2016-11-26 12:59:19
Φωτογραφία για Αποτυχία. Τέλος του κόσμου ή επαναπροσδιορισμός δυνάμεων;
Αποτυχία. Μη επιτυχία ή αλλιώς μη ικανοποιητικά αποτελέσματα μιας ενέργειας. Πώς όμως τη βιώνει ο καθένας από εμάς; Μετά από μία αποτυχία, έρχεται πράγματι το τέλος του... κόσμου φέρνοντας μαζί του μη αναστρέψιμες καταστάσεις ή μας δίνεται μια πιο ουσιαστική ευκαιρία να επιτύχουμε τους στόχους μας; Καλώς ή κακώς όλοι έχουμε βιώσει το αρνητικό συναίσθημα που μας φέρνει μια αποτυχία, είτε επαγγελματική είτε προσωπική.

Δυστυχώς, αμέσως μετά από την επερχόμενη αποτυχία, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς, συνηθίζουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας όλες εκείνες τις φορές που αποτύχαμε σε κάποιον από τους τομείς της ζωής μας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι βιώνουμε ακριβώς το ίδιο συναίσθημα μόλις αντιληφθούμε πως αποτύχαμε σε κάτι.

Σε πρώτη φάση, βιώνουμε το συναίσθημα της απογοήτευσης. Περνάμε δηλαδή, σε μια κατάσταση αρνητικής συναισθηματικής φόρτισης, κατά την οποία παρουσιάζουμε συμπτώματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και έλλειψης ενεργητικότητας. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε πως δεν είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε τίποτα. Αυτός είναι και ο λόγος που παρουσιάζουμε άρνηση στο να επανεξετάσουμε οτιδήποτε σχετίζεται με το αντικείμενο στο οποίο αποτύχαμε.


Παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές μας παρουσιάζονται ολοφάνερα οι λόγοι που πρέπει να προσπαθήσουμε πάλι μετά από την αποτυχία που είχαμε, εμείς επιμένουμε στο να δηλώνουμε κατηγορηματική παραίτηση σε οποιαδήποτε προσπάθεια, η οποία θα μπορούσε να φέρει επιτέλους τα πολυπόθητα θετικά αποτελέσματα.

Αυτό θα επιτευχθεί φυσικά μόνο όταν κατανοήσουμε πως μία αποτυχία μπορεί να αποτελέσει την πηγή δύναμης που χρειαζόμαστε για να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να πείσουμε τον εαυτό μας πως μια δεύτερη προσπάθεια θα είναι η μοναδική ίσως ευκαιρία που δίνεται σε εμάς για να φτάσουμε στην πολυπόθητη επιτυχία.

Σε αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η πίστη που έχουμε στον εαυτό μας καθώς επίσης και στις δυνάμεις μας. Υπενθυμίζουμε συνεχώς στον εαυτό μας πως είναι δυνατός και πως δεν πρέπει να τα παρατάει. Σε αυτό το σημείο θα βοηθήσει η λεγόμενη διαδικασία της αυτο-αξιολόγησης κατά την οποία αναγνωρίζουμε τους λόγους που δεν φτάσαμε στην επιτυχία παραδεχόμενοι τα λάθη και τις λανθασμένες τεχνικές που ακολουθήσαμε.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα που θα μας πείσει να προσπαθήσουμε πάλι είναι το να επανεξετάσουμε τις προσωπικές μας φιλοδοξίες. Αυτό θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ ή λίγο μας ενδιαφέρει να φτάσουμε σε μια ενδεχόμενη επιτυχία ή να συμβιβαστούμε με τις συνέπειες που θα φέρει η αποτυχία μας.

Επομένως, η θέληση που θα δείξουμε για ανασύνταξη δυνάμεων και επαναπροσδιορισμό των προσωπικών μας στόχων είναι ανάλογη με την ικανοποίηση ή μη, από τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, δηλαδή της επιτυχίας ή της αποτυχίας μας.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως άτομα με υψηλό δείκτη αυτό-αξιολόγησης πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα στους διάφορους τομείς της ζωής τους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ