2016-06-18 15:33:05
Φωτογραφία για Ο Μπαν Κι Μούν και οι Έλληνες στον πόλεμο της Κορέας
Την δεκαετία του 50 ήταν ένα μικρό παιδί το οποίο βίωνε τις σκηνές του πολέμου και την εμφύλια διαμάχη στην χώρα του. Σήμερα ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διατηρεί με τον δικό του τρόπο τις μνήμες των καιρών.

Στην προστασία των Ηνωμένων Εθνών είχε προστρέξει τότε ως παιδί ο νύν Γ.Γ του ΟΗΕ που γεννήθηκε το 1944 και όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στην Κορέα ήταν μόλις επτά ετών.

Ως ένα παιδί του πολέμου τότε να είχε βρεί, συμπαράσταση και φροντίδα από κάποιους «ξένους φαντάρους» οι οποίοι πολεμούσαν για να υποστηρίξουν τον τόπο του.

Πρόσωπα από μια μακρινή χώρα που βρέθηκαν εκεί υπό την σκέπη των Ηνωμένων Εθνών και ίσως να συγκράτησε το όνομά της, «Ελλάδα».

Σε αρκετές περιπτώσεις οι Έλληνες στρατιώτες του Εκστρατευτικού σώματος είχαν προστρέξει για να περιθάλψουν παιδιά του πολέμου, όπως αποτυπώνει και η φωτογραφία.

Στην σκιά των μεγάλων διεθνών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι Μούν έκανε χθές μια ιδιαίτερη αναφορά στην Ιστορία η οποία συνδέει την πατρίδα του με την δική μας χώρα.


Κατά την επίσημη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο, ο Γ.Γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επέλεξε να αναφερθεί ως επίλογο στην προσωπική του σχέση με την Ελλάδα η οποία ανάγεται από τα χρόνια του πολέμου της Κορέας.

«Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι δυνατόν να κλείσω την εισαγωγική μου αυτή παρέμβαση χωρίς ν’ αναφερθώ στην προσωπική μου σχέση με την Ελλάδα» είπε ο Μπαν Κι Μούν.

«Η Ελλάδα, όταν ήμουν νέος, έστειλε νέους ανθρώπους να πολεμήσουν στην Κορέα το 1950. Ήταν μια πράξη ουσιαστική, ευγενική. Οι άνθρωποι αυτοί προστάτευσαν, έσωσαν την χώρα μας από επίθεση, μαζί με τον ΟΗΕ. Έτσι, λοιπόν, ένα νεαρό, φτωχό αγόρι στην Κορέα που μεγάλωσε υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών έφτασε στο σημείο να γίνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να πω ότι πάντοτε προωθώ και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τις αρχές αυτές των Ηνωμένων Εθνών.

Η αναφορά του Μπαν Κι Μουν έγινε ακριβώς τις ημέρες όπου τον Ιούνιο του 1953 ένα Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας απέκρουσε την ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος στην μάχη του Χάρι.

Όπως σημειώνει η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού η Ελλάδα ήταν μια από τις 22 χώρες, υπό τη σημαία του ΟΗΕ, οι οποίες συμμετείχαν στον Κορεατικό Πόλεμο, μεταξύ 1950 – 1955. Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα (ΕΚΣΕ), συγκροτήθηκε με ένα Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης, δύναμης 1000 περίπου ανδρών και το 13ο Σμήνος, δύναμης 67 ανδρών, με 7 μεταφορικά αεροσκάφη Dakota C – 47.

Το ΕΚΣΕ αναχώρησε από την Ελλάδα το Νοέμβριο του 1950, αναπτύχθηκε στο Πουσάν, της Κορέας και διατέθηκε στο 7ο Σύνταγμα της 1ης Αμερικανικής Μεραρχίας Ιππικού.

Η κατάπαυση των εχθροπραξιών, στις 27 Ιουλίου 1953, βρήκε το ΕΚΣΕ με απώλειες 186 νεκρών, από τους οποίους 12 της Πολεμικής Αεροπορίας και 4 αεροσκάφη Dakota C-47.

Η δύναμη του Ελληνικού Τάγματος αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 1954 σε Σύνταγμα και παρέμεινε στην Κορέα ως Ειρηνευτική Δύναμη, μέχρι το Δεκέμβριο του 1955. Συνολικά στις επιχειρήσεις της Κορέας (1950 – 1955) έλαβαν μέρος 10255 άνδρες.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ