2016-11-15 16:39:37
Φωτογραφία για Η κρίση έδιωξε στο εξωτερικό 18.000 Έλληνες γιατρούς
Μιλώντας στο Iatronet, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, εκτιμά ότι το κύμα φυγής γιατρών θα συνεχιστεί αμείωτο και στο μέλλον.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET

Η ανασφάλεια, η μηδενική προοπτική εξέλιξης και η «απληρωσιά» έδιωξαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2016 (έως σήμερα) 18.000 Έλληνες γιατρούς, είτε για να κάνουν ειδικότητα είτε για να εργαστούν σε ανθρώπινες συνθήκες.

Στοιχεία που μας ανέφερε αποκλειστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, εκτιμώντας ότι το κύμα φυγής γιατρών θα συνεχιστεί αμείωτο και στο μέλλον, καθώς δεν βλέπει να αλλάζει τίποτα προς το καλύτερο, ενώ αφορά ως επί το πλείστον νέους ανθρώπους. 

Και γιατί όχι …αναρωτιέται ο ίδιος, όταν μία εφημερία εδώ κοστολογείται 2 ευρώ την ώρα, ενώ στο εξωτερικό είναι πάνω από 10 ευρώ την ώρα. Επίσης, οι εφημερίες στην Ελλάδα μπορεί να φθάσουν τις άπειρες ώρες –λόγω έλλειψης προσωπικού- ενώ στο εξωτερικό κυμαίνονται από 5 έως 7 ώρες
. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ο γιατρός στο εξωτερικό εφαρμόζει αποκλειστικά και μόνο το επάγγελμά του, ενώ στην Ελλάδα, οι ρόλοι που πρέπει να διαδραματίσει –και μάλιστα την στιγμή που ασκεί ιατρική- είναι ανεξάντλητοι, όπως π.χ νοσηλευτής και πάει λέγοντας… Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για τους μισθούς, καθώς στο εξωτερικό οι γιατροί πληρώνονται έως και πέντε φορές περισσότερα από αυτά που παίρνουν οι συνάδελφοί τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, οι γιατροί που ήδη έχουν μετακομίσει στο εξωτερικό είναι στην πλειονότητά τους κάτω των 40 ετών και τα κράτη που έχουν επιλέξει είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Όλα τα παραπάνω, μας επιβεβαίωσε και η κα. ‘Αννα Μαστοράκου, πρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας. Σύμφωνα με την ίδια, στον Σύλλογο σήμερα είναι εγγεγραμμένα 2.000 μέλη, ενώ την τελευταία εξαετία αναζήτησαν δουλειά στο εξωτερικό 744 γιατροί από την Πάτρα. Το 70,6% αυτών που έφυγαν, σύμφωνα με την ίδια, ανήκουν στην ηλικία των 25-35 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί αμέσως μετά το πτυχίο τους έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας μία καλύτερη τύχη στα επαγγελματικά τους. Δυστυχώς, όπως μας τόνισε, η τάση φυγής δεν φαίνεται να αλλάζει, καθώς η Ελλάδα δεν παρέχει καμία προοπτική εξέλιξης, όπως και καμία προοπτική νέων συμβάσεων από τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει, και μισθολογικά ένας Έλληνας γιατρός ποτέ δεν πρόκειται να πληρωθεί έτσι όπως πρέπει για το έργο του. Είναι δυνατόν, σημειώνει, ένας επικουρικός γιατρός να πληρώνεται με 1.000 ευρώ το μήνα για το λειτούργημα που προσπαθεί να προσφέρει με χίλιους κόπους και θυσίες;
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ