2016-06-02 01:53:39
Φωτογραφία για «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας λάμπει δια της…απουσίας της»!
Τετάρτη 1 Ιούνιος 2016

Γράφει για το HealthreRort.gr o Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος ΙΣΑ

Σωρεία λαθών και παραλείψεων στη διαχείριση των προβλημάτων της Δημόσιας υγείας, έχουν υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και έχουν κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές. Tους τελευταίους μήνες υπάρχει παντελής εγκατάλειψη τωνδημόσιων δομών υγείας που καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση.

Τα δημόσια νοσοκομεία επί μήνες ήταν ακέφαλα και εγκαταλελειμμένα στην τύχη τους. Ειδικά στην περιφέρεια τα περισσότερα νοσοκομεία υπολειτουργούν καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν οι εφημερίες.

Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ, έχει κηρύξει στάση πληρωμών οδηγώντας στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο που παραμένει απλήρωτος εδώ και μήνες και δεν μπορεί να επιβιώσει. Έτσι καθημερινά δεκάδες νέοι γιατροί παίρνουν το δρόμο της ξενιτειάς, στερώντας από τη χώρα μας το πιο παραγωγικό και υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της.


Και ενώ το υγειονομικό σύστημα της χώρας βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που έχει υπάρξει ποτέ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας «λάμπει δια της.. απουσίας της»! Έχει «ταμπουρωθεί» στην Αριστοτέλους και αρνείται να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου απαξιώνοντας τους φορείς. Πρόκειται για μια αντιδημοκρατική και απαράδεκτη συμπεριφορά που πρώτα φορά αντιμετωπίζουμε.

Την ίδια ώρα έχουν γίνει σοβαρά λάθη, που έχουν κοστίσει τις ζωές συνανθρώπων μας. Για το λόγο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, στo πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ,για την προστασία της Δημόσιας υγείας ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να διερευνηθεί, εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες τόσο για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών όσο και για την πρωτοφανή ολιγωρία για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Έχουμε κατά επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική (ενόψει της φύσης της νόσου) αναμονή των ογκολογικών ασθενών προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες.

Την ίδια ώρα κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και των λαθών στις προσλήψεις για τη στελέχωση των Ακτινοθεραπευτικών μονάδων που έκανε το υπουργείο Υγείας.

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους, για την υγεία των ασθενών ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα .

Παράλληλα έχουμε πολλές φορές τους τελευταίους μήνες καταγγείλει την εγκληματική στάση του υπουργείου Υγείας ,το οποίο δεν έλαβε τα μέτρα του ώστε να μην κλείσουν οι 200 κλίνες νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)και μάλιστα την ώρα που αναμενόταν η επιδημία της γρίπης. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος από τον ιό Η1Ν1 θρηνήσαμε περισσότερα θύματα από κάθε άλλη χρονιά. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των θανάτων από γρίπη στη χώρα μας είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Το υπουργείο Υγείας, έχει βαρύτατες ευθύνες, για σωρεία παραλείψεων που οδήγησαν στο τραγικό αυτό αποτέλεσμα. Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ηθικός αυτουργός για τις ζωές που χάνονται. Καθώς καθυστέρησε την ολοκλήρωση του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλοιώνοντας τα αποτελέσματα –όπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας- με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν ασθενείς.

Ενώ άνθρακας αποδείχθηκε ο… θησαυρός του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους! Η υγειονομική κάλυψη της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού, παραμένει στον αέρα καθώς οι ανασφάλιστοι δεν έχουν κάλυψη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη .Οι δομές του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν ενώ τα δημόσια νοσοκομεία είτε έχουν μεγάλες αναμονές είτε στερούνται βασικού εξοπλισμού (πχ. δεν διαθέτουν αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους). Επιπλέον παραμένουν δυσβάστακτες οι συμμετοχές του στη φαρμακευτική περίθαλψη.

Δυστυχώς βλέπουμε να αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή προχειρότητα όλα τα μεγάλα προβλήματα της Δημόσιας υγείας. Θεωρούμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια υγεία.

Ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη για τον ασθενή, το σύστημα υγείας και την αξιοπρέπεια του ιατρικού κόσμου.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ