεκίνησαν την πορεία τους ως πατριώτες κι εθνιστές και κατέληξαν στο υπουργικό βόλεμα και στη ΝΔ του άκρατου φιλελευθερισμού.Κάθε μέρα κι άλλη θέση,κάθε βράδυ και μια νέα ‘’στροφή’’.Ο κόσμος που τους πίστεψε αυτά τα οχτώ χρόνια,τους κατάλαβε και πλην των πιστών-τυφλών οπαδών, τους έδωσε το 2,9% που τους άξιζε.

Οι Οικολόγοι είναι μία παράταξη συγκεχυμένων απόψεων και θολής ιδεολογίας.Πέρα από το προπέτασμα της οικολογίας, τους θυμόμαστε όλοι και ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ως αυτόνομο κίνημα, να έχουν θέσεις υπέρ πάντων πλην των Ελλήνων.Γνωστές οι απόψεις τους για την αυτοδιάθεση των ‘’Μακεδόνων’’ και τα δικαιώματα της ’’ μειονότητας’’(?!) τους στη χώρα μας,οι θέσεις τους περί λαθρομετανάστευσης,οι σχέσεις τους με το γνωστό ανθελληνικό ‘’Ουράνιο Τόξο’’ και τόσα άλλα Ελληνικά συμφέροντα.Φυσικά για τις αναγνωρισμένες και πολυπαθείς Ελληνικές μειονότητες των όμορων χωρών…τσιμουδιά.Ο διεθνισμός και οι υποχρεώσεις των λαών προφανώς είναι αποκλειστκότητες της Ελλάδας.2,9% κι αυτοί λοιπόν από ψήφους αληθινών οικολόγων που δεν έψαξαν τα περαιτέρω.

Για τη Ντόρα θα πω τα λιγότερα γιατί είναι ένα πρόσωπο που ετσιθελικά και οικογενειοκρατικά συνεχίζει να στοιχειώνει την πολιτική ζωή του τόπου.Μία πολιτικός που πέρα από το ‘’τζάκι’’ και την ατέλειωτη δίψα για εξουσία και προβολή,δεν έχει να πει τίποτα ουσιαστικό πέρα από την προσμονή να τη δει ο πατέρας της μια μέρα πρωθυπουργό.Ως υπουργός εξωτερικών μας’’ θάμπωσε’’ με τις ικανότητες να λυγίζει τη μέση στις ΗΠΑ και να μην κρατάει ούτε τα προσχήματα στα εθνικά θέματα.Μπαίνει στη ΝΔ,βγαίνει,ιδρύει κόμμα ελπίζοντας να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων και το πιο πιθανό είναι να ξαναγυρίσει στην παράταξη που της ανήκει (με βάση το πατρικό χρίσμα).Άοσμη,άχρωμη κι αδιάφορη.Το 2,5% απλά δείχνει ότι ο κόσμος πιστεύει ακόμα στη βασιλική μεταβίβαση της εξουσίας χωρίς άλλα κριτήρια.Δεν λέει τίποτα διαφορετικό από τους υπόλοιπους νεοφιλελεύθερους νεοδημοκράτες ,πέρα απ’το ότι πρέπει να γίναι αρχηγός του κόμματος.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν λέει τίποτα νέο εδώ και σχεδόν 100 χρόνια.Ένα μόνιμο όχι,ελάχιστες και αναχρονιστικές ιδέες τύπου Β.Κορέας και ασφαλή αντιπολίτευση άνευ κόστους.Τα ποσοστά τους ίδια κι απαράλλαχτα όλ’αυτά τα χρόνια,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.Σταθερή εκλογική δύναμη που αποτελείται από υπερίληκες ‘’αντιστασιακούς’’ και τέκνα των και νέους ανθίζοντες προλετάριους.Δεν έχει καμιά ελπίδα ανόδου γιατί συνειδητά δεν το επιδιώκει.Είναι πιο εύκολο και ασφαλές τελικά να οργανώσεις μια πορεία παρά να εφαρμόσεις ως κυβέρνηση αυτά που διαλαλείς.

Το ΠΑΣΟΚ πήρε αυτό που όλοι λίγο πολύ περιμέναμε.Ένα κόμμα που από τα τελευταία 38 χρόνια έχει κυβερνήσει σχεδόν στα 2/3,ξεχαρβαλώνοντας τα πάντα.Από θεσμούς,αξίες,ιδανικά μέχρι τα οικονομικά,τα δημοσιονομικά και ότι άλλο βρήκε στο διάβα του σαν ‘’σοσιαλιστικός’’ τυφώνας.Με το θάνατο του ιδρυτή του έχασε και το μεγαλύτερο προσόν του ως κόμμα λαοπλάνων και γητευτή των μαζών.Η συνέχεια νομίζω πήγε με κεκτημένη ταχύτητα και οι ψηφοφόροι το επέλεγαν με την προσμονή να ξαναδούν ένα νέο Αντρέα που θα φέρει μια νέα αλλαγή.Τώρα αν αυτή η αλλαγή είναι προς το χειρότερο…ποιος νοιάζεται.Ο Έλληνας έχει συνηθίσει τους δημαγωγούς που του χαιδεύουν τ’αυτιά με παραμύθια,ασχέτως των αποτελεσμάτων.Βιώσαμε τον μεγαλύτερο,εθνικό σύγχρονο εξευτελισμό του ‘’Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ’’ το βράδυ των Ιμίων και λίγο καιρό μετά τους επιβραβεύσαμε με την επανεκλογή τους.Σαν νέοι Ινδιάνοι θαμπωθήκαμε με τα ευρω-καθρεφτάκια και τις ΟΝΕ-χάντρες της ανάπτυξης.Παλιό κουσούρι που κουβαλάμε οι Έλληνες στο dna μας.

Η ΝΔ καρπώθηκε την κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ αλλά μόνο στην πρωτιά,καθώς τα ποσοστά της άγγιξαν το όριο του φαιδρού.Παρ’όλα αυτά,πήρε 1.200.000 ψήφους από ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν ότι η Γη δεν είναι τετράγωνη.Από ανθρώπους που ακόμα πιστεύουν ότι αυτό το σάπιο σύστημα που μας έφερε στον βάλτο μπορεί να μας ξελασπώσει.Από ανθρώπους που θεωρούν τον προεκλογικό,πολιτικό λόγο ευαγγέλιο δέσμευσης και μετεκλογικής συνέπειας.Άξιοι λοιπόν με βάση το δείκτη νοημοσύνης τους.

Για τη ΔΗΜΑΡ έχω να πω μόνο ότι το :γηράσκω αεί διδασκόμενος ,είναι μια φράση άγνωστη και στον αρχηγό και στους ψηφοφόρους του.Ο περιφερόμενος,με χαμηλά λιπαρά αριστερός,Κουβέλης με τις άγνωστες θέσεις και προθέσεις στέρησε από την ενωμένη σύγχρονη αριστερά την μοναδική ευκαιρία να ανέβει στο ψηλότερο σκαλοπάτι.Τα κίνητρα,όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις,μικροκομματικά.Ο άνθρωπος-φαντομάς που δεν έχουμε καταλάβει τι ακριβώς προτείνει και τι επιδιώκει.Σίγουρα δεν πήρε τα νούμερα που έλεγαν οι πρώιμες δημοσκοπήσεις αλλά είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο για ένα κόμμα που προέκυψε τελέυταία.Μένει να δούμε τι θα κάνει με τα σενάρια της συγκυβέρνησης,είτε με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είτε με τις αριστερές δυνάμεις.Κι όλα αυτά που ακούγονται περί καμίας τέτοιας περίπτωσης,τα’ακούω βερεσέ.Όπως έλεγε κι ο αγαπημένος Σπ.Καλογήρου:’’Είναι πολλά τα λεφτά Άρη…’’ Τα ίδια έλεγε κι ο Σαμαράς πριν τις εκλογές αλλά ως γνήσιος πολιτικάντης μας τα γύρισε στη συνέχεια.

Για το τέλος άφησα τους τρεις κερδισμένους της 6ης Μαίου: Ανεξάρτητους Έλληνες, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή.

Με τον Καμμένο η αλήθεια είναι ότι είμαι μπερδεμένος,όπως και πολλοί άλλοι πιστεύω.Είναι ένα πρόσωπο γνωστό εδώ και χρόνια με την παράταξη της ΝΔ.Το δίλλημα μου είναι το εξής:Όντως πιστεύει αυτά που λέει και αποτίναξε το ‘’ένοχο’’ παρελθόν του,όντας στέλεχος ενός εκ των δύο δυναστών μας ή είναι άλλος ένας πολιτικάντης που εκμεταλλεύεται τις συνθήκες του τελευταίου έτους και πήδηξε από το καράβι του δικομματισμού με σκοπό να εισπράξει τα τωρινά οφέλη? Πραγματικά είμαι επιφυλακτικός και θέλω να τον δω βραχυπρόθεσμα τι στάση θ’ ακολουθήσει και αν θα πράξει τα προεκλογικά λεγόμενα του. Ένα πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι βγήκε την Κυριακή και ήταν αμετακίνητος ως προς τη συνεργασία του με τους δύο πρώην μεγάλους και νυν επαίτες. Πιστεύω όμως ότι είναι πρόωρο να τον κρίνουμε. Στο χέρι του είναι να μας αποδείξει ότι άλλαξε νοοτροπία και όχι… ρούχα όπως ο Μανολιός που τα έβαλε αλλιώς. Στα μείον του η συμμετοχή του, στο βαθμό που του αναλογεί, στο προσκήνιο με τη ΝΔ και όσα αυτό συνεπάγεται για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Στα συν η όρεξη και ο ζήλος που δείχνει τον τελευταίο χρόνο. Εν αναμονή λοιπόν. Μακάρι να μην είναι ο νέος Καρατζαφέρης.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα τελικά και με τον Αλαβάνο και με τον Κουβέλη. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει περίτρανα. Δεύτερο κόμμα, αλλά ενώ μπορούσε να κερδίσει τα πάντα είναι σε μια περίεργη θέση που ίσως όμως να είναι και θέση ισχύος. Δεν κρύβω ότι δεν είμαι θαυμαστής του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε διαφορετική ιδεολογία και οπτική των καταστάσεων. Ο Τσίπρας όμως φαίνεται να κερδίζει τη νεολαία που ψάχνει διαφορετικά πράγματα στη ζωή και την απασχολούν καθημερινά προβλήματα άλλου τύπου, πιο άμεσου. Αυτό προφανώς και πρέπει να το λάβουμε όλοι σοβαρά υπ’ όψιν, αν αναλογιστούμε ότι όλ’ αυτά τα χρόνια οι επιλογές των μεγαλύτερων μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Το σενάριο για κυβέρνηση της ενωμένης αριστεράς δεν φαίνεται χωρίς το ΠΑΣΟΚ ή τους ΑΕ και με δεδομένο το όχι του ΚΚΕ. Με τη ΝΔ δεν το συζητάει οπότε μένει το σενάριο των νέων εκλογών που δεν μπορείς να ξέρεις τι θα φέρει. Μεγάλος κερδισμένος λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν το λες και θρίαμβο.

Άφησα τελευταία τη Χρυσή Αυγή γιατί έκανε μεγάλο θόρυβο το τελευταίο διάστημα με αρκετές αφορμές. Ξεκινάω λέγοντας ότι δεν μ’ ενδιαφέρουν καθόλου οι ‘’οργισμένες’’ δήθεν δημοκρατικές φωνές. Δεν ξέρω γιατί θίχτηκαν όλοι με το περιβόητο πια ‘’εγέρθητι’’. Μήπως προτιμούν όλ’ αυτά τα χρόνια τους δημοσιογράφους δερβέναγες των πάντων; Αυτούς που μιλάνε σε όλους με το ύφος του Πάπα; Αυτούς που σχεδόν 40 χρόνια αλληλογλείφονται με τους πολιτικούς και αλληλοκαλύπτονται; Όχι ,ειλικρινά δεν με πείραξε καθόλου. Μπορεί ο τρόπος να ήταν λάθος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ότι όλοι αυτοί οι διαπλεκόμενοι τύποι βρέθηκαν επιτέλους σε θέση άμυνας. Προφανώς θα προτιμούσαν να πάνε με καμιά πίτσα όπως ο Παναγιωτόπουλος στο Λεβέντη παλαιότερα και να κάνουν το προσωπικό τους show ‘’σεβόμενοι’’ το λειτούργημα τους.Αν αυτό είναι δημοσιογραφία τότε… εγέρθητι. Αν το μπουκάλι του Πρετεντέρη στο γήπεδο και οι εκπομπές που έκανε στη συνέχεια με θέμα τη βία στα γήπεδα είναι δημοσιογραφία, τότε… εγέρθητι. Εάν το απροκάλυπτο σπρώξιμο του ΓΑΠ από την Τρέμη και την παρέα της μέχρι πριν μερικούς μήνες είναι δημοσιογραφία, τότε… εγέρθητι. Εάν ο Κώνστας και η Μακρή είναι αδέσμευτοι δημοσιογράφοι, τότε…εγέρθητι. Το άλλο που ακούστηκε περί ναζισμού, πάλι δεν το κατάλαβα απολύτως. Δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι ναζί αλλά δεν καταλαβαίνω τη διαφορά με το ΚΚΕ που έχει τις φωτογραφίες του Στάλιν και έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θανόντα Βορειοκορεάτη ‘’προλετάριο’’ ηγέτη. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε πραγματικά δίκαιοι ή θα τα καταδικάζουμε όλα ή θα τα προσπερνάμε όλα.

Οι θέσεις της ΧΑ είναι ακραίες για τους περισσότερους και το σίγουρο είναι ότι το 7% δεν είναι ιδεολογικοί ψηφοφόροι. Στο χέρι τους όμως είναι ν’ αποδείξουν και αυτοί ότι μπορούν να το διαχειριστούν σωστά. Ο πολύς κόσμος βαρέθηκε και τα μεγάλα λόγια και τις δήθεν αριστεροδεξιές θεωρήσεις. Μόνο οι πράξεις πλέον μετράνε και όποιος είναι συνεπής, πιστεύω πως θα δικαιωθεί. Όλοι γίναμε μάρτυρες τον τελευταίο μήνα μίας ανελέητης επίθεσης των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων σε συνεργασία με τους ‘’αδέκαστους’’ δημοσιογράφους, ενάντια ειδικά στη ΧΑ και τους ΑΕ.Μέχρι και ο Καρατζαφέρης του :’’ελάτε όλοι οι δεξιοί, ελάτε οι χρυσαυγίτες’’ τώρα κατάλαβε ότι είναι ναζί, σατανιστές και… εξωγήινοι. Πόση ακόμη υποκρισία Ο κόσμος έδειξε να μην τρώει πια το παραμύθι τους και τους έδωσε τόσο υψηλά νούμερα. Ας τα τιμήσουν, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο κι ας μας γλυτώσουν όλους από το σάπιο κατεστημένο των δημαγωγών και των ΜΜΕ.

Τελειώνοντας θα έλεγα ότι οι Έλληνες, με αργό ρυθμό βέβαια, δείχνουμε να ξυπνάμε από τον δικομματικό λήθαργο. Μακάρι στις επερχόμενες εκλογές, που μάλλον δεν τις γλυτώνουμε, να φανούμε ακόμη ανώτεροι και να ψηφίσουμε αυτό που λέει η λογική μας και όχι αυτό που μας πλασάρουν οι μεγαλοεκδότες.

Dr.G

chorisonoma.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
MVP TOY FINAL4 O ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
MVP TOY FINAL4 O ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ