2016-06-29 17:01:34
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
                 Ε.Ε. προς Βρετανία: Ενιαία αγορά σημαίνει 

                                ελευθερία κίνησης προσώπων

Το δίλημμα ότι είτε θα λάβουμε αποφάσεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μίας πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και σχολίασε πως είναι υπαρξιακής σημασίας η ανάγκη για μία νέα συμφωνία. Προανήγγειλε πρωτοβουλίες της Ελλάδας για να μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες πολιτικές καθώς και για τη συγκρότηση συμμαχιών σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά η Ε.Ε. μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε όλους να αναρωτηθούν αν σήμερα γίνονταν δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες «πόσες πιθανότητες είχαμε να μην βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα και αλλού». «Πρέπει να αναστοχαστούμε για ένα νέο όραμα και μια νέα προοπτική για τους πολίτες της Ευρώπης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πριν έναν χρόνο η Ελλάδα επεσήμανε τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της Ε.Ε. «επιβεβαιώνεται σήμερα το γεγονός ότι υπάρχει τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα και δημοκρατικό έλλειμμα και ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία».


Προειδοποίησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: «Ή θα συνεχίσουμε ο καθένας να αποφασίζει για τον εαυτό του και για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών είτε θα αποφασίσουμε την δημιουργία πιο δίκαιης Ευρώπης πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης». «Δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε ότι οι σκληρές επιλογές της λιτότητας οδηγούν στην κρίση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας σχολίασε ότι εκτός από το δημοσιονομικό υπάρχει και το κοινωνικό έλλειμμα. «Οι 8 από τις 10 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη ανεργία ανήκουν στην Ε.Ε.» ανέφερε ενδεικτικά. Ζήτησε να αναδειχθεί η κοινωνική ατζέντα, η μείωση ανεργίας και η εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος της Ε.Ε. «Χρειάζεται να βάλουμε στο τραπέζι την ανάγκη για κοινωνική ατζέντα, ανάπτυξη απασχόληση μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται Ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών να αισθάνονται οι πολίτες ότι έχουν λόγο». 

Κλείνοντας, προανήγγειλε πρωτοβουλίες μέσω προτάσεων για συγκεκριμένες πολιτικές αλλά και μέσω συγκρότησης συμμαχιών σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο.

Από την πλευρά της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ενιαία αγορά α λα καρτ» για την Βρετανία, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην ελεύθερη μετακίνηση. «Οι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή και των τεσσάρων ελευθεριών, ανάμεσά τους και της ελευθερίας μετακίνησης. Δεν θα υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ» τόνισε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. στην οποία δεν συμμετείχε η Βρετανία.

Ο Τουσκ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν «κανενός είδους» διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit, πριν η Βρετανία ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία για έξοδο από την Ε.Ε.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τουσκ είπε ότι οι «27» είναι απολύτως αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητά τους μετά το Brexit.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε ότι αν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Ο Ολάντ είπε, επίσης ότι η συνοριακή συμφωνία με τη Βρετανία είναι διμερής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει νόημα» στο να εγκαταλειφθεί μετά το Brexit. O Γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι συμφωνίες στον τομέα της Άμυνας και της Ενέργειας και μετά το Brexit, ενώ τόνισε ότι πιθανώς να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις ενός Brexit στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε και αυτός το Λονδίνο να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την Ε.Ε. Ο Γιούνκερ είπε ότι διεξήχθη μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27» και ότι στη διάρκειά της ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης. Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της Ε.Ε., χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία» ανέφερε ο Γιούνκερ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στις Συνθήκες της Ε.Ε., καθώς αναζητούν τη διαμόρφωση της νέας σχέσης με τη Βρετανία. Η Μέρκελ είπε ότι το μάθημα από την έξοδο της Βρετανίας δεν είναι απαραιτήτως η μεγαλύτερη ενσωμάτωση ή επιστροφή περισσότερων εξουσιών στις εθνικές κυβερνήσεις. «Δεν πρόκειται για θέμα περισσότερης ή λιγότερης Ευρώπης, αλλά για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Είπε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτευχθεί ταυτόχρονα με το να εγκαταλειφθούν ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και μέσω της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας. Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία «πολύ σοβαρή κατάσταση» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι 27 μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Σε δηλώσεις του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν ότι η Βρετανία θα πρέπει να σεβαστεί τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες. «Αν θέλετε να ξέρετε την ατμόσφαιρα των συνομιλιών, υπήρξε λύπη, κατανόηση, απογοήτευση και αβεβαιότητα» είπε ο Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σύμφωνα πάντα με τον Όρμπαν, η αποχώρηση της Βρετανίας πιθανότατα δεν θα έχει επιπτώσεις στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. Παρόμοιες δηλώσεις και από τον Τσέχο πρωθυπουργό, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά εξαρτάται από την ελευθερία κινήσεων.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ