2016-06-06 00:33:59
Φωτογραφία για Πάρτι στον ΕΟΠΥΥ για τον πρώτο ολοκληρωμένο έλεγχο παραστατικών!
ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΩΝ

Απόγευμα Τετάρτης. Μόλις έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Η ατμόσφαιρα στο γραφείο του προέδρου Σωτήρη Μπερσίμη είναι εορταστική, με μεζέδες και κρασί. Κάποια από τα μέλη του συμβουλίου εκφράζουν την εύλογη απορία: «Τι γιορτάζουμε;». Η απάντηση του προέδρου προκαλεί έκπληξη και δέος: «Γιορτάζουμε το ότι σήμερα εκδόθηκε το πρώτο ένταλμα προς πάροχο του ΕΟΠΥΥ, με τελική εκκαθάριση» ΕΘΝΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας

Τόνους χαρτιού καλούνται να ελέγξουν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι πάροχοι καταθέτουν σε ετήσια βάση 100 εκατομμύρια σελίδες με παραστατικά για επισκέψεις, νοσηλείες και εξετάσεις.

Οσο και αν ακούγεται παράλογο, έπειτα από τέσσερα και πλέον έτη λειτουργίας, ο ΕΟΠΥΥ κατόρθωσε μόλις προχθές να εκκαθαρίσει οριστικά το πρώτο από τα εκατομμύρια εντάλματα που καταθέτουν κάθε χρόνο οι πάροχοι. Πρόκειται για παραστατικά επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς, νοσηλείας σε κλινικές και εξετάσεων σε διαγνωστικά κέντρα. Ο έλεγχος και η εκκαθάρισή τους δεν είναι απλή υπόθεση. Ο όγκος του χαρτιού είναι τεράστιος. Σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι κατατίθενται στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ περίπου 100 εκατομμύρια σελίδες!


Τόνοι χαρτοκιβωτίων αποθηκεύονταν μέχρι πρόσφατα στα γραφεία των περιφερειακών υπηρεσιών, σε διαδρόμους, ανάμεσα στα γραφεία των υπαλλήλων και σε χώρους εξυπηρέτησης ασφαλισμένων. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο αισθητικό. Οι δυνατότητες ελέγχου όλων αυτών των παραστατικών ήταν από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Ο ΕΟΠΥΥ, όμως, έπρεπε να συνεχίσει να πληρώνει, έστω και χωρίς έλεγχο. Με απλά λόγια, κατέβαλλε σε όλους τους παρόχους του 6 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, χωρίς να γνωρίζει ουσιαστικά τι πληρώνει! Χωρίς να ανοίγει καν τα χαρτοκιβώτια... Η διαδικασία που ακολουθούνταν ήταν ο λεγόμενος «πρόχειρος λογιστικός έλεγχος», δηλαδή μη έλεγχος. Αποκαλυπτικό της ανασφάλειας που προκαλούσε στα στελέχη του Οργανισμού, ήταν αυτό που είπε στη μίνι δεξίωση ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ Κώστας Μπαρούς: «Είχα πει στον πρόεδρο πως δεν θα υπέγραφα ξανά πρόχειρους λογιστικούς ελέγχους»... Γιατί, όμως, προκαλούσε ανασφάλεια η συγκεκριμένη διαδικασία; Πολύ απλά, διότι οι φάκελοι έκρυβαν τεράστιες παρατυπίες έως καραμπινάτες παρανομίες, όπως ενός γυναικολόγου, ο οποίος χρέωνε τον ΕΟΠΥΥ για εξέταση που έκανε στον εαυτό του!

Οι φάκελοι

Στην αντιμετώπιση του χάους συνέβαλε η ιδιότητα του Σωτήρη Μπερσίμη. Ως καθηγητής Στατιστικής, δημιούργησε ένα σύστημα στατιστικής επεξεργασίας, διαχείρισης του όγκου των εγγράφων και δειγματοληπτικής εκκαθάρισής τους. Τα κιβώτια με τα παραστατικά κατατίθενται πλέον σε ένα σημείο. Στο Κέντρο Εκκαθάρισης στην Πεύκη.

Πάρτι στον Οργανισμό για τον πρώτο έλεγχο

Την περασμένη Τετάρτη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η ατμόσφαιρα στο γραφείο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ήταν... εορταστική. Μεζέδες, κρασί και χαμόγελα συνέθεταν το σκηνικό. Στην ερώτηση «τι γιορτάζουμε;», η απάντηση του προέδρου ήταν αφοπλιστική: «Σήμερα εκδόθηκε το πρώτο ένταλμα προς πάροχο του ΕΟΠΥΥ, με τελική εκκαθάριση...».

Οι φάκελοι ανοίγονται και χωρίζονται ανά κατηγορία παρόχου. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού, επιλέγεται το δείγμα του 5% που πρόκειται να ελεγχθεί. Τα συγκεκριμένα παραστατικά ψηφιοποιούνται (σκανάρονται) και μπαίνουν στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Είναι πλέον προσβάσιμα από τις 57 περιφερειακές υπηρεσίες του Οργανισμού, οι οποίες τα ελέγχουν κλινικά και διοικητικά. Το ποσοστό παραβατικότητας που εντοπίζεται στο δείγμα, ανάγεται στο σύνολο του αιτούμενου ποσού της υποβολής. Εάν, δηλαδή, κοπεί ένα χαρτάκι αξίας 10 ευρώ, η περικοπή για τον πάροχο είναι 200 ευρώ για μία υποβολή συνολικής αξίας 2.000 ευρώ. Στη συνέχεια, το σύνολο των παραστατικών τοποθετούνται σε ειδικά κιβώτια, με γραμμικούς κώδικες, χάρη στους οποίους μπορούν να αρχειοθετηθούν. Αποθηκεύονται, δε, σε ειδικό χώρο στον Ασπρόπυργο, όπου παραμένουν για 20 χρόνια, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Χάρη στο συγκεκριμένο σύστημα, έχει εκκαθαριστεί ο Ιανουάριος και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τον Φεβρουάριο. Εχουν, δε, μπει οι βάσεις για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού. Δεν είναι τυχαίο πως οι πάροχοι είναι πλέον πολύ πιο προσεκτικοί στα έγγραφα που υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ για εξόφληση. «Ολο αυτό το εγχείρημα επιτεύχθηκε χωρίς κόστος, με τους υπαλλήλους του Οργανισμού να ξεπερνούν τον εαυτό τους», σχολιάζει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της αποθήκης στον Ασπρόπυργο καλύφθηκε προσωρινά από συνεργαζόμενη με τον Οργανισμό τράπεζα, μέχρι να γίνει διαγωνισμός.Παίζοντας κυριολεκτικά στο...γήπεδό του, ο καθηγητής Στατιστικής εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να ξεφύγουν από τον έλεγχο οι πάροχοι με παραβατική συμπεριφορά:

«Ο σχεδιασμός είναι να τους εντοπίσουμε τουλάχιστον μία φορά το δωδεκάμηνο. Με βάση τα μαθηματικά, η πιθανότητα να εντοπίσω την παραβατική συμπεριφορά με την πρώτη είναι μόλις 5%, ποσοστό που φαίνεται να αδικεί τον Οργανισμό. Σε ορίζοντα δωδεκάμηνου, ωστόσο, η πιθανότητα εκτινάσσεται στο 54%?. Για σημαντική παρέμβαση έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος συμμετέχει ex officio στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ: «Ξέρετε ότι ανήκω στη ΝΔ, αλλά αναγνωρίζω ότι κάνετε έργο», είπε χαρακτηριστικά. Στον καθοριστικό ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων στη συγκεκριμένη διαδικασία αναφέρθηκε συγκινημένος ο Γιάννης Βαφειάδης, γενικός διευθυντής Οργάνωσης και Σχεδιασμού Αγοράς Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Καραμπινάτες παρανομίες

Ανδρας γυναικολόγος συνταγογραφούσε στον εαυτό του και χρέωνε επίσκεψη

«Υποπτα» παραστατικά έχουν καταθέσει συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ. Ζητούν να πληρωθούν για επισκέψεις που φαντάζουν επιεικώς περίεργες και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη

Γνωρίζοντας άριστα τη Στατιστική, ο Σωτήρης Μπερσίμης έθεσε τα μαθηματικά μοντέλα στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ.

το μέγεθος της παραβατικής συμπεριφοράς. Ενδεικτικό είναι ότι άνδρας γυναικολόγος συνταγογραφούσε στον εαυτό του, χρεώνοντας επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ. Παθολόγος τοποθετούσε στον φάκελο προς τον ΕΟΠΥΥ μόνο το τιμολόγιό του (σαν αντιμισθία), χωρίς κανένα άλλο παραστατικό...

Γιατρός υπέγραφε με το ίδιο όνομα σε παραστατικά διαφορετικών ασθενών, ενώ συνάδελφός του είχε παραστατικό με τον ίδιο κωδικό σε διαφορετικούς ασθενείς. Αλλη γιατρός έστελνε χειρόγραφες σημειώσεις στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με τον αριθμό των ασθενών που φέρεται να έχει εξετάσει, ενώ πολλοί συμβεβλημένοι εμφάνιζαν παραστατικά για επισκέψεις ασθενών, χωρίς την υπογραφή τους. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος έχει οδηγήσει

σε αλλαγή στάσης πολλούς από τους παρόχους, οι οποίοι είναι σαφώς πιο προσεκτικοί στα παραστατικά που καταθέτουν. Στο παρελθόν, η πιθανότητα να ελεγχθούν ήταν ανύπαρκτη, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ‘ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ’

Η πρώτη απόπειρα εκκαθάρισης των παραπεμπτικών ξεκίνησε το 2014, με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες κλήθηκαν να ελέγξουν τα παραστατικά του 2013. Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ακόμη, ενώ το κόστος κλήθηκαν να το πληρώσουν οι πάροχοι. Οι εταιρείες ελέγχουν το φυσικό αρχείο, το οποίο επέστρεφαν στον ΕΟΠΥΥ, ενώ τώρα ο έλεγχος γίνεται ηλεκτρονικά.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ