2016-05-16 11:42:13
Φωτογραφία για Η Raytheon προτείνει αναβάθμιση για το… M60A3! [video]
Την αναβάθμιση, με την ονομασία Πρόγραμμα Επέκτασης Επιχειρησιακού Βίου (SLEP: Service Life Extension Program) του άρματος μάχης M60A3 αρχίζει να προωθεί στη διεθνή αγορά η αμερικανική Raytheon.

Η αναβάθμιση προτείνεται στις χώρες που ακόμα διατηρούν σε υπηρεσία το άρμα μάχης M60A3 και υπόσχεται ότι με κλάσμα του οικονομικού κόστους προμήθειας ενός σύγχρονης σχεδίασης άρματος μάχης, η ηλικίας σχεδόν 40 ετών σχεδίαση μπορεί να αντιμετωπίσει με ίσους όρους άρματα μάχης όπως τις εκδόσεις του ρωσικής σχεδίασης T-90.

Κύριο χαρακτηριστικό της αναβάθμισης είναι η αναβάθμιση του συγκροτήματος ισχύος με την εγκατάσταση πετρελαιοκινητήρα ισχύος 950 ίππων στη θέση του ισχύος 750 ίππων AVDS-1790-2. Μάλιστα, ο νέος κινητήρας θα επισκευαστεί ώστε να παραδοθεί στον χρήστη με μηδενικές ώρες λειτουργίας.

Επιπρόσθετα, τα υδραυλικής λειτουργίας συστήματα ελέγχου του πύργου, που είναι προβληματικά τόσο λόγω ηλικίας όσο και φύσης (τα υδραυλικά υγρά είναι εξαιρετικά εύφλεκτα και παρουσιάζουν συχνή εμφάνιση βλαβών) θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα, μικρότερο χρόνο αντίδρασης και χαμηλότερο επίπεδο θορύβου.


Επίσης, η φονικότητα του άρματος αυξάνεται κατακόρυφα με την αντικατάσταση του παλαιάς σχεδίασης ραβδωτού πυροβόλου M68 διαμετρήματος 105 χλστ. με το λειόκαννο πυροβόλο M256 (η αμερικανική έκδοση του κατασκευής Rheinmetall L44) διαμετρήματος 120 χλστ.

Φυσικά, το υφιστάμενο σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) θα αντικατασταθεί από νέο πλήρως ψηφιακό το οποίο θα περιλαμβάνει και νέο οπτικά (διόπτρες ημέρες και νύκτας [θερμικά]), επιπέδου αποδόσεων με τα εγκατεστημένα στο άρμα μάχης M1A1D.

Μάλιστα, το λογισμικό του νέου ΣΕΠ έχει αναπτυχθεί από τον Στρατό των ΗΠΑ. Κατά την κατασκευάστρια, με το νέο πυροβόλο και το νέο ΣΕΠ / οπτικά το M60A3 SLEP θα έχει επιδόσεις πιθανότατα ανώτερες των παλαιότερων εκδόσεων του M1A1.

Σύμφωνα με τη Raytheon, το M60A3 SLEP υποβλήθηκε σε δοκιμές από τον Στρατό των ΗΠΑ στο πεδίο δοκιμών Aberdeen (APG: Aberdeen Proving Ground), χωρίς όμως να αποδεσμεύσει λεπτομέρειες για τα αποτελέσματα τους.

Ασαφές παραμένει επίσης αν η αναβάθμιση περιλαμβάνει βελτιώσεις στην επιβιωσιμότητα του άρματος. Τα μόνα δεδομένα είναι αυτά που μπορούν να αντληθούν από το συνημμένο βίντεο όπου φαίνεται ότι στο άρμα έχει προστεθεί πλευρική θωράκιση που καλύπτει το άνω μέρος των ερπυστριών και θωράκιση τύπου «γρίλιας» (slat) στα πλευρά του πύργου.

Επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί ότι στο άρμα που απεικονίζεται στο βίντεο πιθανά δεν έχει εγκατασταθεί θωράκιση αντίδρασης, αλλά μάλλον η δυνατότητα υφίσταται αν ζητηθεί από τον χρήστη. Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και η εγκατάσταση συστήματος ενεργητικής προστασίας (APS: Active Protection System) που πλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε αυξημένους αριθμούς σε όλο τον κόσμο.

Εκτός της αύξησης της φονικότητας (νέο πυροβόλο + ΣΕΠ / οπτικά), της κινητικότητας (αυξημένης ισχύος πετρελαιοκινητήρας) και των όποιων βελτιώσεων στην επιβιωσιμότητα, η αναβάθμιση SLEP αντιμετωπίζει τα προβλήματα παλαιότητας συστημάτων, υποσυστημάτων και συγκροτημάτων του άρματος, ενώ, σε σχέση με την προμήθεια και εισαγωγή σε υπηρεσία ενός νέου άρματος, μειώνει το κόστος συντήρησης και εκπαίδευσης αξιοποιώντας υφιστάμενες υποδομές και τεχνογνωσία.

Το μόνο που απομένει να διαπιστωθεί είναι οι εμπορικές προοπτικές της αναβάθμισης και ειδικότερα αν οι υφιστάμενοι χρήστες (περίπου 20 χώρες, με περισσότερα από 3.200 άρματα) θα πεισθούν για τα επιχειρησιακά οφέλη και την οικονομική αποδοτικότητα της επένδυσης.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ